Φορολογία για Startups: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε (2022) - KRS
ΆρθραΦορολογία για Startups: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε (2022)

Φορολογία για Startups: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε (2022)

Οι startup επιχειρήσεις είναι συνώνυμο της καινοτομίας και της πρωτοπορίας.

Blueground, Workable, Beat και Finloup είναι λίγες μόνο από τις ελληνικές startups που πιθανότατα να έχεις ακουστά, επειδή προσφέρουν κάτι ξεχωριστό.

Όμως, όπως κάθε επιχείρηση, έτσι και οι startups έχουν διάφορες υποχρεώσεις που πρέπει να διευθετούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα… και μάλιστα φορολογικές!

Επειδή λοιπόν η φορολογία είναι ένα κομμάτι που μια startup με μικρή ομάδα μπορεί να μην έχει τον χρόνο ή τις γνώσεις να διαχειριστεί, αυτός είναι ο λόγος που εδώ στην KRS εξειδικευτήκαμε από νωρίς στην φορολογία για startups.

Πριν πούμε περισσότερα, στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε:

 •  Τι είναι μια startup
 •  Φορολογία για startups
 •  Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε μια startup

Ξεκινάμε λοιπόν με τα βασικά.

Τι Είναι Μια Startup;

Ο όρος startup αναφέρεται σε μια εταιρεία που βρίσκεται στα πρώτα στάδια λειτουργίας της.

Δεν είναι όμως κάθε εταιρεία και startup, καθώς πρέπει να πληρεί ορισμένα κριτήρια όπως είναι:

 •  Προσφορά καινοτόμας υπηρεσίας ή προϊόντος
 •  Ταχύτατη ανάπτυξη
 •  Συχνά περιορισμένα αρχικά κεφάλαια
 •  Πρόθεση για εξωτερική χρηματοδότηση

Τα δύο τελευταία στοιχεία μάλιστα συνδέονται μεταξύ τους, καθώς πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις ξεκινούν με περιορισμένα κεφάλαια και υψηλά κόστη, ιδιαίτερα αν θέλουν να αναπτυχθούν γρήγορα και να προσλάβουν προσωπικό.

Έτσι, η επένδυση από VCs και Angel Investors είναι μια συχνή επιλογή για αυτές.

Ένα ακόμα βασικό στοιχείο των startups είναι πως μπορεί να μην έχουν ένα πλήρως λειτουργικό προϊόν, αλλά να ξεκινούν όσο πιο γρήγορα γίνεται με σκοπό να αναπτυχθούν και γρήγορα.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως οι startups προσφέρουν κάτι καινοτόμο που ιδανικά είναι και εντελώς νέο στην αγορά.

Έτσι, είναι λογικό να έχουν και αυξημένες ανάγκες σε διάφορους τομείς, όπως είναι αυτοί του marketing, της χρηματοδότησης και φυσικά της νομικής και φορολογικής κάλυψης.

Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα τι ισχύει με την φορολογία για startups στη χώρα μας.

Φορολογία για Startups

Η φορολογία στην Ελλάδα είναι κάτι που συχνά “τρομάζει” πολλές εταιρείες και είτε δεν έχουν τον χρόνο, είτε τις γνώσεις να διαχειριστούν σωστά.

Πόσο μάλλον αν πρόκειται για startups με μικρότερη ομάδα που θέλουν να αναθέσουν τα λογιστικά τους σε μια έμπιστη εταιρεία, ώστε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Τώρα, ο συχνότερος εταιρικός τύπος που διαλέγει μια startup όταν ιδρύεται είναι αυτός της ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) καθώς είναι μια από τις πιο απλές και ευέλικτες μορφές.

Επιπλέον, προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων όπως είναι:

 •     Μηδενικό αρχικό κεφάλαιο
 •     Σταθερός φορολογικό συντελεστής
 •     Εύκολη σύσταση
 •     Περιορισμένη ευθύνη εταίρων
 •     Ευελιξία

Γεγονός που προσελκύει τους ιδρυτές μικρών νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς μπορεί να μην έχουν το αρχικό κεφάλαιο των 25.000 που απαιτούν οι Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ) παραδείγματος χάριν.

Όσον αφορά τη φορολογία, τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% και η διανομή των κερδών με 5%.

Επιπλέον, υπάρχει προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος ύψους 80%, όμως για τα 3 πρώτα έτη είναι στο 40%.

Όπως πολλοί, έτσι και εμείς εδώ στην KRS προτείνουμε τη μορφή της ΙΚΕ για νέες startups, καθώς είναι κάτι στο οποίο εξειδικευτήκαμε από την πρώτη στιγμή, τόσο στο διαδικαστικό κομμάτι (ίδρυση και λογιστική υποστήριξη), όσο και στο συμβουλευτικό.

Φυσικά μια startup μπορεί να ακολουθήσει και άλλες οδούς, όπως είναι αυτή της ΕΠΕ και της ΕΕ, όμως όπως αναφέραμε η ΙΚΕ είναι η πιο απλή και ευέλικτη επιλογή.

Το θετικό είναι πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν υπάρξει και σημαντικά βήματα προόδου, όχι μόνο όσον αφορά τις ίδιες τις startups, αλλά και απ΄τη μεριά των επενδυτών που ενδιαφέρονται για αυτές.

Δηλαδή, μια πρόσφατη φορολογική νομοθεσία δίνει σημαντικές φοροελαφρύνσεις στους Angel Investors που επενδύουν σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Με λίγα λόγια, έχει παρατηρηθεί σημαντική ανάπτυξη στο ελληνικό startup οικοσύστημα, με ολοένα και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις να ιδρύονται και πολλές να σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως υπάρχει σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία και φυσικά αυξημένες φορολογικές ανάγκες όσο μεγαλώνει μια startup, όπως είναι το κομμάτι της μισθοδοσίας τους.

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο αξίζει να γίνει μια αναφορά, είναι το αν μια ελληνική startup αξίζει να έχει την έδρα της στο εξωτερικό, αλλά θέλει ένα μέρος της ομάδας να βρίσκεται στην Ελλάδα.

Αυτό απαιτεί το άνοιγμα μιας θυγατρικής εταιρείας ή ενός “υποκαταστήματος” για λόγους κόστους.

Με λίγα λόγια, το υποκατάστημα είναι κομμάτι της ίδιας της εταιρείας το οποίο εγκαθίσταται εκτός του κεντρικού γραφείου, ωστόσο δεν είναι ξεχωριστή νομική οντότητα. 

Από την άλλη, θυγατρική είναι μια ξεχωριστή εταιρεία της οποίας το >50% κατέχεται από την μητρική εταιρεία.

Όσον αφορά τα κέρδη, το υποκατάστημα τα στέλνει στην μητρική εταιρεία, ενώ η θυγατρική μπορεί να αποδώσει μέρισμα στην μητρική.

Όποια οδό και να επιλέξει μια εταιρεία, έχει στρατηγική σημασία καθώς μπορεί να επιλέξει σε ποια υπο-εταιρεία θέλει να κάνουν συναλλαγές οι πελάτες της, για λόγους κόστους.

Πώς Μπορούμε να Βοηθήσουμε μια Startup;

Όπως αναφέραμε, στην KRS εξειδικευτήκαμε από νωρίς τόσο στις ΙΚΕ, όσο και στη φορολογία για startups γενικότερα.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, μπορούμε να βοηθήσουμε μια startup με:

 •     Ενημέρωση για λογιστικές εξελίξεις
 •     Ενημέρωση γύρω από επενδυτικά σχήματα
 •     Πλήρη λογιστική υποστήριξη
 •     Πλήρη συμβουλευτική υποστήριξη

Καθώς και παροχή διάφορων custom made εφαρμογών που δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι, όπως το KRS Reporting και το KRS Invoice.

Με τις εφαρμογές αυτές μπορεί η εταιρεία να έχει εύκολη και γρήγορη επικοινωνία με την KRS όσον αφορά την αποστολή παραστατικών, την οικονομική ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, τη δημιουργία ψηφιακών αρχείων και γενικότερα μια πλήρη εικόνα όλων των οικονομικών στοιχείων.

Με λίγα λόγια, αν έχετε ήδη μια startup ή σκοπεύετε να ιδρύσετε μια και θέλετε όλες οι φορολογικές διαδικασίες να γίνουν ομαλά, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: