Startups: Πώς επιλέγετε συνιδρυτή για την εταιρεία σας; - KRS
ΆρθραStartups: Πώς επιλέγετε συνιδρυτή για την εταιρεία σας;

Startups: Πώς επιλέγετε συνιδρυτή για την εταιρεία σας;

Σε γενικές γραμμές οι Startup επιχειρήσεις αποτελούνται από δυο άτομα – cofounders ή συνιδρυτές όπως λέγονται στα ελληνικά. Οι συνιδρυτές έχουν αλληλοσυμπληρούμενα χαρακτηριστικά αλλά δεν είναι πάντα δεδομένο ότι υπάρχει κάποιος διαθέσιμος που μοιράζεται τα ίδια ενδιαφέροντα αλλά ειδικά το ίδιο όραμα. Σε κάθε περίπτωση όμως η (σωστή) επιλογή του συνιδρυτή ίσως πρόκειται για τη πιο κρίσιμη απόφαση που θα πρέπει να παρθεί σε μια Startup.

Η ίδρυση μιας Startup δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, κάθε στάδιο, από την ιδέα και την νομική σύσταση έως το πρώτο βασικό προϊόν, είναι εξαιρετικά απαιτητικό εγχείρημα, πολλές φορές μπορεί να γίνει τρομακτικό, ακόμα και «αδύνατο». Σε αυτό το αρχικό στάδιο της επιχείρησης οι συνιδρυτές μπορούν να προσφέρουν σημαντική υποστήριξη αλλά και να αναλάβουν τα βάρη και τις αποφάσεις οι οποίες πολλές φορές είναι και επώδυνες, ειδικά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Startup.

Αν και δεν υπάρχει ένας ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε την Startup σας, μια και μερικοί ιδρυτές είναι επιτυχημένοι δουλεύοντας μόνοι τους προσλαμβάνοντας μια ηγετική ομάδα γύρω τους, άλλοι (και οι περισσότεροι θα λέγαμε) κάνουν την επιλογή να έχουν έναν ή και περισσότερους συνιδρυτές νωρίς στη προσπάθεια.

Ποιες είναι οι περιπτώσεις που χρειάζεστε συνιδρυτή

Δεν είναι κάθε ιδρυτής (ή κάθε ηγέτης επιχείρησης) ιδανικός για κάθε εργασία. Μερικοί ιδρυτές έρχονται στο τραπέζι με μια ιδέα και τη σχετική τεχνική εμπειρογνωμοσύνη ενώ άλλοι προσέρχονται με «επιχειρηματικό δαιμόνιο» και εμπειρία στην ανάπτυξη εταιρειών ή την διαχείριση προϊόντων σε μεγάλες εταιρείες. Ωστόσο, άλλοι ιδρυτές υπερέχουν σε έναν τομέα εξειδίκευσης o οποίος μπορεί να είναι στο επίκεντρο της Startup: ένα πρώην τραπεζικό στέλεχος θα ταιριάζει απόλυτα σε μια Fintech εταιρεία, η οποία προσφέρει μικροδάνεια σε ελεύθερους επαγγελματίες για παράδειγμα.
Βέβαια, ορισμένοι ιδρυτές επιλέγουν να εργαστούν σε τομείς, στους οποίους δεν είναι ειδικοί, μόνοι τους ή με την καθοδήγηση αξιόπιστων συμβούλων έτσι ώστε να μάθουν στην πράξη και να κατανοήσουν καλύτερα τα δυνατά σημεία της Startup ή του επιχειρηματικού μοντέλου αλλά και ποιες δεξιότητες λείπουν από την αρχική ομάδα.  
Η αξιολόγηση των προσωπικών πλεονεκτημάτων και των ικανοτήτων – γνώσεων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφασίσετε εάν χρειάζεστε έναν συνιδρυτή. Ένας συνιδρυτής με ένα άλλο σύνολο δεξιοτήτων ή εμπειρογνωμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε την Startup σας και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για επιτυχία. Αυτό μπορεί επίσης να γίνει με τις πρώτες προσλήψεις.

Συνοψίζοντας, ένας συνιδρυτής προσφέρει:

·        Παραγωγικότητα – η έναρξη μιας νέας εταιρείας απαιτεί πολλή δουλειά και είναι καλό να έχετε δίπλα σας ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεστε το βάρος και τις ευθύνες.

·        Πρόσθετο σύνολο δεξιοτήτων – η οικοδόμηση μιας επιχείρησης με επίκεντρο την τεχνολογία απαιτεί εξειδίκευση σε διάφορους τομείς – από την διοίκηση και το μάρκετινγκ έως τα τεχνολογικά θέματα- και είναι σπάνιο να βρεθεί ένα άτομο που έχει την ικανότητα να αποδίδει καλά σε όλους αυτούς τους τομείς.

·        Ηθική και ψυχολογική υποστήριξη – η οικοδόμηση μιας εταιρείας από το μηδέν είναι μια πολύ δύσκολη, απαιτητική και ψυχοφθόρα διαδικασία, οπότε προφανώς θα έρθετε αντιμέτωποι με κάποιες δύσκολες στιγμές, ειδικά σε ψυχολογικό επίπεδο. Ακριβώς σε αυτές τις στιγμές μπορεί να αποβεί σωτήριο να υπάρχει κάποιος «δίπλα» σας.  

·        Ισορροπία – είναι καλό να έχετε κάποιον κοντά σας για να ελέγξει τις ιδέες σας και να σας επαναφέρει στην πραγματικότητα όταν παρασυρθείτε σε πολύπλοκα σχέδια αλλά και στο «πλήρες» και «τέλειο» προϊόν σας.

Κριτήρια επιλογής συνιδρυτή

Αφού διαπιστώσετε ότι υπάρχουν βασικές γνώσεις που λείπουν από την ομάδα σας και ο συνιδρυτής είναι μονόδρομος, ας εξετάσουμε μερικά κριτήρια έτσι ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή μια και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συνιδρυτής είναι μια μακροχρόνια και νομικά δεσμευτική σχέση, σαν τον γάμο, στην οποία θα πρέπει να υπάρχει μια σχετική σύμπνοια σε πολλά και ευαίσθητα δεδομένα, όπως για παράδειγμα η οικονομική διαχείριση αλλά και στις στρατηγικές αποφάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, οι διαφωνίες μπορούν να αποβούν μοιραίες για την Startup προτού καν αυτή βγει στην αγορά. Επίσης, ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλα τα ζητήματα κατανομής μετοχών, άλλων αποδοχών και ωφελημάτων, ειδικά στην περίπτωση χρηματοδότησης, πτώχευσης, Exit αλλά και σε αυτή όπου ένας εκ των ιδρυτών αποφασίσει να αποχωρήσει από την Startup.
Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από έναν νομικό και ειδικά λογιστή θα πρέπει να υλοποιηθεί ακριβώς σε αυτό το αρχικό σημείο δημιουργίας της Startup και όπως έχουμε αναφέρει σε σχετικό άρθρο θα πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες σας.   

·        Κοινές αξίες και στόχοι

Η οικοδόμηση μιας επιχείρησης με συνιδρυτές δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρχουν κοινές αξίες και στόχοι. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να επικοινωνήσετε το όραμά σας εκ των προτέρων και να βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται όλοι στην ίδια σελίδα, τόσο οι συνιδρυτές όσο και η αρχική ομάδα στελεχών. Το ίδιο ισχύει και για τη δέσμευση – αναζητήστε έναν συνιδρυτή που είναι πλήρως αφοσιωμένος στην οικοδόμηση μιας εταιρείας μαζί σας.

·        Κινηθείτε γρήγορα

Το να μοιράζεστε την ευθύνη των γρήγορων και σημαντικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν κατά την έναρξη και την ανάπτυξη μιας Startup μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία σας να κλιμακωθεί γρηγορότερα, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

·        Ξεπεράστε τα εμπόδια

Ένας ή πολλοί συνιδρυτές διασφαλίζουν ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με το ίδιο μερίδιο και δέσμευση στην επιχείρηση έτοιμοι να λύσουν τις περισσότερες προκλήσεις που θα εμφανιστούν ειδικά στην αρχική πορεία της Startup.   

·        Εξαιρετική επικοινωνία

Η καλή επικοινωνία είναι το θεμέλιο κάθε σχέσης. Όταν ψάχνετε για έναν συνιδρυτή βεβαιωθείτε ότι τα στυλ και οι τρόποι επικοινωνίας σας είναι παρόμοια ώστε να μπορείτε να συνεργαστείτε απρόσκοπτα.

·        Αντίθεση

Οι υγιείς διαφωνίες, ακόμα και λόγω διαφορετικών χαρακτήρων, μπορεί να είναι πολύτιμες και δημιουργικές όταν πρόκειται για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Βέβαια οι υπέρμετρες αντιθέσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες. 

 

Πώς και που θα βρείτε τον ιδανικό συνιδρυτή  

Ξεκινήστε από το δίκτυό σας

Σκεφτείτε όλα τα δίκτυα και τις εμπειρίες στις οποίες συμμετείχατε στην καριέρα σας: Από τα δίκτυα αποφοίτων ως τις επαφές σας στο LinkedIn και φυσικά από το στενό ή ευρύτερο εργασιακό περιβάλλον! Πιθανότατα θα υπάρχει κάποιος στον κύκλο σας που θα ενδιαφέρεται ή γνωρίζει κάποιον που θέλει να συμμετάσχει στην ιδέα σας. Οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές είναι ανοιχτοί στη σύνδεση με άλλους, οπότε ξεκινώντας μέσα στους κύκλους με τους οποίους αισθάνεστε άνετα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αρχίσετε να ψάχνετε για έναν συνιδρυτή. Κανείς δεν σας γνωρίζει καλύτερα από τους ανθρώπους με τους οποίους έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν.

Φιλικός και οικογενειακός κύκλος

Πολλοί ειδικοί δεν συνιστούν να επιλέξετε για εταιρικό συνεργάτη κάποιο οικογενειακό και φιλικό πρόσωπο. Παρά τον υψηλό βαθμό «συμβατότητας» οι ρήξεις σε αυτές τις σχέσεις είναι σε γενικές γραμμές πιο συχνές στη διάρκεια της επιχειρηματικής πορείας.

Σχετικό οικοσύστημα

Ξεκινάτε μια εταιρεία που επικεντρώνεται στον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού; Υπάρχουν πολλές σχετικές διαδικτυακές ομάδες στο LinkedIn ή στο Slack, ενώ η συμμετοχή σε μερικές επαγγελματικές και βιομηχανικές ενώσεις ή εκδηλώσεις δικτύωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε έναν συνιδρυτή με την σχετική τεχνογνωσία.

Αναζητήστε Συμβούλους

Ακόμα και αν είστε Solo ιδρυτές Startup, αν έχετε κοντά σας αξιόπιστους συμβούλους και μέντορες οι οποίοι παρέχουν καθοδήγηση και γενική υποστήριξη αυτοί στη πορεία μπορεί να μετατραπούν σε συνιδρυτές εφόσον τους «κερδίσετε και σας «κερδίσουν».  

Startup Κοινότητες

Ορισμένα VC και άλλα μέλη του οικοσυστήματος των Startups πραγματοποιούν εκδηλώσεις τύπου «Founder Networking» για νυν και πρώην ιδρυτές με στόχο να συναντήσουν άλλους που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν μια Startup μαζί. Οι εκδηλώσεις του εκάστοτε Startup οικοσυστήματος είναι επίσης το ιδανικό μέρος για να βρείτε άτομα με κοινό όραμα, στόχους και ενδιαφέροντα.  

 

Διαδικτυακές πλατφόρμες

Υπάρχουν πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες που συνδέουν επιχειρηματίες και τους βοηθούν να βρουν συνιδρυτές όπως το CoFounders
Lab.com για παράδειγμα. 

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: