Αδήλωτη Εργασία - Τι είναι και ποια είδη υπάρχουν;- KRS
ΆρθραΑδήλωτη Εργασία – Πως ορίζεται και ποια είδη υπάρχουν;

Αδήλωτη Εργασία – Πως ορίζεται και ποια είδη υπάρχουν;

Τι ορίζουμε ως Αδήλωτη Εργασία και ποια είδη υπάρχουν; Τι ισχύει σχετικά με τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην Αδήλωτη Εργασία;

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι η Αδήλωτη Εργασία;
  • Αδήλωτη Εργασία – Τα 3 είδη
  • Αδήλωτη Εργασία και Επιθεώρηση Εργασίας
  • Πρόστιμα Αδήλωτης Εργασίας

Τι είναι η Αδήλωτη Εργασία;

Η αδήλωτη εργασία αναφέρεται σε εργασία που δεν έχει καταγραφεί επισήμως από το κράτος για σκοπούς φορολογικούς, κοινωνικής ασφάλισης ή/και εργατικού δικαίου. 

Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει εργαζόμενους που δεν έχουν καταχωρηθεί και δεν διαθέτουν επίσημο συμβόλαιο εργασίας, εργαζόμενους σε μια επιχείρηση, σε ένα νοικοκυριό, μέλη οικογενειακών επιχειρήσεων, ιδιαίτερους δασκάλους ή εργατικό δυναμικό γενικότερα.

Αυτοί οι εργαζόμενοι μπορεί να είναι Έλληνες πολίτες, νόμιμοι μετανάστες ή άτομα με παράνομο καθεστώς. Μπορεί να έχουν πολλαπλές θέσεις εργασίας, με κάποιες από αυτές να είναι μη δηλωμένες, ή να είναι συνταξιούχοι, μαθητές ή άλλα άτομα που έχουν επιπρόσθετες μη δηλωμένες εργασίες.

Σχετικά με την Αδήλωτη Εργασία για αυτοαπασχολούμενο

Εκτός από την αδήλωτη εργασία, υπάρχει επίσης και η αδήλωτη εργασία για τον αυτοαπασχολούμενο, όπου όλες ή μέρος των δραστηριοτήτων του δεν καταγράφονται επίσημα. Στην Ελλάδα, πολλοί από αυτούς τους αυτοαπασχολούμενους μπορεί να είναι “ψευδο-αυτοαπασχολούμενοι.

Αδήλωτη Εργασία - Τα 3 είδη

Στην προηγούμενη παράγραφο εξετάσαμε τον ορισμό της αδήλωτης εργασίας. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 3 είδη αδήλωτης εργασίας.

#1 αδήλωτη εργασία εντός κανονικών επιχειρήσεων

Αυτή η μορφή μη αδήλωτης εργασίας μπορεί να περιλαμβάνει την πλήρη ή μερική πληρωμή εργαζομένων με μη δηλωμένα εισοδήματα, όπου ένα τμήμα της αμοιβής πληρώνεται επίσημα και το υπόλοιπο πληρώνεται αδήλωτα σε μετρητά χωρίς την καταγραφή των απαραίτητων δεδομένων.

#2 αδήλωτη εργασία για ίδιο λογαριασμό ή αυτοαπασχόληση

Αυτό το είδος αδήλωτης εργασίας περιλαμβάνει την προσφορά υπηρεσιών είτε σε νόμιμες επιχειρήσεις είτε σε άλλους πελάτες, όπως για παράδειγμα οικογένειες.

#3 παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε γείτονες, μέλη οικογένειας, φίλους ή γνωστούς

Αυτός ο τύπος αδήλωτης εργασίας μπορεί ενίοτε να μοιάζει με την προσφορά αμοιβαίας βοήθειας.

Αδήλωτη Εργασία και Επιθεώρηση Εργασίας

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εκδηλώσει έναν ισχυρό προσανατολισμό προς την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, καθιστώντας την προτεραιότητα σε όλα τα εποπτικά όργανα και ινστιτούτα.

Η Επιθεώρηση Εργασίας, ως μια ανεξάρτητη ελεγκτική ενότητα, αναλαμβάνει το βαρύτατο έργο της αντιμετώπισης των παραβάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων, είτε αυτά αφορούν εργασιακές σχέσεις, είτε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Με την υπόθεση ότι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα συνδέεται κυρίως με την κοινωνική προστασία των εργαζομένων, η Επιθεώρηση Εργασίας θεωρείται ο κεντρικός φορέας στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την υλοποίηση πολιτικών πρόληψης, εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς και πρόγραμμα πιλοτικών επιθεωρήσεων σε συνεργασία με άλλους ελεγκτικούς φορείς.

Πρόστιμα Αδήλωτης Εργασίας

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται για την αδήλωτη εργασία βαρύνουν αποκλειστικά τους εργοδότες και λαμβάνουν τόσο τη μορφή προστίμων αλλά και άλλων μορφών.

 

Όπως αναφέραμε ουσιαστικό ρόλο για την επιβολή των κυρώσεων αυτών παίζει η επιθεώρηση εργασίας.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αδήλωτη εργασία αλλά και τα πρόστιμα που υπάρχουν, διαβάστε εδώ.

Summarizing

Αναφερθήκαμε στην Αδήλωτη Εργασία και στον ορισμό της. Εξετάσαμε επίσης τα πρόστιμα αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της.

Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας.

Leave a Reply

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Discover more from KRS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading