5 Φορολογικές Συμβουλές για Μικρές & Μεγάλες Επιχειρήσεις - KRS
Άρθρα5 Φορολογικές Συμβουλές για Μικρές & Μεγάλες Επιχειρήσεις

5 Φορολογικές Συμβουλές για Μικρές & Μεγάλες Επιχειρήσεις

Η ίδρυση και διαχείριση μιας επιχείρησης είναι κάτι αρκετά δύσκολο, είτε μιλάμε για μικρομεσαίες, είτε για μεγάλες επιχειρήσεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια πληθώρα υποχρεώσεων σε καθημερινή βάση, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, ιδιαίτερα όταν σχετίζονται με φορολογικά θέματα που συχνά περιπλέκουν τη κατάσταση.

Για τον λόγο αυτό, σήμερα θα αναλύσουμε 5 φορολογικές συμβουλές που όλοι οι επιχειρηματίες πρέπει να γνωρίζουν και συγκεκριμένα:

  •      Εύρεση του κατάλληλου λογιστή
  •      Διαχωρισμός προσωπικών και επαγγελματικών εξόδων
  •      Σωστή διαχείριση μισθοδοσίας
  •      Χρήση κατάλληλων λογισμικών
  •      Κατανόηση βασικών οικονομικών εννοιών

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη φορολογική συμβουλή.

Συμβουλή #1: Βρείτε τον κατάλληλο λογιστή

Όταν πρόκειται για απλά ή περίπλοκα φορολογικά ζητήματα, η εύρεση του κατάλληλου λογιστή είναι ζωτικής σημασίας για μια επιχείρηση.

Ένας λογιστής ή μια έμπιστη λογιστική εταιρεία δεν πρέπει να αρκείται μονάχα στη βασική τήρηση των βιβλίων, αλλά στη βοήθεια διαμόρφωσης μιας φορολογικής στρατηγικής και την γενικότερη υποστήριξη σε τέτοια ζητήματα.

Άλλωστε, ο καλός λογιστής δεν βλέπει μια επιχείρηση σαν απλό πελάτη, αλλά σαν ένα συνεργάτη που μαζί θα αναπτύξουν την επιχείρηση.

Πρέπει επίσης να υπάρχει συνεργασία στο κομμάτι της παρακολούθησης εσόδων και εξόδων κάθε μήνα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα σχετικά με το cash flow και να υπολογίζονται τα μικτά και καθαρά κέρδη.

Επιπλέον, η άμεση πρόσβαση σε φορολογικές συμβουλές είναι κάτι που πρέπει να παρέχει ιδανικά ο κατάλληλος λογιστής, όπως και πολλά ακόμα που θα αναφέρουμε στη συνέχεια.

Θέλετε βοήθεια στην πλήρη φορολογική στήριξη της επιχείρησής σας; Επικοινωνήστε μαζί μας και θα έρθουμε σε επαφή άμεσα!

Συμβουλή #2: Διαχωρίστε τα προσωπικά και επαγγελματικά έξοδα

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε με την ίδρυση της επιχείρησής σας, είναι το άνοιγμα ενός εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού.

Με αυτόν θα μπορείτε να ξεχωρίσετε τα προσωπικά και επαγγελματικά οικονομικά σας, με αποτέλεσμα η φορολογική περίοδος να γίνεται πιο εύκολη.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε διαχωρίζεται η προσωπική σας περιουσία με την επαγγελματική, ανάλογα και με το είδος της εταιρείας.

Για παράδειγμα, στις ατομικές εταιρείες ο ιδρυτής αναλαμβάνει πλήρως όλο το ρίσκο της επιχείρησης με τη προσωπική του περιουσία.

Αντιθέτως, στις ΙΚΕ (Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) η προσωπική περιουσία των εταίρων είναι ξεχωριστή από την περιουσία της εταιρείας. 

Όπως και να έχει, ο διαχωρισμός των προσωπικών και επαγγελματικών εξόδων είναι μια κίνηση που θα κρατήσει τα οικονομικά σας πιο οργανωμένα!

Συμβουλή #3: Διαχειριστείτε σωστά τη μισθοδοσία

Το ζήτημα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων είναι επίσης ένα πολυδιάστατο θέμα που απασχολεί κάθε εργοδότη.

Μάλιστα, η συνεργασία με μια έμπιστη εξωτερική εταιρεία στο κομμάτι της μισθοδοσίας (payroll) είναι κάτι που θα διασφαλίσει όχι μόνο ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται βάσει των συμφωνηθέντων, αλλά και πως όλες οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο είναι καλυμμένες.

Εννοώντας θέματα όπως η καταβολή των μισθών, των ασφαλιστικών εισφορών, τα επιδόματα, την οργάνωση των αδειών κάθε εργαζόμενου, οι προσλήψεις και διάφορα άλλα.

Επιπλέον, σημαντική είναι και η βοήθεια σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου προσωπικού (HR) για ομαλή εσωτερική λειτουργία ενός οργανισμού.

Συμβουλή #4: Χρήση κατάλληλων λογισμικών

Είναι γνωστό ότι όσο ικανός και αν είστε σαν επιχειρηματίας ή manager, η χρήση εργαλείων στη καθημερινότητά σας είναι αναγκαία.

Όπως γνωρίζετε, το χαρτί και το μολύβι ή ένα απλό υπολογιστικό φύλλο δεν είναι πλέον αρκετά στις δυνατότητες που έχει ένα δυνατό λογισμικό.

Ιδανικά, ένα τέτοιο λογισμικό θα πρέπει να οργανώνει όλα τα οικονομικά σας, να τα επεξεργάζεται, να πραγματοποιεί πράξεις αυτόματα, να σας παρουσιάζει τα δεδομένα με όμορφο και απλό τρόπο και πολλά ακόμα πράγματα.

Ένα καλό παράδειγμα τέτοιου λογισμικού είναι το KRS Reporting. Μια μοναδική λογιστική εφαρμογή που δημιουργήσαμε εδώ στην KRS, ώστε να λύσει μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα του επιχειρηματία που αναζητά τον έλεγχο κάθε στιγμή.

Ουσιαστικά, προσφέρει οικονομική ενημέρωση και άμεση πληροφόρηση για τις υποχρεώσεις της επιχείρησης, καθώς και τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη να έχει πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησής του σε πραγματικό χρόνο.

Επιπλέον, η εφαρμογή KRS Invoice διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητά των επιχειρήσεων, μέσω αποστολής αρχείων με απλό και γρήγορο τρόπο στην λογιστική ομάδα της KRS, για να μην χρειάζεται να συγκεντρώνετε κάθε μήνα δεκάδες τιμολόγια και παραστατικά προς το λογιστή σας.

Τα εργαλεία αυτά, και πολλά ακόμα στην αγορά, προσφέρουν μεγάλη διευκόλυνση στους επιχειρηματίες και εξοικονόμηση χρόνου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λογιστική και χρηματοοικονομικά ζητήματα.

Ας περάσουμε στην 5η φορολογική συμβουλή.

Συμβουλή #5: Κατανοήστε βασικές οικονομικές έννοιες

Μια από τις καλύτερες φορολογικές συμβουλές, αλλά και γενικότερες συμβουλές για έναν επιχειρηματία, είναι η κατανόηση ορισμένων βασικών οικονομικών εννοιών.

Ακόμα και δεν είναι το κομμάτι εξειδίκευσή σας, είναι ζωτικής σημασίας η κατανόηση ορολογιών που παρακολουθούν την οικονομική πορείας της επιχείρησης.

Έννοιες όπως το καθαρό και το μικτό κέρδος, το περιθώριο κέρδους, το business plan, ο προϋπολογισμός, και πολλές ακόμα, πρέπει να είναι κατανοητές από εσάς.

Με λίγα λόγια, αυτές είναι ορισμένες φορολογικές συμβουλές που μπορείτε να έχετε κατά νου.

Φυσικά, τα φορολογικά ζητήματα στην πράξη δεν είναι πάντα απλά και χρειάζονται την βοήθεια ενός έμπειρου και έμπιστου συνεργάτη.

Αν λοιπόν θέλετε βοήθεια σε λογιστικά, φορολογικά, συμβουλευτικά και μισθολογικά ζητήματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: