Χρηματοδότηση Νέων Επιχειρήσεων: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε - KRS
ΆρθραΧρηματοδότηση Νέων Επιχειρήσεων: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε

Χρηματοδότηση Νέων Επιχειρήσεων: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε

Είναι γνωστό πως ένα από τα βασικότερα προβλήματα μιας νέας επιχείρησης είναι η ροή εσόδων.

Έσοδα το οποία θα καλύψουν τόσο ανάγκες, όπως μισθοί και πάγια έξοδα, όσο και την ανάπτυξη της επιχείρησης με διάφορους τρόπους. 

Μια αποτελεσματική τακτική για το θέμα αυτό είναι η χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, όπου μέσω διαφόρων οντοτήτων μπορεί κανείς να αντλήσει κεφάλαια.

Αυτο ακριβώς θα αναλύσουμε στο σημερινό άρθρο και συγκεκριμένα:

  •      Τι είναι η χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων 
  •      4 Τρόποι χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων
  •      Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.

 

Τι Είναι η Χρηματοδότηση Νέων Επιχειρήσεων;

Η χρηματοδότηση επιχειρήσεων είναι ένας τρόπος όπου μια επιχείρηση μπορεί να πάρει πρόσβαση σε κεφάλαια, με σκοπό να καλύψει:

  •     Ανεπαρκές cash flow
  •     Projects ανάπτυξης
  •     Εξοπλισμό

Καθώς και διάφορες άλλες ανάγκες και ευκαιρίες.

Οι χρηματοδοτήσεις είναι κάτι που ακόμα και μεγάλοι οργανισμοί αναζητούν, όμως για μικρότερες εταιρείες είναι συχνά κάτι αναγκαίο για την επιβίωση και ανάπτυξή τους.

Φυσικά, δεν ωφελείται μονάχα η επιχείρηση από μια νέα χρηματοδότηση, αλλά και αυτός που δίνει πρόσβαση στα κεφάλαια, είτε είναι ιδιώτης, είτε οργανισμός.

Συγκεκριμένα, αν ένας ιδιώτης επενδυτής (angel investor) δώσει ένα κεφάλαιο Χ σε μια νέα startup, θα πάρει σε αντάλλαγμα ένα ποσοστό Υ της εταιρείας.

Για παράδειγμα, αν η αξίας μιας εταιρείας εκτιμάται στο 1,000,000€, τότε για να λάβει ένας επενδυτής το 10% θα πρέπει να επενδύσει 100,000€.

Φυσικά, η πράξη αυτή είναι συμφέρουσα και για τις 2 πλευρές (win-win), καθώς η επιχείρηση αντλεί κεφάλαια, ενώ ο επενδυτής αποσκοπεί μελλοντικά να βγάλει κέρδος από την επένδυση αυτή, τόσο από μερίσματα, όσο και πιθανότατα από την πώληση του μεριδίου του.

Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις, όπως το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην Ελλάδα, καθώς και οι τραπεζικές.

Τώρα που είδαμε ορισμένα βασικά πράγματα για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, ας δούμε τους βασικότερους τρόπους χρηματοδότησης που πρέπει να ξέρετε.

4 Τρόποι Χρηματοδότησης Νέων Επιχειρήσεων

Αν και θα μπορούσαμε να αναφέρουμε διάφορους τρόπους, θα σταθούμε στους 4 πιο βασικούς όπου μια επιχείρηση μπορεί να αντλήσει κεφάλαια.

Ξεκινάμε με τον πρώτο.

Τρόπος #1: VC Funds

Τα Venture Capital (VC) Funds είναι κάτι που πολλές startups συνηθίζουν να συνεργάζονται μαζί τους.

Τι είναι όμως αυτά;

Τα VC Funds ή Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών όπως λέγονται στα ελληνικά, είναι οργανισμοί που λειτουργούν σαν κανονικές εταιρείες και διαχειρίζονται λεφτά επενδυτών, τα οποία επενδύουν σε διάφορες startups με αντάλλαγμα κάποιο ποσοστό της εταιρείας.

Οι επενδυτές αυτοί (γνωστοί ως Limited Partners ή LPs) είναι ιδιώτες ή οργανισμοί, οι οποία εμπιστεύονται τα κεφάλαιά τους στα VCs, αναμένοντας ένα θετικό ROI ύστερα από μερικά χρόνια.

Το καλό με τα VCs είναι ότι συνήθως αποτελούνται από πολύ έμπειρους εταίρους και εκτός από τα λεφτά, μια startup επωφελείται από συμβουλές, καθοδήγηση και διεύρυνση του δικτύου της.

Τρόπος #2: Angel Investors

Όταν μιλάμε για Angel Investors ή “επενδυτικούς αγγέλους” εννοούμε έναν ιδιώτη ο οποίος είναι διατεθειμένος να επενδύσει ένα κεφάλαιο σε μια εταιρεία, με αντάλλαγμα ένα ποσοστό.

Δηλαδή, το σκεπτικό είναι παρόμοιο με τα VCs που είδαμε προηγουμένως, με τη διαφορά πως αντί για μια εταιρεία μιλάμε για έναν ιδιώτη επενδυτή.

Οι angel investors μπορούν επίσης, πέρα από κεφάλαιο, να προσφέρουν σημαντική τεχνογνωσία, συμβουλές, γνωριμίες από το δίκτυό τους και άλλα πολλά.

Τρόπος #3: Προγράμματα ΕΣΠΑ

Ο τρίτος τρόπος για χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων (και όχι μόνο) είναι μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Με λίγα λόγια, το ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης) αποτελεί βασικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, με τη συνδρομή σημαντικών πόρων που προέρχονται από διάφορα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, αν μια επιχείρηση πληροί ορισμένα κριτήρια τότε μπορεί να θέσει συμμετοχή και ενδεχομένως να λάβει χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, δεν είναι σπάνιο για μια εταιρεία να δικαιούται την χρηματοδότηση αυτή και να μην το γνωρίζει, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να αντλήσει ένα αξιόλογο κεφάλαιο, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να δώσει ως αντάλλαγμα ποσοστό της εταιρείας.

Εδώ στη KRS μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε όλο το φάσμα του ΕΣΠΑ, από την εύρεση του προγράμματος μέχρι και την υποβολή του φακέλου, αρκεί να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε σε επαφή άμεσα.

Τρόπος #4: Τραπεζική Χρηματοδότηση

Η τραπεζική χρηματοδότηση είναι ένας τρόπος που πολλοί επαγγελματίες προτιμούν για την επιχείρησή τους.

Η διαφορά εδώ είναι πως πρόκειται για δανεισμό κεφαλαίου, αφού μπορεί κανείς να εκδώσει ένα δάνειο με τη προοπτική να το αποπληρώσει σε Χ χρονικό διάστημα και με Υ επιτόκιο.

Πιο συγκεκριμένα, η τραπεζική χρηματοδότηση συνήθως αφορά:

  •  Κεφάλαιο κίνησης για την άμεση κάλυψη αναγκών ρευστότητας
  •  Επαγγελματικά δάνεια για την χρηματοδότηση επενδύσεων
  •  Επιχειρηματικά δάνεια σε συνεργασία με αναπτυξιακούς φορείς

Φυσικά, για να πραγματοποιηθεί οποιοδήποτε από τα παραπάνω απαιτείται μια διαδικασία και ορισμένη γραφειοκρατία, για την οποία πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν χρόνο.

Για τον λόγο αυτό, εδώ στη KRS παρέχουμε πλήρη στήριξη στη λήψη τραπεζικής χρηματοδότησης, από την αρχή έως το τέλος.

Αυτοί λοιπόν ήταν οι βασικότεροι τρόποι χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων.

Αφού τους αναλύσαμε, ας δούμε πώς ακριβώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε στο κομμάτι αυτό.

Πώς Μπορούμε να Βοηθήσουμε

Είναι κατανοητό πως η διαδικασία της χρηματοδότησης είναι συχνά μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Επομένως, δεν έχουν όλοι οι επιχειρηματίες τον χρόνο ή τη τεχνογνωσία να ασχοληθούν από την αρχή έως το τέλος με κάτι τέτοιο.

Για τον λόγο αυτό, στη KRS παρακολουθούμε στενά όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης που ταιριάζουν σε μια εταιρεία, αναλαμβάνουμε όλες τις διαδικασίες, καθώς και την τελική υποβολή δήλωσης αν πρόκειται για ΕΣΠΑ ή τραπεζικό δάνειο.

Αν θέλετε να μάθετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση της επιχείρησή σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: