Τι Είναι η Θυγατρική Εταιρεία; (& Πώς Φορολογείται) - KRS
ΆρθραΤι Είναι η Θυγατρική Εταιρεία; (& Πώς Φορολογείται)

Τι Είναι η Θυγατρική Εταιρεία; (& Πώς Φορολογείται)

Μια θυγατρική εταιρεία μπορεί να επιφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε μια εταιρεία και να ενισχύσει την ανάπτυξή της.

Επομένως, από την στιγμή που υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις θυγατρικές, στο σημερινό άρθρο θα καλύψουμε όσα τις αφορούν.

Πιο συγκεκριμένα, θα αναλύσουμε:

  •      Τι είναι η θυγατρική εταιρεία
  •      Τα πλεονεκτήματα μιας θυγατρικής εταιρείας
  •      Πώς φορολογούνται οι θυγατρικές εταιρείες

Ας ξεκινήσουμε με τα πιο βασικά, τα οποία είναι η έννοια μιας θυγατρικής και τι περιλαμβάνει.

Τι Είναι η Θυγατρική Εταιρεία;

Η θυγατρική εταιρεία είναι μια εταιρεία που ανήκει σε μια άλλη εταιρεία, η οποία είναι η μητρική της θυγατρικής.

Συνήθως, η μητρική εταιρεία κατέχει πάνω από το 50% της θυγατρικής, γεγονός που της δίνει αρκετό έλεγχο παρ’όλο που νομικά είναι δύο διαφορετικές οντότητες.

Σε περιπτώσεις όπου η θυγατρική ανήκει εξ ολοκλήρου, δηλαδή στο 100% από τη μητρική εταιρεία, η θυγατρική αποκαλείται και εξ ολοκλήρου θυγατρική.

Βέβαια, η θυγατρική έχει και έναν βαθμό ανεξαρτησίας, καθώς εκτός από δικό της κεφάλαιο, έχει συχνά και δικά της όργανα διαχείρισης που φροντίζουν για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξή της (αν και τα όργανα αυτά επιλέγονται συνήθως από τη μητρική εταιρεία).

Όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους μια εταιρεία μπορεί να γίνει μητρική, υπάρχουν δύο βασικοί:

  •      Μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A)
  •     Με τη δημιουργία μιας θυγατρικής εταιρείας, η οποία θα διαχειρίζεται ορισμένες από τις εργασίες της μητρικής

Στη δεύτερη περίπτωση, η μητρική θα μπορεί να εστιάσει τις προσπάθειες τις στο όραμα και την στρατηγική, ενώ η θυγατρική θα εκτελεί τις εργασίες.

Επίσης, η δεύτερη περίπτωση είναι πιο χρονοβόρα από την πρώτη, καθώς πρέπει να γίνει σύσταση εταιρείας από την αρχή, ενώ στην πρώτη χρησιμοποιείται μια ήδη υπάρχουσα εταιρεία σαν θυγατρική.

Σημείωση: Δεν πρέπει να συγχέονται οι θυγατρικές εταιρείες με τα υποκαταστήματα (subsidiary vs branch). Η πρώτη είναι ξεχωριστή οντότητα, ενώ η δεύτερη προέκταση της μητρικής.

Τώρα που είδαμε τι είναι η θυγατρικές εταιρείες, ας δούμε πιο αναλυτικά ορισμένα πλεονεκτήματά τους.

3 Πλεονεκτήματα των Θυγατρικών Εταιρειών;

Τα πλεονεκτήματα μιας θυγατρικής αφορούν κυρίως τη μητρική εταιρεία και είναι τα εξης:

Πλεονέκτημα #1: Brand name

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα από τα οποία μπορεί να επωφεληθεί μια θυγατρική εταιρεία, είναι το brand name της μητρικής της.

Όταν δηλαδή μια μεγάλη εταιρεία με ισχυρό brand name εξαγοράζει μια μικρότερη εταιρεία ή ιδρύει μια εξ αρχής, τότε η θυγατρική πολλές φορές υιοθετεί το όνομα της μητρικής για μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και εμπιστοσύνη.

Πλεονέκτημα #2: Μείωση ρίσκου

Το δεύτερο πλεονέκτημα των θυγατρικών αφορά τη μείωση ρίσκου.

Λόγω του γεγονότος ότι η “συνεργασία” μητρικής-θυγατρικής αποτελείται συνήθως από δύο ξεχωριστές νομικές οντότητες, τότε ο κίνδυνος είναι περιορισμένος.

Αυτό συμβαίνει επειδή αν μια θυγατρική εταιρεία έχει ζημιά, τότε η μητρική μπορεί να την ενισχύσει οικονομικά. Το ίδιο συμβαίνει και σε περίπτωση πτώχευσης της θυγατρικής, όπου οι υποχρεώσεις της μπορούν να μεταφερθούν στη μητρική, ειδικά αν αποτελούν νομικά την ίδια εταιρεία.

Πλεονέκτημα #3: Φορολογικά πλεονεκτήματα

Μια θυγατρική εταιρεία μπορεί να απολαύσει και αρκετά φορολογικά πλεονεκτήματα, ειδικά αν η μητρική βρίσκεται σε διαφορετική χώρα της ΕΕ από τις θυγατρικές της.

Τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούν να αφορούν απαλλαγές από τη παρακράτηση φόρου και αποφυγή διπλής φορολόγησης, αλλά θα τα αναλύσουμε περισσότερο στη συνέχεια.

Ας δούμε τώρα πιο αναλυτικά πώς φορολογείται μια θυγατρική εταιρεία.

Πώς Φορολογείται μια Θυγατρική Εταιρεία;

Αρχικά να πούμε ότι, όσον αφορά τη διαχείριση των κερδών, τα κέρδη μιας θυγατρικής μπορούν να δοθούν στη μητρική σε μορφή μερίσματος, σε αντίθεση με το υποκατάστημα όπου τα κέρδη αποδίδονται στην “μαμά εταιρεία”.

Όταν όμως μιλάμε για διασυνοριακές διανομές κερδών, αν έχετε μια μητρική εταιρεία σε χώρα της ΕΕ με θυγατρική σε άλλη χώρα, είναι πιθανό να αποφύγετε φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως είναι η διπλή φορολόγηση.

Αυτό συμβαίνει όταν:

  •      Η μητρική εταιρεία και η θυγατρική της έχουν την έδρα τους σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ
  •      Η μητρική εταιρεία και η θυγατρική της υπόκεινται κανονικά σε εταιρικό φόρο
  •      Η μητρική εταιρεία και η θυγατρική της είναι δηλωμένες νομικές οντότητες (ΑΕ, ΙΚΕ, Ltd, LLC κτλ)
  •      Η μητρική εταιρεία κατέχει τουλάχιστον το 10% της θυγατρικής

Επιπλέον, για να αποφευχθεί διπλή φορολόγηση στα διανεμόμενα κέρδη, θα πρέπει να ζητηθεί από τη χώρα της ΕΕ στην οποία έχει την έδρα της η μητρική εταιρεία, να χορηγήσει φορολογική απαλλαγή ή πίστωση φόρου για τους εταιρικούς φόρους που κατέβαλε η θυγατρική στα κέρδη.

Τέλος, όσον αφορά το ύψος του εταιρικού φόρου, αυτό εξαρτάται από την χώρα που είναι δηλωμένη η θυγατρική και τη νομική μορφή της. Για παράδειγμα, για μια ΑΕ στην Ελλάδα ο εταιρικός φόρος είναι 22%, ενώ για μια Γερμανική GmbH ο φόρος είναι 15%.

Με λίγα λόγια, αυτή είναι η έννοια μιας θυγατρικής εταιρείας και ο τρόπος που φορολογείται.

Σε γενικές γραμμές, οι θυγατρικές προτιμούνται των υποκαταστημάτων λόγω της ταχύτερης σύστασης και ευελιξίας τους, η τελικά απόφαση όμως είναι δική σας, βάσει των παραπάνω που αναλύσαμε.

Αν λοιπόν θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση με ασφάλεια, να έχετε πλήρη φορολογική υποστήριξη και έναν έμπειρο συνεργάτη στις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις σας, τότε επικοινωνήστε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: