Δημιουργία Business Plan: Πλήρης Οδηγός (2022) - KRS
ΆρθραΔημιουργία Business Plan: Πλήρης Οδηγός (2022)

Δημιουργία Business Plan: Πλήρης Οδηγός (2022)

Πριν ακόμα από τη σύσταση μιας εταιρείας, πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα που θα βοηθήσουν τη νέα αυτή εταιρεία να ξεκινήσει με τα σωστά θεμέλια.

Ένα από τα βασικότερα είναι η δημιουργία business plan.

Τι είναι όμως το business plan; Αυτό ακριβώς θα δούμε στο σημερινό άρθρο και πιο συγκεκριμένα:

 •      Τι είναι το business plan
 •      Τα οφέλη του business plan
 •      Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά.

Τι είναι το Business Plan;

To business plan ή αλλιώς επιχειρηματικό πλάνο, όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι ένα έγγραφο που απεικονίζει με λεπτομέρεια όλους τους στόχους μιας εταιρείας, καθώς και τις ενέργειες που πρόκειται να ακολουθήσει για να τους πετύχει.

Με λίγα λόγια, πρέπει να περιέχει όσο πιο αναλυτικά γίνεται:

 •      Τον σκοπό της επιχείρησης
 •      Τι προϊοντα ή υπηρεσίες θα προσφέρει
 •      Τους στόχους της
 •      Τους ανταγωνιστές της
 •      Ενέργειες marketing
 •      Οικονομικά στοιχεία και προβλέψεις
 •      Στήσιμο διαδικασιών
 •      Το προφίλ της ιδρυτικής ομάδας

Καθώς και την γενικότερη στρατηγική της εταιρείας, που θα την βοηθήσει να πετύχει τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της.

Business plan πρέπει ιδανικά να δημιουργούν όλες οι επιχειρήσεις, από startups μέχρι μεγάλες εταιρείες.

Άλλωστε είναι κάτι που θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της επιχείρησης, καθώς λειτουργεί και σαν πυξίδα για τα επόμενα βήματά της.

Για παράδειγμα, χωρίς ένα επιχειρηματικό σχέδιο και πρακτικούς στόχους, πώς μπορεί να γνωρίζει μια εταιρεία αν κάνει πρόοδο ή αν πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της;

Πώς θα ξέρει ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες όσον αφορά το marketing και τις πωλήσεις;

Επιπλέον, πώς θα ξέρει τί είναι αυτό που την διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό (το γνωστό USP ή Unique Selling Proposition);

Όλα αυτά, και πολλά ακόμα, τα απαντάει το business plan το οποίο ναι μεν πρέπει να δημιουργείται εξαρχής, πρέπει όμως και να ανανεώνεται με τη πάροδο του χρόνου.

Σε περίπτωση που σκέφτεστε ποιος είναι ο λόγος να επενδύσετε χρόνο στη δημιουργία ενός τέτοιου σχεδίου, ενώ τα έχετε όλα στο μυαλό σας, ας δούμε τα βασικότερα οφέλη που προσφέρει ένα business plan.

Τα 3 Οφέλη ενός Business Plan

Αν και το business plan προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, θα σταθούμε στα 3 πιο βασικά για μια επιχείρηση.

Όφελος #1: Πλήρης σαφήνεια

Ίσως το βασικότερο όφελος ενός business plan για κάθε ομάδα, είναι η σαφήνεια που προσφέρει.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν δισταγμοί για τις επόμενες κινήσεις και η λήψη αποφάσεων είναι δρομολογημένη.

Αναμφισβήτητα θα υπάρχουν και γεγονότα τα οποία δεν μπορεί να προβλέψει ένα πλάνο, με τη βοήθειά του όμως η εταιρεία μπορεί να είναι προετοιμασμένη για σχεδόν κάθε ενδεχόμενο.

Επιπλέον, μπαίνουν σε μια σειρά οι προτεραιότητες και κάθε μέλος (ιδρυτές, εργαζόμενοι, επενδυτές) βρίσκονται στην ίδια σελίδα.

Όφελος #2: Κατανόηση αγοράς

Ένα ακόμα όφελος ενός καλά σχεδιασμένου πλάνου, είναι η κατανόηση της αγοράς που προσφέρει.

Μια πλήρης κατανόηση της αγοράς μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη:

 • Ανταγωνισμός
 •      Καταναλωτές

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Ανταγωνισμός

Το να γνωρίζετε σαν επιχείρηση ποιοι είναι οι άμεσοι και έμμεσοι ανταγωνιστές σας, είναι μια ανάλυση η οποία πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα.

Η έρευνα ανταγωνισμού (competitor analysis) μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση των ανταγωνιστών, στον εντοπισμό των δυνατών και αδύνατων σημείων τους, και γενικότερα τι προσφέρουν που δεν προσφέρετε εσείς (και το αντίστροφο).

Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε μια επιχείρηση να διαφοροποιηθεί και να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είτε αυτό είναι στην τιμή, είτε στην ποιότητα, είτε στο είδος του προϊόντος ή της υπηρεσίας.

Καταναλωτές

Όσον αφορά τους καταναλωτές, είναι ζωτικής σημασίας για μια νέα επιχείρηση να γνωρίζει ποιο είναι το κοινό στόχος της (target audience).

Με λίγα λόγια, ποιο είναι το προφίλ του ιδανικού πελάτη;

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δημογραφικά και ψυχογραφικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα επιτρέψουν σε μια επιχείρηση να γνωρίζει πού πρέπει να στοχεύσει τη δημιουργία και τη προώθηση του προϊόντος της.

Όφελος #3: Υποστήριξη χρηματοδότησης

Η χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων είναι μια χρονοβόρα, αλλά πολύ ωφέλιμη διαδικασία για όποια επιχείρηση έχει σαν στόχο την άντληση κεφαλαίων, με οποιονδήποτε τρόπο.

Ένα δομημένο business plan απαντάει σε σημαντικές ερωτήσεις που ένας εξωτερικός επενδυτής θέλει να γνωρίζει, όπως τα τωρινά οικονομικά στοιχεία και τις προβλέψεις για αυτά, το επιχειρηματικό μοντέλο (business model), και γενικότερα πώς λειτουργεί και πού οδεύει η εταιρεία.

Με απλά λόγια, ένα επιχειρηματικό πλάνο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε μια επιτυχημένη εξωτερική χρηματοδότηση.

Μιλήσαμε λοιπόν για τη δημιουργία business plan, ποια είναι τα οφέλη, καθώς και τι πρέπει να προσέχετε σαν εταιρεία.

Ας συνοψίσουμε.

Με Λίγα Λόγια

Η δημιουργία business plan αναμφισβήτητα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, είναι όμως κάτι ζωτικής σημασίας ώστε να ξεκινήσει μια επιχείρηση με τα σωστά θεμέλια.

Αν θέλετε να έχετε πλήρη υποστήριξη στη διαδικασία αυτή, επικοινωνήστε μαζί μας για να αξιοποιήσετε το ξεχωριστό μοντέλο επιχειρηματικών σχεδίων που έχουμε αναπτύξει στην KRS!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: