Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τι Είναι και Πώς Λειτουργεί (2022) - KRS
ΆρθραΨηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τι Είναι και Πώς Λειτουργεί (2022)

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τι Είναι και Πώς Λειτουργεί (2022)

Ανάμεσα στη πληθώρα αλλαγών που έχουν υπάρξει στα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα, ήρθε πρόσφατα η ψηφιακή κάρτα εργασίας ως ένα μέτρο του οποίου τη σημασία θα καλύψουμε στη συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, στο σημερινό άρθρο να δούμε:

  •     Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας
  •     Πώς λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας
  •     Σε ποιους απευθύνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Καθώς και οποιαδήποτε άλλη απορία ή σύγχυση μπορεί να υπάρχει για το θέμα αυτό, είτε είστε εργαζόμενος, είτε επιχείρηση.

Τι Είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Στις 19 Ιουνίου 2021 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4808/2021 για την προστασία της εργασίας, ο οποίος έφερε σημαντικές αλλαγές στην υφιστάμενη εργατική νομοθεσία.

Αν και ο νόμος αυτός περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές και προσθήκες, η πιο σημαντική είναι ίσως αυτή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα μέσο με τη βοήθεια του οποίου θα καταγράφονται αυτόματα όλες οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες του κάθε εργαζομένου.

Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά (τέθηκε για πρώτη φορά την 01/07/22), ξεκινώντας από τράπεζες και super market με πάνω από 250 εργαζόμενους και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους.

Συγκεκριμένα, η κάρτα εργασίας θα μετράει:

  •     Την ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας
  •     Τα διαλείμματα
  •     Την ενδεχόμενη υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας
  •     Τις άδειες
  •     Τις υπερωρίες

Με σκοπό την προστασία των εργαζομένων και τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Έτσι, το σύνολο των πληροφοριών για το ωράριο εργασίας θα δηλώνεται ηλεκτρονικά και θα είναι άμεσα διαθέσιμο στους εργαζόμενους, τους εργοδότες και τις ελεγκτικές αρχές.

Σε περίπτωση παράλειψης υποβολής των στοιχείων σε σχέση με την πραγματική έναρξη ή λήξη της απασχόλησης, τότε αυτό θα ληφθεί υπόψη από την ανάλυση εκτίμησης κινδύνου του ΟΠΣ-ΣΕΠ, ώστε η εκάστοτε επιχείρηση να ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ.

Επιπλέον, για κάθε εργαζόμενο που δεν δηλώνεται επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες, σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης.

Τώρα που είδαμε ορισμένα βασικά πράγματα για τη ψηφιακή κάρτα εργασίας, ας εμβαθύνουμε στον τρόπο λειτουργίας της.

Πώς Λειτουργεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας υποστηρίζεται από εφαρμογές (apps για Android και iOS) οι οποίες είναι διαθέσιμες τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα η εφαρμογή myErgani mobile app είναι για τους εργαζομένους και οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή Ergani CardScanner (αν δεν διαθέτουν ήδη κάποιο σύστημα ωρομέτρησης).

Πρακτικά, κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας ο εργαζόμενος πρέπει να προβάλλει το QR code για ανάγνωση από την εφαρμογή CardScanner και μετά την επιτυχή ανάγνωση της κάρτας εργασίας, τα στοιχεία δήλωσης θα υποβάλλονται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Παράλληλα, ο εργαζόμενος μένει ενημερωμένος για όλες τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, μέσω push notifications. Επιπλέον, με στόχο τη διαφάνεια και την ολιστική ενημέρωσή του, έχει πρόσβαση σε όλες τις δηλώσεις που υποβάλλει ο εργοδότης.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι μέσα στην εφαρμογή οι εργοδότες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

  1. Ενεργός
  2. Παλαιότερος

Οπότε ο χρήστης μπορεί να δει τα στοιχεία του τόσο για τον τωρινό, όσο και το προηγούμενο εργοδότη του.

Τέλος, από την έναρξη της πρώτης φάσης εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να κοινοποιούν στο ΕΡΓΑΝΗ τα στοιχεία του πραγματικού χρόνου εργασίας (εννοείται για τους υπαλλήλους που εργάζονται με φυσική παρουσία), ενώ η υποβολή του Ε4 δεν είναι πλέον απαραίτητη.

Παρόλα αυτά, η υποχρέωση υποβολής του Ε8 για την αναγγελία της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, διατηρείται κανονικά.

Σε Ποιους Απευθύνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι απαραίτητη σε πρώτη φάση μόνο για τράπεζες και επιχειρήσεις με πάνω από 250 υπαλλήλους.

Στη συνέχεια όμως το μέτρο αυτό θα γίνει απαραίτητο για όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση, καθώς από την 01/10/22 πρέπει κάθε επιχείρηση να προβεί σε απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, η κάρτα ισχύει για όλους και καλύπτει κάθε μορφή απασχόλησης όπως:

  •     Πλήρης
  •     Μερική
  •     Πρακτική άσκηση
  •     Μαθητεία

Καθώς και κάθε είδους ωραρίου, όπως:

  •     Σταθερό
  •     Μεταβαλλόμενο
  •     Βάρδιες
  •     Υπερωρίες

Ενώ καταγράφονται ηλεκτρονικά και οι άδειες κάθε εργαζόμενου.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας θέτει τα θεμέλια για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Επιπλέον, αντιμετωπίζεται η εισφοροδιαφυγή και η γραφειοκρατία, καθώς καταργείται η ΑΠΔ και το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών. 

Συνοψίζοντας

Είδαμε λοιπόν τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, πώς λειτουργεί πρακτικά, καθώς και σε ποιες επιχειρήσεις και εργαζομένους απευθύνεται.

Ναι μεν η υιοθέτησή της θα γίνει σταδιακά σε όλη τη χώρα, είναι όμως ζωτικής σημασίας να είστε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι αν έχετε δική σας επιχείρηση, ώστε να είστε καλυμμένοι ενώπιον του κράτους.

Από τη στιγμή λοιπόν που το νομικό πλαίσιο αλλάζει ταχύτατα, αν θέλετε έναν έμπειρο συνεργάτη που θα είναι δίπλα σας σε κάθε λογιστικό, νομικό ή μισθολογικό ζήτημα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: