Αξιολόγηση Προσωπικού: Έννοια, Μέθοδοι & Πλεονεκτήματα - KRS
ΆρθραΑξιολόγηση Προσωπικού: Έννοια, Μέθοδοι & Πλεονεκτήματα

Αξιολόγηση Προσωπικού: Έννοια, Μέθοδοι & Πλεονεκτήματα

Η αξιολόγηση προσωπικού έχει αξία για κάθε εταιρεία, η αποτελεσματικότητά της όμως οφείλεται στο πόσο καλά εφαρμόζεται.

Πρόκειται για ένα σύνολο πρακτικών που πρέπει να εφαρμοστεί σωστά, επομένως στο σημερινό άρθρο θα καλύψουμε:

  •      Τι είναι η αξιολόγηση προσωπικού
  •      Τα πλεονεκτήματα της αξιολόγησης προσωπικού
  •      Πώς γίνεται η αξιολόγηση προσωπικού     

Ας ξεκινήσουμε με το πιο βασικό κομμάτι, δηλαδή την έννοια.

Τι Είναι η Αξιολόγηση Προσωπικού;

Η αξιολόγηση προσωπικού είναι ένα σύνολο πρακτικών που εφαρμόζει μια εταιρεία, με σκοπό να αξιολογήσει την απόδοση και παραγωγικότητα των εργαζομένων της για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Αν και είναι κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, πρέπει να γίνει προσεκτικά καθώς ναι μεν μπορεί να ενθαρρύνει τους εργαζομένους να βελτιωθούν, μπορεί όμως να τους αποθαρρύνει ή ακόμα και να τους αποστασιοποιήσει από την εταιρεία.

Ιδανικά, η αξιολόγηση πρέπει να βοηθήσει έναν υπάλληλο να βρει ευκαιρίες ανάπτυξης και πεδία βελτίωσης, χωρίς να χαλάει τη σχέση του με την εταιρεία ή να τον “τιμωρεί” σε περίπτωση χαμηλότερης απόδοσης.

Ακόμα και εταιρείες που είναι μικρομεσαίες και δεν έχουν δικό τους τμήμα HR, είναι σημαντικό να αξιολογούν τους εργαζόμενούς τους ώστε να βρίσκονται όλοι στην ίδια σελίδα.

Στην άλλη περίπτωση όμως που πρόκειται για μεγάλη εταιρεία με ξεχωριστό τμήμα HR, σημαίνει πως το μέγεθος του προσωπικού είναι μεγάλο και άρα η αξιολόγησή του ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη.

Άλλωστε, ένα τμήμα HR δεν είναι μονάχα υπεύθυνο για προσλήψεις και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, αν και τα δύο είναι άκρως σημαντικά.

Τώρα λοιπόν που είδαμε τι είναι η αξιολόγηση προσωπικού, ας δούμε καλύτερα τα πλεονεκτήματά της, πριν περάσουμε στους τρόπους που μπορεί να γίνει.

3 Πλεονεκτήματα της Αξιολόγησης Προσωπικού

Αν και έως τώρα γίνεται αντιληπτό πως η αξιολόγηση προσωπικού είναι σημαντική, θεωρούμε καλό να αναφερθούν και τα πλεονεκτήματά της πιο αναλυτικά, ξεκινώντας με το πρώτο.

Πλεονέκτημα #1: Αύξηση αποδοτικότητας

Ίσως το πιο αναμενόμενο πλεονέκτημα, είναι η αύξηση της αποδοτικότητας ενός υπαλλήλου.

Αυτό συμβαίνει γιατί όποια και αν είναι η μέθοδος αξιολόγησης, κύριος σκοπός της είναι να βοηθήσει έναν υπάλληλο να γίνει καλύτερος μέσω:

  •      Εντοπισμού αδυναμιών
  •      Εύρεση περιθωρίων βελτίωσης

Καθώς και εντοπισμό ευκαιριών για αλλαγή θέσης μέσα στην εταιρεία, στην οποία πιθανότατα να ταιριάζει καλύτερα ή ακόμα και περιπτώσεις προαγωγής.

Ως εκ τούτου, όταν οι εργαζόμενοι βελτιώνονται και αποδίδουν καλύτερα, αυτό φυσικά είναι προς όφελος της εταιρείας.

Πλεονέκτημα #2: Βελτίωση κουλτούρας

Ένα ακόμα πλεονέκτημα που αξίζει να αναφερθεί είναι αυτό της βελτίωσης της κουλτούρας ενός οργανισμού.

Οι αξιολογήσεις, καθώς και η ενθάρρυνση των εργαζομένων και η επιβράβευσή τους είναι στοιχεία που ενδυναμώνουν μια κουλτούρα και φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά.

Επιπλέον, ευθυγραμμίζονται τακτικά οι στόχοι και εργάζονται όλοι προς την επίτευξη του κοινού σκοπού της εταιρείας.

Πλεονέκτημα #3: Ικανοποίηση εργαζομένων

Η ικανοποίηση των εργαζομένων μπορεί να συμβάλει και στην αύξηση του χρόνου που μένουν στην εταιρεία.

Άλλωστε, η παραίτηση ενός ταλαντούχου εργαζόμενου λόγω μη ικανοποίησής του είναι ένα συχνό πρόβλημα των σύγχρονων εταιρειών.

Οι αξιολογήσεις είναι σημαντικές επειδή όταν ένας υπάλληλος βλέπει ότι οι ενέργειές του έχουν θετικό αντίκτυπο στην εταιρεία, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να προσπαθήσει ακόμα πιο σκληρά.

Επιπλέον, δείχνουν ότι οι managers νοιάζονται για το ανθρώπινο δυναμικό και είναι διατεθειμένοι να βρουν μαζί κοινά σημεία βελτίωσης και ανάπτυξης. 

Ας δούμε τώρα πώς μπορεί να γίνει σωστά η αξιολόγηση προσωπικού.

Πώς Γίνεται η Αξιολόγηση Προσωπικού: 3 Μέθοδοι

Αν και η αξιολόγηση αυτή μπορεί να γίνει με μια πληθώρα μεθόδων, θα αναφέρουμε 3 που χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά.

Μέθοδος #1: Αυτοαξιολόγηση

Η αυτοαξιολόγηση (self-evaluation) ζητά από έναν υπάλληλο να αξιολογήσει μόνος του την απόδοσή του, βάσει ορισμένων κριτηρίων.

Φυσικά, μπορεί να γίνει παράλληλα με μια αξιολόγηση από τον εκάστοτε προϊστάμενο, επειδή οι εργαζόμενοι τείνουν είτε να βαθμολογούν τους εαυτούς τους υπερβολικά χαμηλά, είτε υψηλά.

Έτσι, με τις δύο αυτές αξιολογήσεις, τα κενά ανάμεσά τους μπορούν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και στις δύο πλευρές.

Φανταστείτε για παράδειγμα σε μια ερώτηση όπως…

“Πώς κρίνεις την απόδοσή σου το τελευταίο τρίμηνο από το 1 έως το 5;”

 
…στην οποία ο εργαζόμενος βάζει 2, ενώ ο manager πιστεύει πως αξίζει 5, λόγω εξαιρετικής απόδοσης.
 

Στη περίπτωση αυτή, είναι φανερό πως εργαζόμενος υποτιμά τον εαυτό του και θα ήταν καλό να ενθαρρυνθεί ώστε να συνεχίσει να αποδίδει καλά.

Μέθοδος #2: Κυκλική αξιολόγηση 360 μοιρών

Η κυκλική αξιολόγηση θεωρείται ολοκληρωμένη, διότι η εκτίμηση ενός υπαλλήλου δεν βασίζεται αποκλειστικά σε μία πηγή αξιολόγησης, αλλά σε πολλές πηγές, όπως συνάδελφοι, manager, υφιστάμενοι και πελάτες. 

Βασικό πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι η αξιολόγηση είναι λιγότερο επιρρεπής σε μεροληψίες και θεωρείται η αντικειμενικότερη. 

Επιπλέον, μέσω της εν λόγω τεχνικής παρέχονται πολλές πληροφορίες για τον αξιολογούμενο, δίνοντας έτσι μία πλήρη εικόνα για το επαγγελματικό του προφίλ.

Μέθοδος #3: Αξιολόγηση από πελάτες

Όπως είναι λογικό, υπάρχουν εργαζόμενοι που η δουλειά τους απαιτεί συχνή επαφή με πελάτες.

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση τέτοιου τύπου αφορούν: 

  •      Τη συμπεριφορά του προσωπικού
  •      Την ταχύτητα εξυπηρέτησης
  •      Την άμεση ανταπόκρισης
  •      Την έλλειψη λαθών
  •      Την εμφάνιση

Και διάφορα άλλα που επηρεάζουν το customer experience.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης λαμβάνονται υπόψη, κυρίως όταν πρόκειται για προαγωγές ή για βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών και συνυπολογίζονται με την αξιολόγηση του άμεσου προϊσταμένου. 

Συνοψίζοντας

Με λίγα λόγια, είδαμε τι είναι η αξιολόγηση προσωπικού, γιατί είναι σημαντική, καθώς και πώς μπορεί να γίνει αποτελεσματικά.

Σίγουρα δεν πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία, δύναται όμως να φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα αν γίνει με τα σωστά βήματα.

Άλλωστε, τα ζητήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό είναι πολλά.

Επομένως αν θέλετε να αναθέσετε σε έναν έμπειρο συνεργάτη εργασίες όπως η μισθοδοσία, το business development και η φορολογική στρατηγική, ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο θα διαχειριστείτε τους εργαζομένους σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: