ΆρθραStartups: Τι είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα και οι ευκαιρίες που κρύβει;

Startups: Τι είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα και οι ευκαιρίες που κρύβει;

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα (Social Entrepreneurship) παρότι μέχρι πρότινος ήταν «παρίας» στον κόσμο των Startups, πλέον είναι μια αξιοσημείωτη κατηγορία με πολλές ευκαιρίες. Βέβαια το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι επιχειρηματικές προσπάθειες αυτής της κατηγορίας έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία αλλά και το περιβάλλον ενώ ακόμα και μεγάλοι οργανισμοί και επενδυτές υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα και θέτουν ειδικές προϋποθέσεις επενδύσεων.  

Στην αρχή του άρθρου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικές βασικές έννοιες και θεωρήσεις μια και υπάρχει η γενικευμένη άποψη ότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα αφορά μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και εταιρείες. Όπως θα διαπιστώσουμε υπάρχουν πολλά είδη κοινωνικής επιχειρηματικότητας και η πλειοψηφία αυτών έχουν στόχο το κέρδος αλλά παράλληλα η εκάστοτε υπηρεσία ή προϊόν αντιμετωπίζουν κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά ζητήματα.  

Τύποι κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Επιχειρήσεις με γνώμονα την κοινωνική αποστολή: Αυτές είναι επιχειρήσεις που δίνουν προτεραιότητα στον κοινωνικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο παράλληλα με την οικονομική επιτυχία. Μπορεί να είναι κερδοσκοπικοί ή μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί: Πρόκειται για οργανισμούς που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση κοινωνικών ή περιβαλλοντικών προβλημάτων και δεν έχουν ως πρωταρχικό κίνητρο το οικονομικό κέρδος. Μπορεί να παράγουν εισόδημα μέσω της πώλησης προϊόντων ή υπηρεσιών, αλλά ο πρωταρχικός τους στόχος είναι να δημιουργήσουν κοινωνικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Επιχειρήσεις κοινωνικού σκοπού: Πρόκειται για επιχειρήσεις που δημιουργούνται ειδικά για την αντιμετώπιση ενός κοινωνικού ή περιβαλλοντικού προβλήματος. Μπορεί να είναι κερδοσκοπικοί ή μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

Υβριδικοί οργανισμοί: Πρόκειται για οργανισμούς που συνδυάζουν στοιχεία τόσο κερδοσκοπικών όσο και μη κερδοσκοπικών μοντέλων. Μπορεί να παράγουν εισόδημα μέσω της πώλησης προϊόντων ή υπηρεσιών, αλλά ο πρωταρχικός ή δευτερεύον στόχος είναι να δημιουργήσουν κοινωνικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Σε αυτή τη κατηγορία περιλαμβάνονται και αρκετές Startups.

Βασικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Καινοτομία: Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες συχνά αναπτύσσουν καινοτόμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων προϊόντων, υπηρεσιών ή επιχειρηματικών μοντέλων που είναι πιο βιώσιμα ή δίκαια.

Συνεργασία: Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες συχνά συνεργάζονται με άλλους οργανισμούς, όπως κυβερνήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις, για την επίτευξη των στόχων τους.

Βιωσιμότητα: Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες συχνά στοχεύουν στη δημιουργία μακροπρόθεσμων, βιώσιμων λύσεων σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, αντί για βραχυπρόθεσμες λύσεις.

Κλιμάκωση: Πολλοί κοινωνικοί επιχειρηματίες στοχεύουν να κλιμακώσουν τις λύσεις τους παγκοσμίως ή σε μια γεωγραφική περιοχή και να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν.

Αντίκτυπος: Όπως προαναφέραμε ο απώτερος στόχος της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι να δημιουργήσει θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η φτώχεια, η ανισότητα, η κλιματική αλλαγή ή η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Οικονομική βιωσιμότητα: Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι βασίζονται σε δωρεές για να διατηρήσουν τη λειτουργία τους, οι κοινωνικοί επιχειρηματίες συχνά στοχεύουν στην παραγωγή εισοδήματος μέσω της πώλησης προϊόντων ή υπηρεσιών. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να γίνουν οικονομικά αυτοσυντηρούμενοι με την πάροδο του χρόνου.

Με σκοπό το Κέρδος: H κοινωνική επιχειρηματικότητα περιλαμβάνει και επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, απλά μέσα στο όραμα ή την αποστολή της κάθε εταιρείας υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι οι οποίοι έχουν σκοπό να κάνουν καλό στη κοινωνία ή / και στο περιβάλλον, άμεσα ή έμμεσα. Για παράδειγμα αν ένα επιχειρηματικό μοντέλο συνεισφέρει σε κάποιον από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ θεωρείται κοινωνική επιχειρηματικότητα έστω και με την ευρεία έννοια.

Οι Social Impact Startups αυξάνονται όπως αυξάνονται και οι επενδυτές

Μια πρόσφατη έρευνα του Global Entrepreneurship Monitor (GEM) διαπίστωσε ότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε άνοδο, με το ποσοστό των ατόμων που ξεκινούν κοινωνικές επιχειρήσεις να αυξάνεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Επίσης μια μελέτη του Global Impact Investing Network (GIIN) διαπίστωσε ότι οι επενδύσεις αντίκτυπου μπορούν να δημιουργήσουν οικονομικές αποδόσεις συγκρίσιμες με τις παραδοσιακές επενδύσεις, ενώ παράλληλα δημιουργούν θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Η λεγόμενη κερδοσκοπική κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων με γνώμονα την κοινωνική αποστολή, των επιχειρήσεων κοινωνικού σκοπού και των υβριδικών οργανισμών. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους και τομείς, όπως η γεωργία, η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η χρηματοδότηση.

Ορισμένα παραδείγματα κατηγοριών κερδοσκοπικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας περιλαμβάνουν εταιρείες που κατασκευάζουν φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, παρέχουν οικονομικά προσιτή στέγαση ή προσφέρουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε υποβαθμισμένες κοινότητες. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν επίσης να υιοθετήσουν επιχειρηματικά μοντέλα που δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, όπως η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής ή η καταβολή δίκαιων μισθών στους εργαζομένους.

Παράλληλα, μια  μελέτη του Global Impact Investing Network (GIIN), η αξία της παγκόσμιας αγοράς για επενδύσεις με αντίκτυπο εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια με επενδυτικά κεφάλαια, incubators και accelerators να δημιουργούνται αποκλειστικά για Startups με αυτό το σκοπό.

Μερικά παραδείγματα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

100Mentors: H ελληνική Startup συνδέει 25.000 μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους με 5.000 “λαμπρά μυαλά” από 400+ ιδρύματα και εταιρείες σε 17 χώρες. Έτσι, μέσα από την “Τέχνη του Ερωτήματος” (Inquiry based learning), σε 100 δευτερόλεπτα, παιδιά & νέοι, από περιθωριοποιημένους πληθυσμούς και απομακρυσμένες περιοχές, σχεδιάζουν μαζί με τους ανθρώπους πρότυπα-μέντορές τους το πλάνο τους για το μέλλον.

Grameen Bank: Η Grameen Bank είναι μια κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση που παρέχει μικροδάνεια σε φτωχές, κυρίως αγροτικές γυναίκες στο Μπαγκλαντές. Η τράπεζα έχει ως κοινωνική αποστολή τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τη μείωση της φτώχειας. Έχει συμβάλει με επιτυχία στην έξοδο εκατομμυρίων ανθρώπων από τη φτώχεια και έχει αναγνωριστεί για την καινοτόμο προσέγγισή της στη μικροχρηματοδότηση.

Hammoho: H ελληνική Startup Hammoho δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογίας για τη διαχείριση αστικής πανίδας (αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς) σε επίπεδο κρατών, περιφερειών, δήμων και τοπικών κοινοτήτων, ώστε να διασυνδέονται και να συνεργάζονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να προτείνονται πολιτικές διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο, προσαρμοσμένες στις ειδικές συνθήκες της πόλης.

Ingredio: Το Ingredio είναι ένα app ελληνικής προέλευσης για Smartphones που με μία φωτογραφία των χημικών συστατικών από συσκευασίες τροφίμων και καλλυντικών, ενημερώνει τον καταναλωτή για την πιθανή επικινδυνότητα των χημικών συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον χρήστη μέσω ενός χρωματικού πάνελ επικινδυνότητας, στο οποίο απεικονίζεται και η συσχέτιση κάθε συστατικού με τοξικότητα, αλλεργίες, καρκίνο, ερεθισμούς ή άλλους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Kiva: Η Kiva είναι μια Startup με κοινωνικό αντίκτυπο που παρέχει μικρά δάνεια σε επιχειρηματίες και μικρές επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η εταιρεία έχει ως κοινωνική αποστολή τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Patagonia: Η Patagonia είναι μια κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση που πωλεί ρούχα και εξοπλισμό για εξωτερικές δραστηριότητες. Η κοινωνική αποστολή της εταιρείας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση της βιωσιμότητας. Έχει υιοθετήσει διάφορες φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές πρακτικές, όπως η χρήση ανακυκλωμένων υλικών στα προϊόντα της και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

TOMS Shoes: Η TOMS Shoes είναι μια κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση που πωλεί παπούτσια και άλλα προϊόντα. Για κάθε προϊόν που αγοράζεται, η TOMS δωρίζει ένα προϊόν σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Η εταιρεία έχει ως κοινωνική αποστολή τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, το ασφαλές πόσιμο νερό και την υγειονομική περίθαλψη στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Warby Parker: Η Warby Parker είναι μια κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση που πωλεί γυαλιά οράσεως και ηλίου. Για κάθε ζευγάρι γυαλιών που πωλείται, η εταιρεία δωρίζει ένα ζευγάρι σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Η εταιρεία έχει ως κοινωνική αποστολή τη βελτίωση της πρόσβασης στην οφθαλμολογική περίθαλψη και τη μείωση της φτώχειας.

Watsi: Η Watsi είναι μια Startup κοινωνικού αντίκτυπου που παρέχει χρηματοδότηση για ιατρική περίθαλψη σε ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν μπορούν να την αντέξουν οικονομικά. Η εταιρεία έχει ως κοινωνική αποστολή τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και τη μείωση της φτώχειας.

Wikifarmer: Άλλη μια ελληνική Startup. To Wikifarmer marketplace αποτελεί ένα ψηφιακό κανάλι πώλησης αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς και αγρότες απευθείας σε χιλιάδες επιχειρήσεις και καταναλωτές. Με τη χρήση της τεχνολογίας ψηφιοποιεί τις αγορές χονδρικής και λιανικής, επιλύει βασικές παθογένειες της αγοράς αγροτικών προϊόντων και δίνει στον παραγωγό τη δυνατότητα να πουλήσει το προϊόν του απευθείας με καλύτερους όρους και σε περισσότερους πελάτες, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στους καταναλωτές καλύτερης ποιότητας αγροτικά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, μέλι, βότανα κ.λπ.) σε προσιτές τιμές.

Αν επιθυμείτε να ιδρύσετε τη δική σας υπάρχουν πλέον πολλά είδη κερδοσκοπικών και μη επιχειρήσεων για κάθε προφίλ κοινωνικού επιχειρηματία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την έμπειρη ομάδα της KRS για να σας λύσουμε όλες τις απορίες και να σας βοηθήσουμε στην δημιουργία της κοινωνικής επιχείρησής σας.

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: