Λογιστικό - Φοροτεχνικό Γραφείο στην Αθήνα

210.93.41.211     krs@krs.gr

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Εν αρχή ην η επιχειρηματική ιδέα

Θα σημειώνατε ποτέ μία τρομερή ιδέα που έχετε, σε μία… χαρτοπετσέτα; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, ξανασκεφθείτε το. Η παγίδα στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι το αν θα χρησιμοποιούσατε μία χαρτοπετσέτα ως σημειωματάριο, αλλά αν θα μπαίνατε στη διαδικασία να συγκεντρώσετε τη σκέψη σας και να την καταγράψετε σε ένα χαρτί.

Έστω και αν αυτό είναι μια απλή χαρτοπετσέτα! Βλέπετε, το να έχει ένας άνθρωπος πολλές ιδέες στο μυαλό του, σχεδόν πάντα αποδεικνύει ένα και μόνο πράγμα. Πως έχει ιδέες αλλά δεν έχει ιδέα πως να τις υλοποιήσει. Γι’ αυτό και τις μαζεύει στο μυαλό του. Έτσι, αντί να κάνει πραγματικότητα αυτές τις ιδέες, συνεχίζει να παράγει νέες οι οποίες μαζί με τις άλλες, κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουν αργά ή γρήγορα εκεί που καταλήγουν και οι χαρτοπετσέτες. Στον κάλαθο των αχρήστων. Πώς όμως μια επιχειρηματική ιδέα μπορεί να γίνει πραγματικότητα; Με το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Με τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πλάνου (BusinessPlan).

Επιχείρηση: «Σκέφτομαι και Γράφω» ή αλλιώς brainstorming

Το Επιχειρηματικό Πλάνο ή αλλιώς Επιχειρηματικό Σχέδιο, αποτελεί επί της ουσίας μία “επιχειρηματική εξομολόγηση” για το πώς, το πότε και το γιατί, θα γίνει πράξη μία ιδέα που έχει στο μυαλό του, ένας επιχειρηματίας. Μέσα από αυτή την ιδιότυπη εξομολόγηση, ο επιχειρηματίας θέτει επί τάπητος μία σειρά από ερωτήματα, απαντήσεις και στοιχεία που αυτομάτως μεταφέρουν την ιδέα του από τη σφαίρα της φαντασίας στη σφαίρα της Επιχειρηματικής υλοποίησης. Όταν λοιπόν ένας επιχειρηματίας έχει φτάσει στο επίπεδο του να μπορεί με οργανωμένο τρόπο να απαντήσει πρώτα στον ίδιο του τον εαυτό, τους λόγους για τους οποίους προχωρά σε ένα επιχειρηματικό βήμα, τότε πολύ απλά μπορεί να επικοινωνήσει την ιδέα του και σε όλους τους υπόλοιπους. Γιατί πολύ απλά, ξέρει ακριβώς το πού είναι και το πού ακριβώς θέλει να πάει. Γιατί πολύ απλά, η ιδέα του πλέον έχει θεμέλια και μπορεί να κτίσει πάνω σε αυτή!

Ένα σωστό Επιχειρηματικό Σχέδιο…

Βοηθάει κάθε επιχειρηματία, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησής του, ώστε κάθε στιγμή της επαγγελματικής του δραστηριοποίησης να έχει τη δυνατότητα να:

 • Προσδιορίζει αλλά και να επαναπροσδιορίζει τους στόχους του.
 • Διεκδικεί με αξιώσεις χρηματοδότηση για την επιχείρησή του.
 • Προγραμματίζει αποτελεσματικά τα επόμενα βήματά του.
 • Εντοπίζει προβληματικά ή ελλειμματικά σημεία της επιχείρησής του.
 • Οργανώνει με αποδοτικότερο τρόπο όλους τους τομείς της επιχείρησής του.
 • Αντιμετωπίζει ξαφνικές αλλαγές του οικονομικού του περιβάλλοντος.
 • Υπολογίζει με ακρίβεια σημαντικούς παράγοντες όπως χρόνο, κόστος, κέρδος.
 • Διασφαλίσει σταθερότητα στην τήρηση των αξίων της επιχείρησής του.

 

Με απλά λόγια, το Επιχειρηματικό Σχέδιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο η επιχείρηση και ο επιχειρηματίας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ώστε να προκαθορίσουν μία κοινή πορεία σε ένα δρόμο που εκείνοι αποφασίζουν να διανοίξουν και προς έναν προορισμό που εκείνοι δημιουργούν.

Το επιχειρώ μόνος μου;

Έχουμε λοιπόν την επιχειρηματική ιδέα και έχουμε αναγνωρίσει τη σημασία του επιχειρηματικού πλάνου. Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει τώρα, είναι το εξής:
«Μπορώ να φτιάξω μόνος μου, ένα επιχειρηματικό πλάνο για την επιχείρησή μου;».
Η απάντηση είναι όχι! Μπορείτε να φτιάξετε ένα σχέδιο, να οργανώσετε τις επιχειρηματικές σας κινήσεις, να δημιουργήσετε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών, αλλά Επιχειρηματικό Πλάνο με την κυριολεκτική έννοια του ορισμού, δεν μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας. Η δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πλάνου προϋποθέτει μία σειρά από δεδομένα που εκ των πραγμάτων δεν μπορείτε να γνωρίζετε αλλά και να αξιοποιήσετε μόνος σας. Εσείς έχετε την ιδέα. Το πώς όμως θα την υλοποιήσετε, είναι δουλειά άλλων ανθρώπων οι οποίοι αν τη κάνουν σωστά, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διακρίνετε τους λόγους για τους οποίους τελικά το Επιχειρηματικό Πλάνο ήταν απαραίτητο και για τη δική σας επιχείρηση.

Ο παράγοντας Συνεργάτης

Η δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πλάνου δεν αποτελεί μία one-off payment εργασία κατά την οποία προσλαμβάνετε έναν επαγγελματία, ετοιμάζει το πλάνο, σας το παραδίδει και μετά προσπαθείτε μόνο σας να το εφαρμόσετε. Γι΄ αυτό και η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών θα μπορούσαμε να πούμε αστειευόμενοι πως απαιτεί από μόνη της το δικό της Business Plan το οποίο και θα σας κατευθύνει σε μία σωστή επιλογή! Ευτυχώς, στην πραγματικότητα το μόνα πράγματα που θα πρέπει να απαντήσετε ως προς την επιλογή των συνεργατών σας, είναι τα εξής απλά ερωτήματα:

 • Έχουν γνώσεις και εμπειρία σε έναν απαιτητικό τομέα όπως είναι αυτός της δημιουργίας ενός Επιχειρηματικού Πλάνου;
 • Μπορούν μόνο να σχεδιάσουν ή και να με βοηθούν πρακτικά στην εξέλιξη και εφαρμογή του Επιχειρηματικού Πλάνου;
 • Έχουν τη δυναμική και τη δημιουργικότητα να μου προσφέρουν το αποκλειστικά δικό μου Επαγγελματικό Πλάνο ή χρησιμοποιούν έτοιμα πρότυπα;
 • Μπορούν να μου προσφέρουν ένα Επαγγελματικό Πλάνο το οποίο θα μετατραπεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο της δουλειά μου ή απλά θα μου συντάξουν μία αναφορά δεδομένων;
 • Έχουν τα απαραίτητα χρηματοοικονομικά εργαλεία ώστε να μου παρέχουν ακριβή και όχι κατά προσέγγιση, στοιχεία και δεδομένα για την επιχείρησή μου;
 • Μπορούν να οραματιστούν την επιχείρησή μου με τον τρόπο που την οραματίζομαι και εγώ ή απλά θα με αντιμετωπίσουν ως ακόμη μία τυπική περίπτωση πελάτη;

Απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις, απαντάτε και στο ερώτημα για το πώς πρέπει να είναι ο συνεργάτης στον οποίο θα εμπιστευθείτε κάτι πολύ σημαντικότερο από το Επαγγελματικό Σχέδιο της επιχείρησης σας. Απαντάτε στο ερώτημα για το πώς πρέπει να είναι ο συνεργάτης που θα εμπιστευθείτε… την ιδέα σας. Στην KRS έχουμε αλλά και μπορούμε να υλοποιήσουμε όλα τα παραπάνω και για τη δική σας επιχείρηση. Γιατί το έχουμε κάνει και για πολλές άλλες, με απόλυτη επιτυχία!

Επικοινωνια

Λ.Συγγρου 72, Αθήνα

(210)93.41.211

Τελευταια αρθρα

Εισόδημα από συγγραφικά δικαιώματα...

Το εισόδημα από συγγραφικά δικαιώματα αντιμετωπίζεται διαχρονικά κατ’ ...

Φορολογική Δήλωση 2017 -...

Σημαντικές οι αλλαγές που θα ισχύσουν για τη Φορολογική δήλωση του 201...

Πόσες αποδείξεις χρειάζονται για...

Με τα έως τώρα δεδομένα και με βάση την απόφαση, μισθωτοί, συνταξιούχο...

Απαλλαγή από το ΦΠΑ...

  Δικαίωμα απαλλαγής των ευκαιριακών εκδηλώσεων από το Φ.Π.Α. για τα ...

Ασφαλιση Συγγενικών Προσώπων Α΄...

Ασφαλιση Συγγενικών Προσώπων Α΄ και Β΄ Βαθμού Συγγένειας σε Ατομικές Ε...

Πως θα φορολογηθούν τα...

Πως θα φορολογηθούν τα Ανείσπρακτα Ενοίκια; Με την κατάργηση της παρ....

Τελευταία Νέα

Συνέντευξη στο Epidotisimag.gr...

Ο ιδρυτής της KRS παρουσιάζει την επιχειρηματική ...

Ο Κωνσταντίνος Ράικος στο SBC...

Δείτε στο νέο επεισόδιο της εκπομπής ‪#‎Marketing...

Το τμήμα του Ποινικού Μητρώου της Ε...

Αληθινή Ιστορία : ¨Το τμήμα του Ποινικού Μητρώου ...

Συμβουλές για προγράμματα ΕΣΠΑ...

Στην εκπομπή αυτή παρουσιάζουμε συμβουλές σχετικά...

Συμβουλές για Αστική Μη Κερδοσκοπικ...

Συμβουλές για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, απά...

Παρουσίαση ΙΚΕ - Ιδιωτική Κεφαλαιου...

Παρουσίαση της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας ...