Φορολογία Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (Airbnb): Τι Ισχύει το 2022 - KRS
ΆρθραΦορολογία Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (Airbnb): Τι Ισχύει το 2022

Φορολογία Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (Airbnb): Τι Ισχύει το 2022

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν δει εκθετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και το ίδιο ισχύει και στη χώρα μας.

Μάλιστα, στο κέντρο της Αθήνας που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος καταλυμάτων Airbnb στην Ελλάδα, υπάρχουν 7,537 ενεργές ενοικιάσεις.

Φυσικά, ο αυξημένος αυτός όγκος έχει φέρει πολλές φορολογικές αλλαγές και υποχρεώσεις τις οποίες κάθε ιδιοκτήτης Airbnb θα πρέπει να γνωρίζει, καθώς κυριαρχεί μια σύγχυση.

Αυτό ακριβώς θα δούμε στο σημερινό άρθρο και συγκεκριμένα:

 •  Τι είναι η βραχυχρόνια μίσθωση;
 •  Φορολογία ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης
 •  Πώς μπορεί να βοηθήσει η KRS;

Ας ξεκινήσουμε με τα πιο βασικά.

Τι είναι η βραχυχρόνια μίσθωση;

Με τον όρο βραχυχρόνια μίσθωση εννοούμε τη μίσθωση ενός ακινήτου που προορίζεται για βραχυχρόνια χρήση, συνήθως από μια ημέρα έως έναν μήνα, αλλά συχνά μπορεί να είναι και περισσότερο.

Αν και τα Airbnb είναι η πιο γνωστή πλατφόρμα όπου μπορεί κανείς να μισθώσει το ακίνητό του για βραχυχρόνια χρήση, υπάρχουν και άλλες παρόμοιες, εμείς όμως θα αναφερθούμε κυρίως στα Airbnb.

Άλλωστε, αυτή είναι που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ελλάδα από όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, καθώς έδωσε τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ακινήτων να αυξήσουν τα έσοδα τους από ανεκμετάλλευτα ακίνητα.

Πλέον η πλατφόρμα του Airbnb είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλούς ανθρώπους και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Pricefox, τα μέσα μηνιαία έσοδα το 2021 ανά ιδιοκτήτη ήταν 757 ευρώ και η πληρότητα κινήθηκε γύρω στο 65%

 

Όπως αναφέραμε, η εκρηκτική αυτή ανάπτυξη ήταν επόμενο να φέρει και διάφορες φορολογικές υποχρεώσεις, καθώς ήταν κάτι νέο για το οποίο πολλά νομικά πλαίσια αποτελούσαν “γκρί ζώνες”.

Εδώ στην KRS η φορολογία βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι κάτι στο οποίο εξειδικευτήκαμε από την πρώτη στιγμή, δημιουργώντας στοχευμένα εργαλεία διαχείρισης και πλήρη λογιστική υποστήριξη!

Τώρα που είδαμε ορισμένα βασικά πράγματα σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ας δούμε πιο αναλυτικά τι ισχύει όσον αφορά την φορολογία τους.

Φορολογία ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Όπως αναφέρθηκε, οι διαχειριστές ακινήτων που αποκτούν εισόδημα από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις έχουν πλέον και ορισμένες λογιστικές υποχρεώσεις.

Τι ορίζεται όμως ως Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης;

Με απλά λόγια είναι το Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο  που αναλαμβάνει την διαδικασία ανάρτησης του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, με σκοπό την βραχυχρόνια μίσθωση και γενικά μεριμνά για την βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ένα τέτοιο πρόσωπο;

Αρχικά είναι υπόχρεο να έχει εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην Α.Α.Δ.Ε.

Σημείωση: Η καταχώρηση το Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο. 

Επιπλέον, είναι απαραίτητες οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής οι οποίες υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν τα στοιχεία των μισθωτών, το ποσό του μισθώματος, την ημέρα άφιξης/αναχώρησης, καθώς και την περίπτωση ακύρωσης κάποιας διαμονής.

Να σημειώσουμε επίσης πως είναι απαραίτητη η απόκτηση Α.Μ.Α. (Αριθμός Μητρώου Ακινήτου), η οποία γίνεται με την είσοδο στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ μέσω κωδικών TAXISnet. O A.M.A. θα πρέπει να αναγράφεται σε εμφανές σημείο σε κάθε ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης μιας βραχυχρόνιας διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100€.

Μια ακόμα σημαντική ερώτηση που σίγουρα έχετε είναι πώς φορολογείται το εισόδημα που αποκτάται από βραχυχρόνια μίσθωση.

Εδώ ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 39 του νόμου 4172/2013 και πιο συγκεκριμένα εφαρμόζεται η παρακάτω κλίμακα εισοδημάτων από ακίνητα:

 •      15% για εισόδημα 0 – 12.000 ευρώ
 •      35% για εισόδημα 12.001 – 35.000 ευρώ
 •      45% για εισόδημα 35.001 ευρώ+

Εάν το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές από 2,2% έως 10% (για εισόδημα πάνω από 220,001 ευρώ), ανάλογα με το σύνολο του φορολογητέου εισοδήματος.

Βέβαια, η κλίμακα αυτή ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς για τα νομικά το εισόδημα ακολουθεί τη φορολόγηση των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Γίνεται λοιπόν εμφανές ότι ένα ακίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει και πολλές νομικές υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε.

Είναι όμως λογικό να μην μπορείτε να τις μάθετε όλες ή να μην έχετε τον χρόνο να τις διευθετήσετε, ειδικά αν είστε επιχείρηση που διαχειρίζεται πολλά ακίνητα.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει η KRS

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις ενός ακινήτου βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, ένας λογιστικός σύμβουλος όπως εμείς στην KRS μπορούμε να βοηθήσουμε σε διάφορα στάδια όπως:

 •  Σωστή σύνταξη συμφωνητικών
 •  Καταχώρηση ακινήτων
 •  Υποβολή δηλώσεων
 •  Έλεγχος και ενημέρωση για νομοθεσίες
 •  Συμμόρφωση με το φορολογικό πλαίσιο

Και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί ένα τέτοιο ακίνητο για να είναι εντάξει με τον νόμο.

Πόσο μάλλον αν είστε κάτοικος εξωτερικού και θέλετε να ιδρύσετε ή να διαχειριστείτε απομακρυσμένα την επιχείρησή σας, χρειάζεται προσοχή λόγω των διαφορετικών φορολογικών πλαισιών που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Αυτό είναι κάτι που επίσης μπορούμε να βοηθήσουμε εδώ στην KRS, αρκεί να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: