Άδεια πατρότητας: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι επιλογές
Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν 4808/2021 κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται κατά τη γέννηση του τέκνου άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών, με αποδοχές (ισχύς από 19/6/2021).
Η άδεια αυτή δύναται να χορηγείται με τους εξής τρόπους:
- 2 ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε οι υπόλοιπες 12 χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης ή
- μετά την ημερομηνία γέννησης
Για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, ο εργαζόμενος γνωστοποιεί (προφορικά, γραπτά, ηλεκτρονικά, ή με όποιον άλλο τρόπο εξυπηρετεί τα μέρη) την πιθανολογούμενη ημέρα τοκετού στον εργοδότη, προκειμένου ο τελευταίος να λάβει εγκαίρως γνώση.
Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη (δεν προσαυξάνεται λόγω γέννησης διδύμων, τριδύμων ή περισσότερων πολύδυμων τέκνων) και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία ή από τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου.
Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως 8 ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.
Τα ως άνω ισχύουν και για τους δημόσιους υπαλλήλους (με τις διατάξεις του άρθρου 54 του Ν 4830/2021 τροποποιήθηκε η παρ. 1 του άρθρου 50 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν 3528/2007) όσον αφορά την άδεια πατρότητας).
Related
Related Posts
Αποζημίωση μη Ληφθείσας Άδειας (Πλήρης Οδηγός 2022)
Τι σημβαίνει στην περίπτωση που έχετε υπόλοιπούμενες ημέρες άδειας αλλά η σύμβασή σας έχει λήξει;
Online Επιχείρηση: Πώς να τη Δημιουργήσετε Βήμα-Βήμα (2022)
Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τα πλεονεκτήματα τα βήματα για να στήσετε μια online επιχείρηση, τα πλεονεκ
Απάντηση