Τι Είναι η Offshore Εταιρεία; (Έννοια, Οφέλη & Φορολογία) - KRS
ΆρθραΤι Είναι η Offshore Εταιρεία; (Έννοια, Οφέλη & Φορολογία)

Τι Είναι η Offshore Εταιρεία; (Έννοια, Οφέλη & Φορολογία)

Δεν είναι μυστικό πως κάθε επιχείρηση επιθυμεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της.

Όταν μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει με νόμιμο τρόπο, διαλέγοντας ένα πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για παράδειγμα, τότε η επιλογή μιας offshore εταιρείας αποτελεί συχνή λύση.

Αυτό ακριβώς θα αναλύσουμε στο σημερινό άρθρο και πιο συγκεκριμένα:

  •      Τι είναι η offshore εταιρεία
  •      Τα οφέλη μιας offshore εταιρείας
  •      4 Δημοφιλείς χώρες για offshore εταιρείες

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.

Τι Είναι η Offshore Εταιρεία;

Η offshore ή αλλιώς υπεράκτια εταιρεία, είναι μια εταιρεία η οποία σαν οντότητα είναι δηλωμένη σε διαφορετική χώρα από αυτή που δραστηριοποιείται.

Για να έχει νόημα, η χώρα αυτή πρέπει να έχει πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, δηλαδή πράγματα όπως οι εταιρικοί φόροι, οι φόροι μερισμάτων και άλλα, να είναι αρκετά πιο χαμηλά σε σχέση με τη χώρα η οποία είναι η “βάση” της εταιρείας.  

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η χώρα της offshore μπορεί να έχει ακόμα και μηδενική φορολογία. Οι χώρες αυτές είναι γνωστές και ως φορολογικοί παράδεισοι ή αλλιώς tax havens.

Συνηθίζεται οι offshore τοποθεσίες να είναι νησιά, όπου διάφορες οντότητες στήνουν εταιρείες ή δηλώνουν εκεί τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις επενδύσεις τους.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως αν και οι εταιρείες αυτές ενίοτε χρησιμοποιούνται και για αθέμιτους σκοπούς, οι offshore γενικότερα δεν είναι σε καμία περίπτωση παράνομες.

Όπως είναι λογικό, κάθε χώρα έχει τους δικούς της νόμους όμως ορισμένα κοινά σημεία των διάσημων offshore προορισμών είναι:

  •      Ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς
  •      Πιο “χαλαροί” νόμοι
  •      Προστασία περιουσιακών στοιχείων
  •      Μειωμένο ρίσκο
  •      Εμπιστευτικότητα

Πρόκειται για ορισμένα από τα βασικότερα οφέλη, ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Σημείωση: Το παρόν άρθρο αποτελεί καθαρά εκπαιδευτικό οδηγό και όχι συμβουλευτικό, για δημιουργία μιας παράκτιας εταιρείας.

3 Οφέλη Μιας Offshore Εταιρείας

Αν και τα οφέλη των offshores είναι αρκετά, ας δούμε τα βασικότερα.

Όφελος #1: Ευνοϊκή φορολογία

Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των offshores.

Το γεγονός δηλαδή πως οι εταιρικοί φόροι είναι σημαντικά χαμηλότεροι, με αποτέλεσμα να έχει η εταιρεία μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Για παράδειγμα στα νησιά Cayman υπάρχει μηδενική φορολογία, δηλαδή ο εταιρικός φόρος είναι 0%, όπως επίσης μηδενικός είναι ο φόρος εισοδήματος και ο φόρος ενοικίων.

Έτσι, αποτελεί αυτό που αποκαλείται ως φορολογικός παράδεισος και μια δημοφιλή επιλογή για όσους αναζητούν ένα πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Όφελος #2: Απλότητα διαδικασιών

Σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να φανταστεί κανείς, η σύσταση μιας υπεράκτιας εταιρείας είναι μια αρκετά απλή διαδικασία.

Άλλωστε, αυτό έχει γίνει σκόπιμα με στόχο να αποτελέσει κίνητρο για όσους θέλουν να κάνουν έναρξη επιχείρησης σε έναν φορολογικό παράδεισο.

Επιπλέον, είναι συχνά πιο απλή η διαδικασία διατήρησης της εταιρείας, με την έννοια πως τυχόν λογιστικές υποχρεώσεις μπορούν να διευθετηθούν πιο εύκολα σε σχέση με των onshore εταιρειών.

Όφελος #3: Νομική προστασία

Η νομική προστασία είναι κάτι που επιζητούν πολλές οντότητες όταν στήνουν offshore εταιρείες.

Η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων από μια υπεράκτια επιχείρηση σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητο τα στοιχεία αυτά να είναι συνδεδεμένα με το όνομά σας, κάτι το οποίο μπορεί να προσφέρει προστασία από έρευνες των ανταγωνιστών σας και των αρχών.

Αν δηλαδή ένας ανταγωνιστής κινηθεί νομικά εναντίον σας, αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνει και έρευνα των περιουσιακών σας στοιχείων. Με τη χρήση όμως μιας offshore εταιρείας, αυτά προστατεύονται μιας και δεν είναι φανερά συνδεδεμένα με εσάς.

Αν και εδώ στην KRS πιστεύουμε πως η διαφάνεια είναι πολύ σημαντική για κάθε φυσική και νομική οντότητα, η νομική αυτή προστασία παραμένει για αρκετούς ένα πλεονέκτημα των offshore.

Τα 3 αυτά οφέλη που αναφέραμε είναι σημαντικά, για να είναι όμως ο οδηγός αυτός όσο πιο αντικειμενικός γίνεται, πρέπει να κάνουμε και αναφορά στα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει μια offshore εταιρεία.

Συγκεκριμένα, με τις εταιρείες αυτές η απόδειξη της ιδιοκτησίας είναι πιο δύσκολη. Όταν δηλαδή ένα πρόσωπο θέλει να αποδείξει πως του ανήκει ένα περιουσιακό στοιχείο, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο με τις onshore εταιρείες.

Επιπλέον, είναι πιο δύσκολο να “φέρει” η εταιρεία χρήματα πίσω στην χώρα που είναι η βάση της, καθώς αυτά θα φορολογηθούν.

Τώρα που εξηγήσαμε ορισμένα βασικά πράγματα για τις offshore εταιρείες, ας δούμε ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς που επιλέγουν πολλοί για να κάνουν σύσταση της εταιρείας τους, για φορολογικούς κυρίως λόγους.

Δημοφιλείς Χώρες για Offshore Εταιρείες

Όπως φαντάζεστε, η παρακάτω λίστα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, θα προσπαθήσουμε όμως να αναφέρουμε τις κυριότερες χώρες που είναι γνωστές ως φορολογικοί παράδεισοι.

Belize

Το Belize είναι ένα μικρό έθνος στην ανατολική ακτή της κεντρικής Αμερικής, το οποίο βρέχεται από την Καραϊβική.

Θεωρείται φορολογικός παράδεισος επειδή η σύσταση μιας offshore εταιρείας είναι εύκολη, απολύτως νόμιμη και το κράτος βοηθάει τις επιχειρήσεις να προστατεύσουν τα κέρδη τους σε περίπτωση που πρέπει να φορολογηθούν από άλλη χώρα.

Επιπλέον, υπάρχει μηδενική φορολογία σε κέρδη και μερίσματα.

Cayman Islands

Τα νησιά Cayman στη Καραϊβική θεωρούνται ελκυστικός προορισμός για offshore εταιρείες, επειδή δεν υπάρχει εταιρικός φόρος (0%), αλλά ούτε και φόρος εισοδήματος σε φυσικά πρόσωπα και ακίνητα, όπως αναφέραμε νωρίτερα στο άρθρο.

Όπως και προηγουμένως, η διαδικασία σύστασης εταιρείας έχει γίνει εσκεμμένως πολύ απλή, με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον για υπεράκτιες εταιρείες.

British Virgin Islands (BVI)

Οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλείς για offshore εταιρείες.

Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει φορολογία σε:

  •     Κέρδη εταιρειών
  •     Προϊόντα και υπηρεσίες (ΦΠΑ)
  •     Κέρδη από επενδύσεις
  •     Κληρονομιά
  •     Μερίσματα
  •     Ακίνητα

Υπάρχει όμως φόρος στην μισθοδοσία των υπαλλήλων μιας εταιρείας, ο οποίος βρίσκεται στο 8% για μισθούς άνω των $10.000 ετησίως.

Επιπλέον, ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι πως το νόμισμα των BVI είναι το Αμερικάνικο Δολάριο (USD), επομένως οι συναλλαγές με τις ΗΠΑ είναι πιο εύκολες.

Μπαχάμες

Οι Μπαχάμες είναι ακόμα ένας προορισμός της Καραϊβικής που επιλέγουν πολλοί για offshore εταιρείες.

Η φορολογία εδώ είναι επίσης μηδενική για φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το κράτος να αποκομίζει τα έσοδά του από ΦΠΑ, δασμούς και τα ακίνητα.

Μάλιστα, οι Μπαχάμες είναι τόσο δημοφιλής προορισμός που έχουν το 3ο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αμερική, μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά. 

Άλλες χώρες με ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα που δεν θεωρούνται όμως ακριβώς φορολογικοί παράδεισοι, είναι η Κύπρος, η Ιρλανδία και το Χονγκ Κονγκ.

Συνοψίζοντας

Είδαμε λοιπόν τι είναι μια offshore εταιρεία, ποια τα οφέλη της και ορισμένες χώρες κατάλληλες για τον σκοπό αυτό.

Αναμφισβήτητα, όταν δεν γίνεται για παράνομους σκοπούς, η δημιουργία μιας offshore μπορεί να αποφέρει αρκετά πλεονεκτήματα, χρειάζεται όμως προσοχή ως προς την επιλογή της χώρας, της διαδικασίας σύστασης και άλλων πολλών πραγμάτων.

Στη KRS έχουμε πολυετή εμπειρία στη δημιουργία επιχειρήσεων με ταχύτητα και ασφάλεια, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, επομένως αν επιθυμείτε να εμπιστευτείτε την σύσταση της εταιρείας σας σε έναν έμπειρο συνεργάτη, επικοινωνήστε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Discover more from KRS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading