5 Τρόποι Χρηματοδότησης μιας Startup Εταιρείας - KRS
Άρθρα5 Τρόποι Χρηματοδότησης μιας Startup Εταιρείας

5 Τρόποι Χρηματοδότησης μιας Startup Εταιρείας

Όταν έχετε ξεκινήσει ένα νέο επιχειρηματικό ταξίδι, ένα από τα πράγματα που θα συναντήσετε αργά ή γρήγορα είναι η ανάγκη για χρηματοδότηση.

Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για Startups ταχείας ανάπτυξης, όπου η ανάγκη εξωτερικών κεφαλαίων είναι συνήθως μεγαλύτερη, τότε οι χρηματοδοτήσεις είναι συχνό φαινόμενο.

Επομένως, στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε 5 τρόπους χρηματοδότησης μιας Startup:

  •      VC Fund
  •      Angel Investment
  •      Φίλοι και οικογένεια
  •      ΕΣΠΑ
  •      Incubators

Να σημειώσουμε επίσης πως οι παρακάτω τρόποι αναφέρονται σε χρηματοδότηση (funding) και όχι δανεισμό, για τον λόγο αυτό δεν έχουμε συμπεριλάβει τον τραπεζικό δανεισμό σαν επιλογή.

5 Τρόποι Χρηματοδότησης Startup

Ας ξεκινήσουμε με τον πρώτο τρόπο.

1) VC Funds

Τα VC Funds (Venture Capital Funds) ή αλλιώς Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών όπως λέγονται στα Ελληνικά, είναι οργανισμοί που διαχειρίζονται κεφάλαια άλλων επενδυτών (Limited Partners) με σκοπό να τα επενδύσουν.

Οι Limited Partners (LPs) μπορεί να είναι άλλοι οργανισμοί ή ιδιώτες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους αλλά ενδεχομένως να μην έχουν τις γνώσεις ή τον χρόνο.

Έτσι, τα δίνουν στα VC Funds τα οποία με τη σειρά τους τα επενδύουν σε Startups, οι οποίες αν κάνουν κάποιο exit τότε θα αποφέρουν κέρδος στο VC, ανάλογα με το ποσοστό που πήραν σαν αντάλλαγμα από τη Startup.

Κατ’επέκταση, θα βγουν κερδισμένοι και οι LPs οι οποίοι ιδανικά θα έχουν θετικό ROI.

Φυσικά, σαν Startup πρέπει να έχετε ορισμένα σημαντικά πράγματα κατά νου, πριν λάβετε επένδυση από ένα VC Fund, όπως:

  •      Τι άλλο μπορεί να σας προσφέρει πέρα από κεφάλαιο; (διασυνδέσεις, γνώσεις κτλ)
  •      Τι ποσοστό της εταιρείας θα πάρει σαν αντάλλαγμα;

Σε γενικές γραμμές, το VC Fund είναι ένας από τους πιο συχνούς τρόπους χρηματοδότησης Startup, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μεγαλύτερα κεφάλαια.

Μάλιστα, το 2021 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για το ελληνικό Startup οικοσύστημα, αφού σύμφωνα με τη Marathon VC, οι ελληνικές Startups έλαβαν $4.5 δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση.

2) Angel Investment

Ο Angel Investor ή αλλιώς Επιχειρηματικός Άγγελος, είναι ένας ιδιώτης ο οποίος θέλει να διαθέσει προσωπικό κεφάλαιο προς επένδυση σε μια Startup εταιρεία.

Μπορεί επίσης να προσφέρει σημαντικές διασυνδέσεις σε μια εταιρεία, καθώς και mentoring για μετάδοση σημαντικών γνώσεων και της εμπειρίας του.

Αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης συχνά προκύπτει στα πρώτα στάδια μιας εταιρείας και το μερίδιο του επενδυτή τείνει να είναι υψηλότερο, αφού και το ρίσκο είναι μεγαλύτερο.

Επίσης, τα κεφάλαια είναι συνήθως μικρότερα και μπορούν να ξεκινούν ακόμα και από τα 10.000 ευρώ, ενώ τα VC Funds δύσκολα επενδύουν λιγότερα από 100.000 ευρώ.

3) Φίλοι και Οικογένεια

Η χρηματοδότηση από φίλους και οικογένεια (friends and family) είναι ένας τρόπος που συναντάται κυρίως στις ΗΠΑ και ονομάζεται συχνά seed funding.

Το θετικό με τον τρόπο αυτό είναι πως ο κοντινός σας κύκλος είναι πιο εύκολο να εμπιστευτεί την εταιρεία σας, το αρνητικό όμως είναι πως εμπλέκονται οι προσωπικές με τις επαγγελματικές σχέσεις.

Όπως και να έχει, αν αντλήσετε κεφάλαια από έναν γνωστό σας, αυτό μπορεί να γίνει είτε με μερίδιο της εταιρείας ως αντάλλαγμα, είτε με τη μορφή δανείου.

4) ΕΣΠΑ

Η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ είναι κάτι που πολλές εταιρείες επιλέγουν σαν τρόπο χρηματοδότησης.

Ο λόγος που προτιμάται είναι επειδή δεν απαιτείται η ανταλλαγή με ποσοστό της επιχείρησης, αλλά τα κεφάλαια δίνονται για την ανάπτυξη της χώρας, με τη συνδρομή σημαντικών πόρων που προέρχονται από διάφορα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, αν πληρείτε τα κατάλληλα κριτήρια, μπορεί η Startup σας να ενισχυθεί σημαντικά και να χρησιμοποιήσετε τα κεφάλαια για ανάπτυξη, άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας ή οτιδήποτε άλλο.

Μάλιστα, δεν είναι σπάνιο για μια εταιρεία να δικαιούται την χρηματοδότηση αυτή και να μην το γνωρίζει, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να αντλήσει ένα αξιόλογο κεφάλαιο, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να δώσει ως αντάλλαγμα ποσοστό της εταιρείας.

Εδώ στη KRS μπορούμε να σας βοηθήσουμε με όλη τη διαδικασία υποβολής ΕΣΠΑ, από την εύρεση του προγράμματος μέχρι και την υποβολή του φακέλου, αρκεί να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε σε επαφή άμεσα.

5) Incubators

Ο 5ος τρόπος χρηματοδότησης μιας Startup είναι τα Incubators.

Πρόκειται ουσιαστικά για προγράμματα που βοηθούν μια νέα Startup να κάνει τα πρώτα της βήματα και να εξελιχθεί μέσω:

  •      Κοινών workspaces
  •      Mentoring
  •      Εκπαίδευση
  •      Χρηματοδότηση
  •      Networking

Και πολλά ακόμα.

Με λίγα λόγια, αφορούν προγράμματα σε μια φυσική τοποθεσία και είναι σχεδιασμένα να βοηθήσουν μια επιχείρηση να πετύχει, παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία.

Έχουν ιδιαίτερο πλεονέκτημα καθώς προσφέρουν πρόσβαση σε γνώση και βοηθούν σε πρακτικό επίπεδο, όπως όσον αφορά τη λογιστική υποστήριξη και τη δημιουργία business plan.

Με λίγα λόγια, αυτοί ήταν οι βασικότεροι τρόποι χρηματοδότησης Startup.

Αν και θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το bootstrapping, τον τραπεζικό δανεισμό, και το crowdfunding, πιστεύουμε πως οι 5 αυτοί τρόποι μπορούν να καλύψουν μια νεοφυή επιχείρηση με τις ανάγκες της.

Με Λίγα Λόγια

Η διαδικασία της χρηματοδότησης είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που κοστίζει πολύτιμο χρόνο από τους ιδρυτές μιας Startup.

Αφορά την ενδελεχή επικοινωνία με τον εκάστοτε επενδυτή και τη σωστή εκτέλεση των διαδικασιών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δημόσια προγράμματα, όπως αυτό του ΕΣΠΑ.

Αν λοιπόν επιθυμείτε να εξερευνήσετε την επιλογή του ΕΣΠΑ ή ακόμα και αυτή της τραπεζικής χρηματοδότησης, εδώ στη KRS μπορούμε να σας βοηθήσουμε βήμα-βήμα με όλη τη διαδικασία.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Discover more from KRS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading