Τι είναι τα NFTs και πώς θα εξαλείψουν τα «πειρατικά» προϊόντα
Ως μέρος της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των παραχαραγμένων – «πειρατικών» προϊόντων, αναπτύσσεται μια κεντρική τεχνολογική λύση βασισμένη στο Blockchain και τα NFTs.
To Blockchain και τα NFTs είναι κατά περιόδους στην επικαιρότητα μια και είναι συνδεδεμένα με τα κρυπτονομίσματα (Bitcoin, Ethereum κ.α.) αλλά και με την ψηφιακή -κατά βάση -τέχνη, με γνωστούς και άγνωστους καλλιτέχνες να τα χρησιμοποιούν ήδη για την πώληση συλλεκτικών έργων, συνήθως μέσω ειδικών marketplaces όπως για παράδειγμα το https://opensea.io .
Με πολύ απλά λόγια το Blockchain είναι η τεχνολογία που υποστηρίζει τις συναλλαγές των κρυπτονομισμάτων και οι οποίες ως γνωστόν είναι απαραχάρακτες μια και λειτουργούν ψηφιακά και δικτυακά και πιστοποιούνται από εκατοντάδες ή χιλιάδες «έμπιστα» ανεξάρτητα μέρη.
Η πιστοποίηση συναλλαγών αλλά και προσώπων μέχρι και σήμερα γίνεται από «έμπιστα» μέρη όπως το κράτος, δήμους, τράπεζες αλλά και από χρηματοοικονομικές εταιρείες και περιλαμβάνει συνήθως μεγάλη γραφειοκρατία με υψηλό κόστος και φυσικά (πολύ) χρόνο.
Το Blockchain, και οι διάφορες υπηρεσίες τoυ, μπορεί να αντικαταστήσει αυτή τη γραφειοκρατία και όλες οι σχετικές συναλλαγές, π.χ. αποστολές χρημάτων, εγγυητικές επιστολές για διεθνές εμπόριο, επενδύσεις, συμβόλαια όλων των ειδών ακόμα και αυτόνομη λειτουργία επιχειρήσεων(!) μπορούν να υλοποιηθούν με πλήρη αξιοπιστία και ασφάλεια μέσα σε δευτερόλεπτα!
Οι λεγόμενες μη ανταλλάξιμες «μάρκες» (Non Fungible Tokens – NFTs) είναι κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία που και αυτά βασίζονται στο Blockchain με μοναδικούς κωδικούς αναγνώρισης και με τα δεδομένα που τα διακρίνουν μεταξύ τους και δεν μπορούν να αντιγραφούν.
Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή ανταλλαγής με κάποια αξία και ως εκ τούτου δεν μπορούν να χρησιμεύσουν τα ίδια ως μέσο για εμπορικές συναλλαγές. Η πληρωμή για αγορά ενός NFT συνδεδεμένο με ένα έργο τέχνης για παράδειγμα γίνεται κατά βάση με κρυπτονομίσματα αλλά και με τα επίσημα νομίσματα.
Όπως αναφέραμε, τα NFTs μπορούν να αντιπροσωπεύουν και να «συνδέονται» με ψηφιακά αλλά και πραγματικά αντικείμενα όπως έργα τέχνης, επώνυμα προϊόντα μέχρι και ακίνητα. Η δημιουργία tokens σε αυτά τα υλικά περιουσιακά στοιχεία καθιστά την αγορά, την πώληση και την εμπορία τους σαφώς πιο αποτελεσματική, εκμηδενίζοντας την πιθανότητα απάτης. Τα NFTs μπορούν επίσης να λειτουργήσουν και στην ταυτοποίηση ατόμων, στα εισιτήρια αλλά και σαν δικαιώματα ιδιοκτησίας μεταξύ άλλων.

Οι κινήσεις της ΕΕ για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων
Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) τα τελευταία πέντε έτη επεξεργάζεται ένα σύστημα το οποίο θα είναι απλό και λειτουργικό και φυσικά θα βασίζεται στο Blockchain και τα NFTs. Η σχεδιασμός του σε υψηλό επίπεδο έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Οι κάτοχοι διανοητικής ιδιοκτησίας (IP) θα εκδίδουν ψηφιακά tokens (δίδυμα NFTs), για να αποδείξουν ότι ένα σύνολο παραγμένων αγαθών είναι γνήσιο. Προκειμένου να ενσωματωθούν αυτά τα στοιχεία στο Blockchain ελέγχου, οι κάτοχοι αυτών των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας θα πρέπει πρώτα να ενσωματωθούν σε αυτό ως εξουσιοδοτημένα μέρη.
Ως εκ τούτου, το σύστημα θα καταστήσει δυνατή την πλήρη διαφάνεια σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς τα είδη διακινούνται μέσω των διαφόρων σημείων ελέγχου, επιτρέποντας έτσι στους κατόχους της πνευματικής ιδιοκτησίας να είναι βέβαιοι ότι τα προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματα είναι αυθεντικά.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το EUIPO θα πρέπει να αναπτύξει ένα σύστημα «μητρώου» που θα συγκεντρώνει όλους τους κατόχους IP, τις επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και τους εμπόρους λιανικής πώλησης σε όλη την ΕΕ. Ενώ σύμφωνα με το σχέδιο θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία το 2023 και θα μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες χώρες ενδιαφέροντος, όπως την Κίνα, κάτι που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Αν και ήδη λειτουργούν συστήματα και τεχνολογίες παρακολούθησης και ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας, μερικά εκ των οποίων χρησιμοποιούν Blockchain, ωστόσο είναι το πρώτο που θα υλοποιηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε τέτοια (μεγάλη) έκταση.
Τέλος, υπάρχουν και αρκετές Startups, συμπεριλαμβανομένης και μιας ελληνικής (https://cometogether.network), οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τα NFTs για υλοποίηση στην βιομηχανία θεαμάτων και εκδηλώσεων από τα εισιτήρια μέχρι τα συλλεκτικά προϊόντα.
Related
Related Posts
Απώλεια μισθού σε περίπτωση απεργίας – Τι ισχύει;
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τι συμβαίνει σε περίπτωση απεργίας.
Τι Είναι η Εκλογική Άδεια & Πώς Υπολογίζεται
Το άρθρο αυτό παρουσιάζει το πλαίσιο των αδειών λόγω εκλογών.
ΑΜΑ – Τι είναι ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου και ποιες κατηγορίες υπάρχουν;
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τον ΑΜΑ, δηλαδή τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου ενώ θα δούμε και τις
Compound Interest – Τι είναι και γιατί έχει σημασία
Τι είναι το Compound Interest και γιατί έχει σημασία; Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε τα πάντα γύρω από το c
Απάντηση