Άδεια Φροντίδας Τέκνων: Ορισμός & Τρόποι Χορήγησης - KRS
ΆρθραΆδεια Φροντίδας Τέκνων: Ορισμός & Τρόποι Χορήγησης

Άδεια Φροντίδας Τέκνων: Ορισμός & Τρόποι Χορήγησης

Τόσο οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης, όσο και οι ίδιοι οι εργοδότες, είναι αναγκαίο να γνωρίζουν τις άδειες που δικαιούνται να λάβουν και να χορηγήσουν αντίστοιχα.

Ανάμεσα στα διάφορα είδη αδειών λοιπόν που υπάρχουν στο Ελληνικό σύστημα, σημαντική θέση κατέχει η άδεια φροντίδας τέκνων για την οποία θα μιλήσουμε σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα θα αναλύσουμε:

  •     Τι είναι η άδεια φροντίδας τέκνου
  •     Με ποιος τρόπους χορηγείται
  •     Διαφορές άδειας φροντίδας τέκνων και γονικής άδειας

Ας ξεκινήσουμε με τον βασικό ορισμό.


Τι Είναι η Άδεια Φροντίδας Τέκνων

Με την άδεια φροντίδας τέκνων, οι εργαζόμενοι γονείς οι οποίοι είναι:

  •     Φυσικοί
  •     Θετοί
  •     Ανάδοχοι

Ή τεκμαιρόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, δικαιούνται άδεια για τη φροντίδα ενός τέκνου, η οποία χορηγείται για διάστημα 30 μηνών από τη λήξη της άδειας μητρότητας ή της γονικής άδειας, σε μορφή μειωμένου ωραρίου.

Την άδεια τη δικαιούται ένας γονέας ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα του άλλου γονέα, ακόμα και αν είναι άνεργος, και τη δικαιούνται εναλλακτικά μεταξύ τους.

 

Ας δούμε τώρα πιο αναλυτικά με ποιος τρόπους μπορεί να χορηγηθεί η εν λόγω άδεια.

Πώς Χορηγείται η Άδεια Φροντίδας Τέκνων

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γονέας που λαμβάνει την άδεια αυτή δικαιούται είτε να πηγαίνει στην εργασία του 1 ώρα αργότερα, είτε να αποχωρεί 1 ώρα νωρίτερα κάθε μέρα, είτε να λείπει ενδιάμεσα για διάστημα 1 ώρας.

Εναλλακτικά, οι δύο πλευρές (εργαζόμενος και εργοδότης) μπορούν να συμφωνήσουν ότι το μειωμένο ωράριο θα χορηγηθεί με διαφορετικό τρόπο, όπως είναι:

  •     Με μειωμένο ημερήσιο ωράριο 2 ωρών για τους πρώτους 12 μήνες και 1 ώρα για τους επόμενους 6 μήνες
  •     Πλήρεις ημέρες άδειας σε εβδομαδιαία βάση, αντίστοιχου συνολικού αριθμού ωρών
  •     Ισόχρονη συνεχόμενη άδεια, η οποία χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά
  •     Οποιαδήποτε άλλη λύση συμφωνήσουν οι δύο πλευρές

Σημείωση:  Σε περίπτωση που οι γονείς δεν είναι βιολογικοί, αλλά θετοί ή ανάδοχοι, τότε λαμβάνουν την άδεια φροντίδας τέκνου από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια, εφόσον είναι μικρότερο των 8 ετών.

Αν τώρα οι γονείς είναι διαζευγμένοι ή το παιδί γεννήθηκε χωρίς να είναι παντρεμένοι οι γονείς του, την άδεια τη λαμβάνει ο γονέας αυτός που έχει την επιμέλεια του παιδιού, εκτός φυσικά και αν οι γονείς έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους κάτι εναλλακτικό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η άδεια φροντίδας τέκνου χορηγείται κανονικά με αποδοχές και θεωρείται με τον νόμο, χρόνος εργασίας.

Τέλος, για να χορηγήσει την άδεια αυτή ο εργοδότης, πρέπει και οι δύο γονείς να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για το ποιος εκ των δύο θα λάβει την άδεια και με ποιον τρόπο.

Αν ο γονέας εργάζεται part-time, τότε η άδεια χορηγείται κατ’αναλογία του ημερήσιου χρόνου της εργασίας του.

Αφού είδαμε λοιπόν τι ισχύει με την άδεια φροντίδας τέκνου, αξίζει να διευκρινίσουμε τις διαφορές που έχει με την γονική άδεια, καθώς είναι εύλογο να συγχέεται συχνά.

Διαφορές Άδειας Φροντίδας Τέκνων και Γονικής Άδειας

Τις δύο αυτές άδειες δικαιούνται όλοι οι γονείς, επομένως είναι σημαντικό να επισημάνουμε τις διαφορές τους.

Αρχικά, η γονική άδεια πρέπει να έχει συνολική διάρκεια 4 μηνών, ενώ η άδεια φροντίδας τέκνου μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και για 18 μήνες (με συγκεκριμένη μορφή συμφωνίας των δύο πλευρών, όπως αναφέραμε παραπάνω).

Επιπλέον, για τη χορήγησης γονικής άδειας ο εργαζόμενος πρέπει να απασχολείται στον ίδιο εργοδότη για τουλάχιστον 1 έτος, κάτι που δεν ισχύει στην άδεια φροντίδας τέκνων.

Φυσικά, η μεγαλύτερη διαφορά είναι το γεγονός ότι η άδεια φροντίδας τέκνου χορηγείται σε μορφή μειωμένου ωραρίου, ενώ η γονική άδεια όχι. Μπορεί δηλαδή η δεύτερη να δοθεί απευθείας ολόκληρη (4 μήνες), είτε τμηματικά (π.χ. 2+2 μήνες).

Με λίγα λόγια αυτά ισχύουν σχετικά με την εν λόγω άδεια. Ας συνοψίσουμε.

Συνοψίζοντας

Η άδεια φροντίδας τέκνων είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μορφή άδειας που όλοι οι εργοδότες και εργαζόμενοι θα έπρεπε να γνωρίζουν.

Αυτό είναι σημαντικό τόσο για τα δικαιώματα του εργαζομένου, όσο και για τις υποχρεώσεις του εργοδότη ώστε να μην υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση μη-χορήγησης.

Αν λοιπόν είστε εργοδότης και χρειάζεστε βοήθεια σε όλα τα μισθολογικά ζητήματα της επιχείρησης σας, είτε πρόκειται για μισθοδοσία, είτε για τη χορήγηση αδειών, είτε για προσλήψεις, εδώ στη KRS έχουμε πολυετή εμπειρία στον τομέα αυτό.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή για να δούμε τις ανάγκες σας!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: