Διακοπή Ατομικής Επιχείρησης Βήμα-Βήμα (Οδηγός 2022) - KRS
ΆρθραΔιακοπή Ατομικής Επιχείρησης Βήμα-Βήμα (Οδηγός 2022)

Διακοπή Ατομικής Επιχείρησης Βήμα-Βήμα (Οδηγός 2022)

Η έναρξη μιας νέας επιχειρηματικής προσπάθειας γενικότερα είναι κάτι χαρμόσυνο, όμως η διακοπή της επιχείρησης είναι ένα φαινόμενο που ορισμένες φορές κρίνεται αναγκαίο.

Οι λόγοι για τους οποίους οι μέτοχοι μιας εταιρείας μπορεί να αποφασίσουν να τη λύσουν είναι διάφοροι, όμως υπάρχει και η περίπτωση που ο ένας και μοναδικός μέτοχος παίρνει την απόφαση αυτή.

Την απόφαση δηλαδή να προχωρήσει σε διακοπή ατομικής επιχείρησης την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω και πιο συγκεκριμένα:

  •      Τι είναι η διακοπή ατομικής επιχείρησης
  •      4 Λόγοι που μπορεί να διακοπεί μια ατομική επιχείρηση
  •      Πώς να κάνετε διακοπή της ατομικής σας επιχείρησης

Πριν εμβαθύνουμε περισσότερο στη διαδικασία της λύσης, ας ξεκινήσουμε με ορισμένα πιο βασικά πράγματα.

Διακοπή Ατομικής Επιχείρησης: Τι Είναι;

Όπως αναφέραμε, η διακοπή μιας επιχείρησης γενικότερα, ανεξαρτήτως μορφής, κρίνεται πολλές φορές αναγκαία.

Άλλωστε, οι δυσκολίες που συναντά ένας επιχειρηματίας κατά τη διάρκεια της πορείας του είναι πάντα μεγαλύτερες από αυτές που συναντά κατά την έναρξη της εταιρείας του, πόσο μάλλον όταν αποτελείται από έναν μέτοχο και όχι πολλούς.

Αυτό συμβαίνει συχνά στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης όπου υπάρχει ένας και μοναδικός μέτοχος, ο οποίος μάλιστα έχει και απεριόριστη ευθύνη.

Για τον λόγο αυτό, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για προσωπικούς, κρίνει ο εκάστοτε επιχειρηματίας πως πρέπει να προχωρήσει σε διακοπή ατομικής επιχείρησης.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει πως διακόπτονται και επίσημα οι εργασίες της επιχείρησης και με πολύ απλά λόγια “κλείνει”.

Φυσικά, η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη από απλά να κλείσει μια επιχείρηση, καθώς πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές στην ΑΑΔΕ, να μπουν σε μια σειρά οι φορολογικές εκκρεμότητες, να πληρωθούν τυχόν ανεξόφλητα χρέη και πολλά ακόμα.

Η διακοπή της επιχείρησης πρέπει να γίνει εξαρχής με τον σωστό τρόπο, ώστε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσετε αργότερα λάθη και παραλείψεις από εργασίες που δε διεκπεραιώθηκαν κατάλληλα.

Για τον λόγο αυτό, στη KRS αναλαμβάνουμε τη διακοπή οποιασδήποτε εταιρείας από την αρχή έως το τέλος, έχοντας πολυετή εμπειρία στον τομέα αυτό. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Είδαμε λοιπόν συνοπτικά τι είναι η διακοπή ατομικής επιχείρησης, αλλά και γενικότερα η διακοπή μια νομικής οντότητας.

Όπως αναφέραμε, οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή ποικίλουν, επομένως ας δούμε ορισμένους από τους πιο βασικούς.

4 Λόγοι που Οδηγούν σε Διακοπή Ατομικής Επιχείρησης

Λόγος #1: Οικονομικά προβλήματα

Ίσως ο πιο συχνός λόγος να κλείσει μια εταιρεία είναι τα οικονομικά προβλήματα.

Άλλωστε, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές προκλήσεις είναι να διατηρηθεί ένα λειτουργικό business model και ένα βιώσιμο cash flow.

Αυτό σημαίνει να υπάρχει αρκετό κεφάλαιο που να μπορεί να καλύψει τα έξοδα της επιχείρησης, ειδικά τα βασικότερα όπως είναι η μισθοδοσία και η πληρωμή προμηθευτών.

Όταν τα έσοδα δεν επαρκούν, τότε είναι πιο εύκολο να συσσωρευτούν τα χρέη και οι υποχρεώσεις σε τρίτους σε τέτοιο σημείο που να μη μπορούν να αποπληρωθούν.

Επομένως, οι μέτοχοι μπορεί να αποφασίσουν πως η καλύτερη λύση είναι να γίνει διακοπή της εταιρείας, από την στιγμή που δεν είναι πλέον βιώσιμη.

Ειδικότερα στη περίπτωση της ατομικής επιχείρησης, ο επιχειρηματίας έχει απεριόριστη ευθύνη και αναλαμβάνει πλήρως όλο το ρίσκο της επιχείρησης με τη προσωπική του περιουσία.

Γεγονός που δεν του επιτρέπει να αφήσει τα χρέη να συσσωρεύονται για μεγάλο διάστημα.

Λόγος #2: Έλλειψη καλής λογιστικής

Για προφανείς λόγους, οποιαδήποτε εταιρεία χρειάζεται έναν έμπιστο λογιστή.

Το άτομο ή η εταιρεία που θα αναλάβει τη τήρηση των λογιστικών αρχείων παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση μιας επιχείρησης και την αποφυγή φορολογικών υποχρεώσεων προς το κράτος.

Για τον λόγο αυτό, αν ο λογιστής δεν έχεις τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις και επαρκή εμπειρία, δεν είναι δύσκολο να προκύψουν σοβαρά λογιστικά προβλήματα.

Αυτό είναι κάτι που πολλές εταιρείες έχουν βιώσει και ως εκ τούτου, αναγκάστηκαν να προβούν σε λύση της επιχείρησης.

Λόγος #3: Ανεπαρκής ζήτηση

Πρόκειται για έναν από τους πιο προφανείς λόγους για να κλείσει μια εταιρεία.

Το γεγονός δηλαδή πως το προϊόν ή η υπηρεσία που προσφέρει δεν έχει αρκετή ζήτηση από την αγορά, η οποία να μπορεί να προσφέρει αρκετά έσοδα πίσω στην επιχείρηση.

Στη περίπτωση αυτή, δεν είχε γίνει σωστή ανάλυση της αγοράς εξαρχής στο business plan, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα προϊόν που δεν καλύπτει μια ανάγκη.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που το προϊόν να είναι αρκετά καλό, να μην έχουν όμως γίνουν οι σωστές προωθητικές ενέργειες marketing που θα προσελκύσουν πελάτες.

Ό,τι από τα δύο και να ισχύει, αν η επιχείρηση δει εξαρχής πως δεν υπάρχει ζήτηση, τότε πρέπει να δράσει άμεσα και είτε να κάνει τροποποιήσεις σε αυτό που προσφέρει, είτε να επενδύσει περισσότερο στο marketing.

Ειδάλλως, η περίπτωση να κλείσει λόγω ανεπαρκούς ζήτησης είναι συχνό φαινόμενο.

Με λίγα λόγια, αυτοί είναι 3 από τους πιο συχνούς λόγους που μπορεί να διακοπεί όχι μόνο μια ατομική, αλλά μια εταιρεία γενικότερα.

Ας δούμε τώρα πρακτικά, πώς μπορείτε να διακόψετε τις εργασίες της επιχείρησής σας.

Λόγος #4: Συνταξιοδότηση Ιδιοκτήτη

Φυσικά, ένας ακόμα λόγος που μπορεί μια ατομική επιχείρηση να λυθεί είναι η απόφαση του ενός και αποκλειστικού μετόχου να συνταξιοδοτηθεί.

Σε περίπτωση που δεν μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία σε κάποιο άλλο άτομο, τότε η διακοπή της εταιρείας είναι μονόδρομος και πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως από την στιγμή που η ατομική επιχείρηση έχει έναν μέτοχο, τότε σε περίπτωση που θέλουν να μπουν και άλλοι στη μετοχική σύνθεση, τότε πρέπει να αλλάξει και η μορφή της εταιρείας. Να μετατραπεί δηλαδή σε ΙΚΕ, ΕΠΕ, ή ΟΕ για παράδειγμα. Αυτή είναι ακόμα μια περίπτωση διακοπής μιας μορφής εταιρείας η οποία είναι άξια αναφοράς.

Πώς να Κάνετε Διακοπή Ατομικής Επιχείρησης

Η διαδικασία της διακοπής μια ατομικής επιχείρησης είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα, θα δούμε όμως προφανώς τι ισχύει στην Ελλάδα.

Αρχικά, πρέπει να υποβληθεί αίτηση δήλωσης διακοπής εργασιών η οποία είναι το έντυπο Δ211, στο οποίο πρέπει να αναγραφούν βασικά στοιχεία της επιχείρησης όπως το όνομα, το ΑΦΜ, ο ΚΑΔ και διάφορα άλλα. 

Σε περίπτωση κατοχής επαγγελματικού αυτοκινήτου από φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα, συνυποβάλλεται και δήλωση ακινησίας και στοιχείο αυτοπαράδοσης.

Άλλα έγγραφα που χρειάζονται είναι:

  •      Τιμολόγια και βιβλία εσόδων-εξόδων
  •      Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχουν πάγια ή εμπορεύσιμα αποθέματα της επιχείρησης
  •      Υπογραφές από τα τμήματα της αρμόδιας ΔΟΥ

Να σημειωθεί επίσης ότι αν υπάρχει ταμειακή μηχανή, όπως σε ένα κατάστημα εστίασης για παράδειγμα, πρέπει να γίνει διακοπή της ταμειακής από πριν.

Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση λύσης επιχείρησης πρέπει να γίνει εμπρόθεσμη δήλωση ΦΠΑ εντός 30 ημερών από την τελευταία συναλλαγή, ειδάλλως υπάρχει πρόστιμο 100€.

Φυσικά, η διαδικασία της διακοπής αυτής δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Συνοψίζοντας

Σε γενικές γραμμές, η διακοπή ατομικής επιχείρησης είναι απλουστευμένη, εξακολουθεί όμως να είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή και υπευθυνότητα.

Πρέπει να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα με την εφορία.

Αν λοιπόν θέλετε να αναθέσετε τη διαδικασία της διακοπής της εταιρείας σας σε έναν έμπιστο συνεργάτη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: