Online Επιχείρηση: Πώς να τη Δημιουργήσετε Βήμα-Βήμα (2022) - KRS
ΆρθραOnline Επιχείρηση: Πώς να τη Δημιουργήσετε Βήμα-Βήμα (2022)

Online Επιχείρηση: Πώς να τη Δημιουργήσετε Βήμα-Βήμα (2022)

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου έφερε ριζικές αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνούμε, που εργαζόμαστε και που καταναλώνουμε.

Ένα ακόμα κομμάτι που ήταν φυσικό επόμενο να επηρεαστεί από τη ψηφιοποίηση της ζωής μας είναι η επιχειρηματικότητα.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα από την έναρξη της πανδημίας, η ανάγκη για online επιχειρήσεις αυξήθηκε κατακόρυφα και όχι άδικα.

Μια τέτοια επιχείρηση προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω, καθώς και:

  •      Πώς να στήσετε μια online επιχείρηση
  •      Τα πλεονεκτήματα μιας online επιχείρησης
  •      Ιδέες για online επιχείρηση

Αλλά και τι πρέπει να προσέχετε πριν δημιουργήσετε τη δική σας εταιρεία διαδικτυακά.

Ας ξεκινήσουμε με τα πιο βασικά.

Πώς να Στήσετε μια Online Επιχείρηση

Πριν αναλύσουμε τους τρόπους δημιουργίας μιας τέτοιας επιχείρησης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ακριβώς τι είναι μια online επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, μια online επιχείρηση είναι μια επιχείρηση η οποία λειτουργεί εξ’ολοκλήρου διαδικτυακά, δηλαδή δεν έχει κάποιο φυσικό κατάστημα και εξυπηρετεί τους πελάτες της μέσω του διαδικτύου.

Δεν είναι ανάγκη να πουλάει μόνο ψηφιακά προϊόντα, καθώς μπορεί να είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (eShop) που προσφέρει και φυσικά προϊόντα.

Μια online επιχείρηση λοιπόν μπορεί να έχει αρκετές εταιρικές μορφές. Αρχικά, δεν υπάρχει κάποιο είδος εταιρείας που να την περιορίζει, καθώς όσες υπάρχουν στην Ελλάδα μπορούν να δραστηριοποιούνται και διαδικτυακά, όπως είναι οι:

Καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, όμως εδώ προκύπτει και το ερώτημα της έδρας της επιχείρησης.

Αν δεν έχει φυσικό κατάστημα ή γραφεία, ποια είναι η έδρα της;

Μπορεί να δηλωθεί το σπίτι για συγκεκριμένες δραστηριότητες, ιδιαίτερα παροχής υπηρεσιών. Όταν όμως πρόκειται για επιχειρήσεις εμπορικής δραστηριότητας (όπως είναι τα eShops), η επαγγελματική έδρα δεν μπορεί να είναι η οικία του επιχειρηματία, αλλά κάποιος επαγγελματικός χώρος, εκτός κάποιων περιπτώσεων. 

Εξαίρεση σε αυτό μπορεί να αποτελέσει η περίπτωση όπου το eShop πουλάει ψηφιακά προϊόντα, όπως είναι eBooks και online courses, όπου δεν θα υπάρχει φυσική μεταφορά αγαθών.

Όταν λοιπόν έχετε κατασταλάξει στο είδος εταιρείας που σας ταιριάζει περισσότερο, καθώς και τί θα πουλάτε και σε ποιον, εδώ είναι που πρέπει να κάνετε έναρξη επιχείρησης. Άλλωστε, ακόμα και αν τρέχετε την επιχείρηση από το σπίτι σας 100% διαδικτυακά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι μια πραγματική νομική οντότητα.

Πρέπει να είστε λογιστικά και νομικά καλυμμένοι, από το να κάνετε σύσταση εταιρείας, μέχρι να εκδίδετε τιμολόγια και να δηλώνετε το ΦΠΑ στο κράτος.

Ευτυχώς, η διαδικασία της σύστασης στην Ελλάδα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της e-ΥΜΣ του ΓΕΜΗ. Πραγματοποιείται με ιδιωτικό έγγραφο και, ειδικότερα, με τη χρήση πρότυπου καταστατικού με απλό ή πρόσθετο περιεχόμενο.

Ενίοτε, η σύσταση γίνεται μέσω Συμβολαιογράφου που λειτουργεί ως Υπηρεσία μιας Στιγμής και με χρήση συμβολαιογραφικού εγγράφου, όταν αυτό συμφωνείται από τα μέρη ή απαιτείται από το νόμο.

Θέλετε να ιδρύσετε μια online επιχείρηση εύκολα και γρήγορα; Επικοινωνήστε μαζί μας για να αναλάβουμε τη διαδικασία από την αρχή έως το τέλος!

 

Τώρα που είδαμε ορισμένα βασικά πράγματα για τη δημιουργία μιας online εταιρείας, ας δούμε τί πλεονεκτήματα μπορεί να επιφέρει.

Γιατί να Δημιουργήσετε Μια Online Επιχείρηση;

Τα πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρει η δημιουργία μιας online επιχείρησης είναι αρκετά.

Ας δούμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά.

Πλεονέκτημα #1: Μείωση κόστους

Ένας κοινός παράγοντας που αποτρέπει πολλά άτομα να κάνουν πράξη την επιχειρηματική τους ιδέα είναι η επένδυση κεφαλαίου.

Αναπόφευκτα πρέπει να δαπανηθεί κάποιο κεφάλαιο κατά την έναρξη της επιχείρησης, δεν πρέπει απαραίτητα όμως να είναι μεγάλο.

Μάλιστα, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ΙΚΕ είναι το γεγονός πως απαιτεί μηδενικό κεφάλαιο για έναρξη!

Επομένως, από την στιγμή που το κόστος ίδρυσης είναι μικρό, εφόσον μιλάμε για online επιχείρηση δεν είναι απαραίτητη η αγορά ή ενοικίαση κάποιου καταστήματος, γραφείου, ή αποθήκης.

Πολλές φορές, μπορείτε να εξυπηρετήσετε τους πελάτες σας από το σπίτι μέσα από το κινητό ή τον υπολογιστή σας.

Έτσι, τα κόστη μειώνονται δραματικά με αποτέλεσμα να έχετε και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους (profit margin).

Πλεονέκτημα #2: Ευκαιρίες ανάπτυξης

Όταν τρέχετε μια online επιχείρηση, τότε είναι λογικό οι ευκαιρίες ανάπτυξης να είναι περισσότερες και η ευελιξία μεγαλύτερη.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν δραστηριοποιείστε διαδικτυακά, τότε το κοινό σας μπορεί κυριολεκτικά να είσαι σε όλο τον κόσμο!

Σε αντίθεση με το να έχετε ένα φυσικό κατάστημα στην Αθήνα για παράδειγμα, το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους μιας συγκεκριμένες περιοχής, η online επιχείρηση εξυπηρετεί σχεδόν κάθε άτομο, σε κάθε χώρα, το οποίο έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Έτσι, γίνεται κατανοητό πως υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο εξέλιξης και αύξησης των κερδών σας.

Πλεονέκτημα #3: Αυτόματη λειτουργία

Όταν λέμε αυτόματη λειτουργία, εννοούμε πως μια online επιχείρηση μπορεί να τρέχει κυριολεκτικά 24/7, ειδικά όταν πρόκειται για κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο μπορεί κανείς να επισκεφτεί όποτε θέλει και να αγοράσει από αυτό.

Έτσι, τρέχει κατά κάποιον τρόπο στον αυτόματο και δύναται να αποτελέσει και πηγή παθητικού εισοδήματος, αν και η συντήρηση και διαχείριση της επιχείρησης θα είναι πάντα βασικό μέλημα.

Όμως, από την στιγμή που η συνεργασία με έναν πελάτη δεν απαιτεί φυσική παρουσία, μπορείτε να κάνετε πωλήσεις με μικρότερη καθημερινή συμμετοχή και να επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

Σίγουρα αυτό εξαρτάται και από την φύση της εκάστοτε online επιχείρησης, κατά κύριο λόγο όμως μπορεί να “τρέχει” ασταμάτητα.

Ιδέες για Online Επιχείρηση που Μπορείτε να Ξεκινήσετε 

Οι ευκαιρίες που υπάρχουν όταν πρόκειται για διαδικτυακή εταιρεία είναι πραγματικά πολλές, θα κάνουμε όμως λόγο για 2 ιδέες που μπορούν να σας δώσουν έμπνευση και να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Ιδέα #1: Ηλεκτρονικό κατάστημα

Ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου (eCommerce) υπάρχει εδώ και περίπου 3 δεκαετίες, τώρα όμως είναι η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσει κάποιος το eShop του.

Μάλιστα, οι παγκόσμιες ηλεκτρονικές πωλήσεις μόνο ανοδικές είναι και προβλέπεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Statista.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε μόλις αποφασίσετε τι προϊόντα θα προσφέρετε, είναι να φτιάξετε την ιστοσελίδα σας και να επιλέξετε μια πλατφόρμα eCommerce, όπως είναι το Shopify, η οποία θα σας βοηθήσει να στήσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Έπειτα, πρέπει να κάνετε τις κατάλληλες ενέργειες προώθησης που θα προσελκύσουν κόσμο σε αυτό ώστε να αυξήσετε τις πωλήσεις σας, καθώς και να βάλετε σε τάξη τις φορολογικές υποχρεώσεις του eShop σας.

Ιδέα #2: Designer ή Developer

Αν έχετε γνώσεις graphic design ή web development, τότε μπορείτε να τις προσφέρετε έναντι αμοιβής σε πελάτες ανά τον κόσμο.

Άλλωστε, η ανάγκη γραφιστικής και σχεδιασμού ιστοσελίδων/εφαρμογών μεγαλώνει συνεχώς και μπορείτε να βρείτε πελάτες που να ενδιαφέρονται για τις online υπηρεσίες σας, αφού είναι κάτι που μπορείτε να προσφέρετε από οπουδήποτε.

Μπορείτε λοιπόν ως freelancer να ιδρύσετε μια ατομική επιχείρηση και να χρεώνετε τις υπηρεσίες σας ως ελεύθερος επαγγελματίας, ή ακόμα και να ξεκινήσετε μια κεφαλαιουχική εταιρεία εάν θέλετε να προσλάβετε κόσμο ή να την ξεκινήσετε με άλλους μετόχους.

Φυσικά, οι υπηρεσίες αυτές δεν περιορίζονται μονάχα στις 2 που αναφέραμε, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη μπορεί να γίνει διαδικτυακά, όπως είναι η συμβουλευτική επιχειρήσεων και το marketing.

Summarizing

Είδαμε λοιπόν τι είναι μια online επιχείρηση, πώς να δημιουργήσετε τη δική σας, καθώς και ορισμένους βασικούς λόγους για να το κάνετε αυτό.

Πέραν της ιδέας και του σχεδιασμού, υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να βάλετε σε τάξη ήδη από το ξεκίνημά σας όπως είναι η ίδρυση εταιρείας, η χρηματοδότηση, το business development και πολλά ακόμα.

Αν λοιπόν θέλετε έναν έμπειρο συνεργάτη που μπορεί να αναλάβει τα παραπάνω για εσάς, ώστε να είστε λογιστικά και νομικά καλυμμένοι, επικοινωνήστε μαζί μας και θα έρθουμε σε επαφή άμεσα.

Leave a Reply

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

%d bloggers like this: