Startups: Η μεγάλη σημασία του Story Telling για να προσελκύσετε επενδυτές, ταλέντα και πελάτες
Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας μιας Startup ενώ μερικά βήματα, όπως για παράδειγμα η συμβουλευτική υποστήριξη από έναν έμπειρο λογιστή στα πολύ πρώιμα στάδια δημιουργίας της εταιρείας, είναι εξαιρετικά σημαντική.
Υπάρχει όμως και άλλη μια έξυπνη τακτική, την οποία πολλές φορές την υποβιβάζουμε ή και τη παραβλέπουμε, και η οποία στην κυριολεξία μπορεί να κάνει θαύματα, αναφερόμαστε στο Story Telling.
Στις Startups τα πάντα ξεκινάνε από μια ιδέα, με τον founder και την ομάδα του να αρχίζουν να σχεδιάζουν και να χτίζουν την αρχική έκδοση του προϊόντος ή της υπηρεσίας στη συνέχεια. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η Startup θα έχει το προϊόν στην αγορά χωρίς να υπάρχουν έσοδα ή έτσι μπορεί να προβλέπει το αρχικό επιχειρηματικό μοντέλο.
Σε κάθε περίπτωση όμως τα στελέχη σας, οι συνεργάτες σας, οι πελάτες σας και οι υποψήφιοι επενδυτές μπορεί να μην θυμούνται κάποια στατιστικά στοιχεία ή αριθμούς που ενδεχομένως θα παρουσιάσετε αλλά θα θυμηθούν μια καλή ιστορία!
Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι η ιστορία μιας Startup είναι ο μαγνήτης που προσελκύει όλα τα συστατικά επιτυχίας και δεν μπορούμε να μην συμφωνήσουμε.
Το βάρος για το Story Telling συνήθως πέφτει στον ίδιο τον founder, οποίος τουλάχιστον στην αρχή της πορείας της Startup, είναι αυτός ο βασικός εκπρόσωπος της επιχείρησης τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και ειδικά στην επαφή με τους επενδυτές. Οπότε θα πρέπει να καλλιεργηθούν τα απαραίτητα soft skills και να δοθεί μεγάλη έμφαση στην σωστή αποτύπωση της ιστορίας στο pitch deck, την σύντομη παρουσίαση της Startup η οποία γίνεται μπροστά σε επενδυτές συνήθως και για τη βασικά περιεχόμενα του αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο.
Εκτός από το pitch deck βέβαια υπάρχουν και άλλοι τρόποι απόδοσης της ιστορίας και συνήθως αυτοί αφορούν άρθρα σε media, συνεντεύξεις κλπ.
Αν αναρωτιέστε αν θα πρέπει να αλλάζει η ιστορία που λέτε για κάθε περίπτωση, η απάντηση είναι όχι, η ιστορία δεν αλλάζει πραγματικά, απλά αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να μάθετε να τη λέτε διαφορετικά, με διαφορετική προσέγγιση ενδεχομένως.
Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ βασικό να μην αλλάξει η βασική ιστορία για λόγους συνέπειας αλλά και για λόγους ευκολίας για εσάς μια και θα κάνετε πολλές παρουσιάσεις την αρχική περίοδο της Startup σας.
Όπως είναι φυσικό στα πρώτα βήματα κάθε Startup σπάνια υπάρχουν πολλά στοιχεία και «αποδείξεις» για το ότι λέτε ισχύει, ενώ αντιθέτως υπάρχουν πολλές μακροχρόνιες προβλέψεις εσόδων, πελατών κλπ. Συνήθως η αρχική ιστορία είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ιδρυτή και όχι τόσο θα λέγαμε με το εκάστοτε προϊόν και αυτή θα πρέπει να δημιουργεί το ενδιαφέρον αλλά και την εμπιστοσύνη των επενδυτών για να σας δώσουν τα χρήματά τους, τα ταλέντα να επιλέξουν την Startup σας για την καριέρα τους αλλά και οι πελάτες να αγοράσουν το προϊόν σας.
Αν φυσικά στο pitch deck καταφέρετε να πείσετε για την μοναδικότητα και τις προοπτικές του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας αλλά και για το ότι υπάρχει άμεση και πραγματική ανάγκη για αυτό, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εύκολα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους επενδυτές.
Όπως αναφέρει σχετικά ο CEO and Founder μιας εταιρείας η οποία βοηθά στις χρηματοδοτήσεις εταιρειών:
«Σε μια παρουσίαση που έκανε ένας founder που σήκωσε αρκετά χρήματα δεν υπήρχε στιγμή αμφιβολίας στην παρουσίασή του αλλά και σε ολόκληρη τη συνομιλία μου μαζί του. Όταν αναφέρομαι σε αμφιβολία, εννοώ ένα συναίσθημα που σε εμποδίζει να κάνεις πράγματα στη ζωή και την καθημερινότητα. Το όραμά του ήταν τόσο ξεκάθαρο και η αυτοπεποίθησή του τόσο ισχυρή, που καθώς έλεγε την ιστορία, ήταν σαν να είχε ήδη συμβεί.
Εξήγησε με σαφήνεια την ιδέα του για την επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας για το πώς ξεκίνησαν όλα περίπου και –αυτό είναι πραγματικά, πολύ σημαντικό– πώς θα εφαρμοστεί. Η ιστορία του θα προσέλκυε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη:
Ως επενδυτής, θα μπορούσα να φανταστώ την απόδοση της επένδυσης (ROI) και πώς θα το έκανε ο founder να συμβεί.
Ως υπάλληλος, θα μπορούσα να δω ότι είμαι μέρος μιας ιστορίας επιτυχίας, μέρος του ότι κάνω κάτι νέο, συναρπαστικό και άξιο λόγου.
Ως πελάτης, θα μπορούσα εύκολα να δω τη συνάφεια και την αξία του προϊόντος – θα το αγόραζα!
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να μου δείξετε το επιχειρηματικό σας σχέδιο και όλα τα δεδομένα σας, αλλά τελικά, το μεγάλο ερώτημα είναι, μπορώ να γίνω fan του συγκεκριμένου ατόμου; Αφού άκουσα την ιστορία του, ήταν ένα αναμφισβήτητο ναι!»

Μερικές συμβουλές για ένα καλό Story Telling
- Ο founder θα πρέπει να εκφράσει ανοιχτά, καθαρά και συνοπτικά τις βασικές του αξίες. Τίποτα περίτεχνο ή πολλές λεπτομέρειες, μόνο ένα μικρό σύνολο κατευθυντήριων αρχών στις οποίες ανατρέχει κατά τη λήψη αποφάσεων.
- Όταν λέτε την ιστορία σας, είναι πολύ εύκολο να κατακλύσετε το κοινό σας με πολλά στατιστικά στοιχεία και ατελείωτα σημεία με κουκκίδες. Θα πρέπει να προτιμήσετε οπτικά παραδείγματα τα οποία θα πυροδοτήσουν τη φαντασία του ακροατή. Αντί να απαγγέλλετε μια μακρά λίστα γεγονότων, ξεκινήστε ζητώντας από το κοινό σας να φανταστεί ένα σενάριο που τοποθετεί στο μυαλό τους την πρόταση αξίας του προϊόντος σας. Ξεκινήστε με φράσεις όπως, «Θέλω να φανταστείτε» ή «Αφιερώστε λίγο χρόνο για να το φανταστείτε».
- Συγκρίνετε την ιδέα σας με κάτι που το κοινό σας αναγνωρίζει ότι είναι μια επιτυχία, μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια π.χ. «Αξιοποιούμε την τακτική του Netflix» με τη λογική να είναι να πάρετε κάτι που ήδη λειτουργεί και να το επαναχρησιμοποιήστε το για την ιδέα σας.
- Όταν χρησιμοποιείτε αριθμούς, αντί για παράδειγμα να πείτε το 70% της τάδε αγοράς δεν εξυπηρετείται, αναδιατυπώστε: «Φανταστείτε 7 στα 10 άτομα σε αυτή την αίθουσα ζητούν βοήθεια». Ζητήστε από το κοινό σας να φανταστεί ένα δεδομένο σενάριο και να απλοποιήσει τον αριθμό.
- Στην ιστορία σας, εξηγήστε όχι μόνο γιατί ξεκινήσατε την εταιρεία σας, αλλά πού βρίσκεστε σήμερα. Αποτυπώσετε με ειλικρίνεια ότι πρέπει να αναπτύξετε την ομάδα ή ότι χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια ή ότι το προϊόν ή η υπηρεσία σας είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Στη συνέχεια, μιλήστε για το πού πηγαίνετε την εταιρεία και γιατί και πώς θα φτάσετε εκεί. Η ειλικρίνεια βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ακλόνητη πίστη στην εταιρεία σας μεταξύ επενδυτών, εργαζομένων και πελατών.
- Η ακεραιότητα και η ηθική βοηθά επίσης στην οικοδόμηση του brand σας και μιας εταιρικής κουλτούρας που διακρίνεται για τις αξίες και τη διαφάνειά της.
Και τι πρέπει να αποφύγετε στο Story Telling
- Μια αποτυχημένη ιστορία είναι αυτή που υποθέτει πολύ λίγα για τον ανταγωνισμό και ελαχιστοποιεί ή απορρίπτει εντελώς τις απειλές από την εκάστοτε αγορά. Υποβαθμίζοντας τους κινδύνους χωρίς να μιλάμε πραγματικά για την όποια ανησυχία μπορεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη.
- Η αποτυχία αποτύπωσης μιας προσεκτικής οικονομικής πολιτικής και χρήσης των κεφαλαίων είναι καταστροφική. Η πράξη έχει δείξει ότι τα πάντα σχεδόν σε μια Startup διαρκούν περισσότερο και συχνά απαιτούν δύο έως τρεις φορές περισσότερα κεφάλαια από το αναμενόμενο. Ο όποιος προγραμματισμός δείχνει ότι έχετε εντοπίσει τους κινδύνους και έχετε λάβει μέτρα για να τους μετριάσετε.
- Επίσης θα πρέπει να μεταφέρετε με σαφήνεια ότι έχετε προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές, λογιστικές και κανονιστικές έρευνες και ενέργειες αλλά και ότι έχετε αφιερώσει χρόνο για να τις εφαρμόσετε, διαφορετικά θα έχετε μια ιστορία που δείχνει στους επενδυτές ότι δεν διευθύνετε την Startup σαν μια πραγματική επιχείρηση και όπως προαναφέραμε οι επενδυτές θα πρέπει να αποκομίσουν μια βεβαιότητα ότι μπορείτε να φέρετε εις πέρας την δουλειάς σας και να σας εμπιστευτούν τα χρήματά τους,
Related
Related Posts
Ν.Ε.Π.Α. – Τι είναι και πως γίνεται η σύσταση
Τι είναι η Ν.Ε.Π.Α. και ποια βιβλία τηρεί; Πως μπορείτε να μετατρέψετε μία ΕΠΕ σε Ν.Ε.Π.Α.; Σε αυτό τ
Πως μπορεί να γίνει κάποιος μέτοχος σε ΙΚΕ;
Εσείς γνωρίζατε πως μπορεί να γίνει κανείς μέτοχος σε ΙΚΕ αλλά και τις υποχρεώσεις του;
Δημιουργία Business Plan: Πλήρης Οδηγός (2022)
Ένα απο τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ετοιμάσει μια επιχείρηση είναι το Business Plan της, δηλα
Απάντηση