Ατομική Επιχείρηση ή ΙΚΕ: Τι να Επιλέξετε το 2022
Είναι αλήθεια πως υπάρχει πληθώρα επιλογών όταν έρθει η στιγμή να αποφασίσετε ποια μορφή εταιρείας είναι κατάλληλη για εσάς.
Ανώνυμη εταιρεία, ΙΚΕ, ομόρρυθμη εταιρεία, και ατομική επιχείρηση, είναι ορισμένες μόνο από τις επιλογές, η κάθε μια με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
Δύο από τις δημοφιλέστερες όμως, ιδιαίτερα αν πρόκειται για έναν μοναδικό μέτοχο, είναι η ατομική επιχείρηση και η ΙΚΕ.
Επομένως, ποια από αυτές συμφέρει περισσότερο να ιδρύσετε;
Αυτήν ακριβώς την απάντηση θα επιχειρήσουμε να δούμε στο σημερινό άρθρο και συγκεκριμένα:
- Τι είναι η ατομική επιχείρηση
- Τι είναι η ΙΚΕ
- Σύγκριση ατομικής επιχείρησης με ΙΚΕ
- Η τελική απόφαση
Ας ξεκινήσουμε.
Τι Είναι η Ατομική Επιχείρηση;
Η ατομική επιχείρηση είναι πιθανότατα η πιο απλή εταιρική μορφή και ταυτόχρονα η πιο παλιά στην Ελλάδα.
Πρόκειται για κάτι που επιλέγουν πολλοί στη χώρα μας, από την στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό των εταιρειών είναι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες ιδρύονται από ένα άτομο, τον επιχειρηματία, ο οποίος είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης και διαχειριστής.
Αυτό ακριβώς είναι και το βασικό χαρακτηριστικό της ατομική επιχείρησης, αφού μέτοχος μπορεί να είναι ένα μόνο άτομο, κάτι που έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα.
Στα θετικά, υπάρχει μια σχετική ευελιξία καθώς για να παρθεί μια σημαντική απόφαση δεν χρειάζεται η έγκριση όλων των μετόχων όπως θα γινόταν σε άλλες περιπτώσεις, αρκεί να θέλει ο μοναδικός μέτοχος.

Επιπλέον, υπάρχει μια πληθώρα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις οποίες μπορούν να ενταχθούν οι ατομικές επιχειρήσεις, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου ο ιδρυτής θέλει να έχει την ελευθερία να πάρει πρωτοβουλίες για τον κλάδο που τον ενδιαφέρει περισσότερο.
Φυσικά υπάρχει και ο παράγοντας του κόστους, καθώς στις ατομικές επιχειρήσεις τα λειτουργικά κόστη τείνουν να είναι χαμηλότερα, κάνοντας τις έναν ιδανικό τύπο επιχείρησης για όσους ιδιώτες δεν έχουν μεγάλα αρχικά κεφάλαια να διαθέσουν.
Όσον αφορά τους περιορισμούς που έχει μια ατομική επιχείρηση, ενδεχομένως ο μεγαλύτερος είναι η απεριόριστη ευθύνη του εταίρου.
Αυτό σημαίνει πως ο ιδρυτής αναλαμβάνει πλήρως όλο το ρίσκο της επιχείρησης με τη προσωπική του περιουσία και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα χρέη της.
Έτσι, όταν δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, η περιουσία του επιχειρηματία βρίσκεται σε κίνδυνο, ένα σχετικά σύνηθες φαινόμενο που οδηγεί σε λύση μιας ατομικής επιχείρησης.
Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που πολλοί προτιμούν άλλα είδη εταιρειών, όπως είναι η ΙΚΕ που θα αναλύσουμε τώρα.
Τι Είναι η ΙΚΕ;
Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) είναι μια σχετικά νέα μορφή εταιρείας που εμφανίστηκε το 2012, ως μια ευέλικτη λύση για τους επιχειρηματίες που ήθελαν να αποφύγουν τη γραφειοκρατία που είχαν οι έως τότε μορφές εταιρειών.
Μάλιστα, αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που η ΙΚΕ είναι πλέον τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα και συνήθως προτιμάται έναντι της ΕΠΕ, της ΕΕ και άλλων ειδών.
Για αυτό άλλωστε εδώ στην KRS, εξειδικευτήκαμε εξαρχής στην εν λόγω μορφή (τόσο σε επίπεδο σύστασης, όσο και λογιστικής τήρησης και συμβουλευτικής), με αποκορύφωμα το 2019 όπου πραγματοποιήσαμε το 10% των νέων ενάρξεων σε ΙΚΕ στην Αττική, ανάμεσα σε 2.600 λογιστικά γραφεία.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της ΙΚΕ είναι τα εξής:
- Προσφέρει σταθερή φορολογία κερδών 22%
- Ο φόρος μερισμάτων πλέον βρίσκεται μονάχα στο 5%
- Δεν απαιτείται αρχικό κεφάλαιο για την ίδρυσή της, μπορεί δηλαδή να γίνει και με 0 ευρώ
- Η σύσταση ΙΚΕ είναι μια σχετικά γρήγορη διαδικασία
Καθώς και το γεγονός πως είναι μια απλή και ευέλικτη μορφή, αφού στην μετοχική σύνθεση μπορεί να βρίσκεται είτε ένα άτομο, είτε πολλά.
Στην πρώτη περίπτωση, όπου δηλαδή υπάρχει ένας και μοναδικός μέτοχος, μιλάμε για την περίπτωση της Μονοπρόσωπης ΙΚΕ ή αλλιώς ΜΙΚΕ.
Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικότερος “ανταγωνιστής” της ατομικής επιχείρησης.
Τώρα που είδαμε ορισμένα βασικά πράγματα για τις ατομικές επιχειρήσεις και τις ΙΚΕ, ας δούμε πώς συγκρίνονται μεταξύ τους πιο αναλυτικά.
Ατομική Επιχείρηση ή ΙΚΕ; Η Σύγκριση
Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε αρχικά, είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει σωστή και λάθος επιλογή.
Η τελική απόφαση πρέπει να γίνει με τα δικά σας κριτήρια και βάσει των προσωπικών σας αναγκών, μπορούμε όμως να σας βοηθήσουμε στην απόφαση αυτή, μέσω των παρακάτω παραγόντων.
Παράγοντας #1: Ευθύνη Ιδιοκτήτη
Η κυριότερη διαφορά ανάμεσα στις εν λόγω εταιρικές μορφές, είναι η ευθύνη που θα έχει ο ιδιοκτήτης και μέτοχος.
Όπως αναφέραμε, στην ατομική επιχείρηση έχει απεριόριστη ευθύνη, δηλαδή δεσμεύεται με την προσωπική του περιουσία για τα χρέη της εταιρείας.
Όμως στις ΙΚΕ (και ΜΙΚΕ) έχει περιορισμένη ευθύνη, δηλαδή η προσωπική περιουσία είναι ξεχωριστή από την περιουσία και τα χρέη της εταιρείας.
Παράγοντας #2: Λογιστικές Υποχρεώσεις
Κάτι που αναμφίβολα σας απασχολεί σαν επιχειρηματία, είναι οι λογιστικές υποχρεώσεις που έχετε.
Αν και μπορείτε να τις αναθέσετε σε έναν έμπειρο λογιστή, καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι ΙΚΕ τείνουν να τηρούν διπλογραφικά βιβλία, ενώ οι ατομικές εταιρείες βιβλία απογραφής και ισολογισμών.
Κάτι που προσφέρει μια επιπλέον απλότητα στις ατομικές επιχειρήσεις.
Παράγοντας #3: Φορολογία
Ένας σημαντικός παράγοντας που επίσης σας ενδιαφέρει, είναι η φορολογία της εταιρείας που θα επιλέξετε.
Εδώ θα μπορούσε να πει κανείς πως οι ΙΚΕ έχουν ένα σχετικό πλεονέκτημα, καθώς έχουν σταθερό φορολογικό συντελεστή 22%.
Αντιθέτως, οι ατομικές επιχειρήσεις φορολογούνται βάσει της παρακάτω κλίμακας:

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα κέρδη φορολογούνται κλιμακωτά και δεν μπαίνουν αυτόματα σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες.
Τι σημαίνεια αυτό;
Πως αν τα κέρδη μιας ατομικής επιχείρησης στο τέλος του έτους είναι 32.000 ευρώ, τότε οι πρώτες 10.000 θα φορολογηθούν με 9%, οι επόμενες 10.000 με 22%, οι επόμενες 10.000 με 28% και οι τελευταίες 2.000 με 36%
Η Τελική Απάντηση
Όπως αναφέραμε, δεν υπάρχει σωστή και λάθος επιλογή στο δίλημμα ατομική επιχείρηση ή ΙΚΕ.
Αυτό που προτείνουμε να κάνετε είναι να βάλετε κάτω τις ανάγκες σας, καθώς και τις υποχρεώσεις που προβλέπετε ότι θα έχετε και να αποφασίσετε αναλόγως, με τη βοήθεια των παραπάνω παραγόντων.
Φυσικά, αν θέλετε να σας συμβουλεύσουμε ως προς την τελική απόφασή σας, αλλά και να αναλάβουμε από την αρχή έως το τέλος την σύσταση της εταιρείας σας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!
Related
Related Posts
Startups: Πώς επιλέγετε συνιδρυτή για την εταιρεία σας;
Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται ο τρόπος που οι επιχειρηματίες πρέπεια να επιλέγουν τους συνεταίρο
Απάντηση