5 Πλεονεκτήματα της ΙΚΕ Που Πρέπει να Γνωρίζεις (2022) - KRS
Άρθρα5 Πλεονεκτήματα της ΙΚΕ Που Πρέπει να Γνωρίζεις (2022)

5 Πλεονεκτήματα της ΙΚΕ Που Πρέπει να Γνωρίζεις (2022)

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία ή αλλιώς ΙΚΕ όπως είναι περισσότερο γνωστή, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους τύπους εταιρειών στην Ελλάδα και όχι άδικα.

Συγκεκριμένα, ο εταιρικός τύπος της ΙΚΕ εισήχθη με τον νόμο 4072/2012 και προσέφερε αρκετά πλεονεκτήματα σε όσους ήθελαν να κάνουν σύσταση ελληνικής επιχείρησης.

Αυτά ακριβώς τα πλεονεκτήματα θα αναλύσουμε στο σημερινό άρθρο, καθώς θα δούμε 5 πλεονεκτήματα της ΙΚΕ που πρέπει να γνωρίζεις, αν θέλεις να ιδρύσεις και εσύ την δική σου.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά.

Τι είναι η ΙΚΕ;

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) είναι μια σχετικά νέα μορφή εταιρείας που ήρθε στο προσκήνιο το 2012, ως μια ευέλικτη λύση για τους επιχειρηματίες που ήθελαν να αποφύγουν τη γραφειοκρατία που είχαν οι έως τότε μορφές εταιρειών.

Μάλιστα, αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που η ΙΚΕ είναι πλέον τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα και συνήθως προτιμάται έναντι της ΕΠΕ, της ΟΕ και άλλων ειδών.

Για αυτό άλλωστε εδώ στην KRS, εξειδικευτήκαμε εξαρχής στην εν λόγω μορφή (τόσο σε επίπεδο σύστασης, όσο και λογιστικής τήρησης και συμβουλευτικής), με αποκορύφωμα το 2019 όπου πραγματοποιήσαμε το 10% των νέων ενάρξεων σε ΙΚΕ στην Αττική, ανάμεσα σε 2.600 λογιστικά γραφεία.

Έναρξη Εταιρειών ΙΚΕ

Μπορούμε να πούμε ότι η ΙΚΕ είναι η κατάλληλη μορφή για μικρές ομάδες επαγγελματιών που θέλουν να έχουν το κύρος μιας κεφαλαιουχικής εταιρείας, χωρίς να έχουν μεγάλο κεφάλαιο.

Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να γίνει σύσταση από πολλούς επαγγελματίες, καθώς η ΙΚΕ μπορεί να συσταθεί και από ένα μόνο πρόσωπο (φυσικό ή νομικό), και να είναι εξ αρχής μονοπρόσωπη ή να καταστεί μεταγενέστερα μονοπρόσωπη.

Η μονοπρόσωπη ΙΚΕ είναι γνωστή και ως ΜΙΚΕ.

Αφού είδαμε λοιπόν περιληπτικά τι είναι η ΙΚΕ, μπορούμε να αναλύσουμε περισσότερο τα πλεονεκτήματά της.

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο.

5 Πλεονεκτήματα της ΙΚΕ

Αν και θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, θα σταθούμε σε 5 που θεωρούμε πιο βασικά.

Πλεονέκτημα ΙΚΕ #1: Δεν απαιτείται κεφάλαιο

Ίσως ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ΙΚΕ είναι το γεγονός πως δεν απαιτείται κεφάλαιο για την σύστασή της.

Τι σημαίνει όμως αυτό;

Σημαίνει πως το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο για τις ΙΚΕ είναι 0 ευρώ, δηλαδή ποσό σημαντικά χαμηλότερο, για παράδειγμα, από το ελάχιστο κεφάλαιο για τις ΑΕ που είναι 25.000 ευρώ και πρέπει να καταβληθεί ολοσχερώς κατά τη σύσταση.

Ο μη περιορισμός στο αρχικό κεφάλαιο είναι κάτι προσελκύει πολλούς επαγγελματίες που δεν έχουν ή δεν θέλουν να διαθέσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ ήδη από την έναρξη της εταιρείας, κάνοντας έτσι την ΙΚΕ μια ελκυστική επιλογή.

Σημείωση: Παρόλο που δεν απαιτείται κεφάλαιο, είναι καλή πρακτική οι ιδρυτές να επιλέγουν ένα ποσό που θα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα μέχρι η επιχείρηση να αρχίσει να ξεκινήσει να αποκτά έσοδα, κάτι το οποίο θα τους δώσει περισσότερη ευελιξία.

Ας περάσουμε στο επόμενο πλεονέκτημα.

Πλεονέκτημα ΙΚΕ #2: Σταθερός φορολογικός συντελεστής

Ένας ακόμα παράγοντας που λειτουργεί σαν κίνητρο για κάποιον να επιλέξει την ΙΚΕ, είναι ο σταθερός φορολογικός συντελεστής.

Σε αντίθεση με τις ατομικές επιχειρήσεις για παράδειγμα, όπου υπάρχει μια φορολογική κλίμακα ανάλογα με το ύψος των κερδών, στην ΙΚΕ τα πράγματα είναι απλά.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% και 5% στη διανομή των κερδών της με ποσοστό προκαταβολής φόρου επόμενου έτους 80% (40% για τα 3 πρώτα έτη).

Για την ακρίβεια, η ΙΚΕ έχει την ίδια φορολογική μεταχείριση με την ΕΠΕ, δηλαδή τηρεί διπλογραφικά βιβλία και τα καθαρά της κέρδη φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές, που ισχύουν τόσο για τις ΕΠΕ όσο για τις ΑΕ.

Ας περάσουμε στο τρίτο από τα πλεονεκτήματα της ΙΚΕ.

Πλεονέκτημα ΙΚΕ #3: Εύκολη σύσταση

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που έχουν οι επιχειρηματίες από το Ελληνικό δημόσιο, είναι η χρονοβόρα διαδικασία σύστασης μιας νέας επιχείρησης και η γραφειοκρατία που υπάρχει.

Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει υπάρξει πρόοδος καθώς η έναρξη της ΙΚΕ γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της e-ΥΜΣ του Γ.Ε.Μ.Η (Υπηρεσία μιας Στάσης), ακόμα και σε 1 ώρα.

Χωρίς μάλιστα τη μετάβαση σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία και χωρίς δημοσίευση στο ΦΕΚ. 

Πλεονέκτημα ΙΚΕ #4: Περιορισμένη ευθύνη εταίρων

Αυτός ο παράγοντας είναι κάτι που πολλοί επιχειρηματίες λαμβάνουν υπόψη τους.

Στην ουσία, σημαίνει ότι η προσωπική περιουσία των εταίρων είναι ξεχωριστή από την περιουσία της εταιρείας.

Σε αντίθεση μάλιστα με τις ΟΕ και ΕΕ, που οι εταίροι εγγυώνται με τη δική τους ατομική περιουσία (κινητή ή ακίνητη) για τις οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας.

Έτσι, οι εταίροι της ΙΚΕ δεν ευθύνονται για τα χρέη της, με την επιφύλαξη του άρθρου 79 που προβλέπει εγγυητικές εισφορές, μέσω των οποίων ο εταίρος αναλαμβάνει ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας μέχρις ενός ορισμένου ποσού, το οποίο πρέπει να αναφέρεται στο καταστατικό.

Η περιορισμένη ευθύνη είναι αναμφισβήτητα είναι από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της ΙΚΕ!

Συνεχίζουμε στο 5ο και τελευταίο πλεονέκτημα.

Πλεονέκτημα ΙΚΕ #5: Απλότητα & Ταχύτητα

Η απλότητα και ταχύτητα είναι δύο παράγοντες που δεν συνάδουν συχνά με τη σύσταση Ελληνικών επιχειρήσεων, οι ΙΚΕ όμως διαφέρουν.

Αρχικά, υπάρχει ένας σχετικά μεγάλος βαθμός απλότητας στην ίδρυση και τη λειτουργία τους, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές για νεοφυής επιχειρήσεις startups.

Επιπλέον, υπάρχει και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, καθώς όποιος έχει το μεγαλύτερο εταιρικό μερίδιο (51%) λαμβάνει και τις αποφάσεις.

Κάτι που δεν συμβαίνει στις ΕΠΕ όπου απαιτείται διπλή πλειοψηφία. Δηλαδή, αν υπάρχουν 5 εταίροι πρέπει να έχουν συμφωνήσει οι 3 από αυτούς και ταυτόχρονα να κατέχουν συνολικά ποσοστό άνω του 51%.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως η ΙΚΕ είναι μια μορφή επιχείρησης που προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε όποιον την επιλέξει.

Για αυτό άλλωστε και εδώ στην KRS έχουμε εξειδικευτεί σε αυτή!

Με Λίγα Λόγια

Έχοντας βοηθήσει χιλιάδες επαγγελματίες να κάνουν την ομαλή και ασφαλή σύσταση της ΙΚΕ τους, γνωρίζουμε ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες που υπάρχουν.

Έτσι, μπορούμε να σας βοηθήσουμε βήμα-βήμα σε όλη την διαδικασία έναρξης, καθώς και να σας συμβουλεύσουμε για την ομαλή λογιστική λειτουργία της.

Επικοινωνήστε μαζί μας κάνοντας κάνοντας κλικ ΕΔΩ και θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας άμεσα!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: