Αληθινή Ιστορία : ¨Το τμήμα του Ποινικού Μητρώου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ζητά συγγνώμη για πρωτοφανές λάθος

Η ερώτηση “σου έχει τύχει ;” είναι ίσως η πιο συνηθισμένη κατά τις συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων λογιστών,  και αφορά σε κάποιο από τα χιλιάδες περίπλοκα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινώς στη δουλειά μας
Έτσι θα ήθελα να ρωτήσω τους συναδέλφους, άν τους έχει τύχει να αφαιρείται η άδεια τους, επειδή δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο ή για να το θέσω καλύτερα, να έχουν λευκό ποινικό μητρώο αλλά να αφαιρείται η άδεια τους επειδή κάποιος έκανε ένα “μικρό” λάθος;

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

 

Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από το Οικονομικό Επιμελητήριο.

  • Γεια σας, ο κύριος Ράικος Κωνσταντίνος;
  • Μάλιστα, σας ακούω
  • Τηλεφωνώ από το Οικονομικό επιμελητήριο, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αφαιρείται αυτοδικαίως η Άδεια Λογιστή σας, διότι, σύμφωνα με το ποινικό σας μητρώο,  έχετε καταδικαστεί για Υπεξαίρεση. Σας ενημερώνω ότι την ερχόμενη εβδομάδα, περνάει το θέμα σας από το συμβούλιο, όπου και θα αποφασισθεί η αυτοδίκαιη αφαίρεση της αδείας σας.

Πάγωσα, η σκέψη μου πήγαινε μπρος, πίσω.

  • Αστειεύεστε ;
  • Όχι κύριε δεν αστειεύομαι, καλέστε την νομική μας υπηρεσία για περισσότερες πληροφορίες.

 

Κάπως έτσι κλείσαμε και το τηλέφωνο. Φυσικά, δεν κατάφερα να επικοινωνήσω με την νομική υπηρεσία και η αγωνία μου αυξανόταν όσο περνούσε η ώρα. Η υπάλληλος του επιμελητηρίου ήταν ξεκάθαρη ( και κάπως αγενής ) … “έχετε καταδικασθεί για υπεξαίρεση”.

Μετά από σύντομη έρευνα, διάβασα ότι “Οι εγγραφές ποινών στο ποινικό μητρώο γίνονται σύμφωνα με το αρ. 574 παρ. 2 ΚΠΔ, όπου, πέρα από τα στοιχεία ταυτότητος του προσώπου, εγγράφονται οι ακόλουθες αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις ή βουλεύματα :Α) Κάθε απόφαση για κακούργημα ή πλημμέλημα για το οποίο έχει επιβληθεί ποινή στερητική της ελευθερίας ή χρηματική ποινή, με τις παρεπόμενες ποινές

Είναι προφανές ότι είχα θορυβηθεί, επικοινώνησα αμέσως με το νομικό σύμβουλο της εταιρείας μας και, αφού τον ενημέρωσα, κλείσαμε το τηλέφωνο κάπως έτσι:

  • Πιστεύω πως έχει γίνει λάθος με το όνομα μου.
  • Θα το δούμε αύριο το πρωί, θα είμαι εκεί  να διευθετήσω το θέμα.
  • Αν έχουν κάνει λάθος θέλω να κινηθούμε νομικά και να κάνουμε μήνυση ( ε ρε κάτι μηνύσεις που θα πέσουν..)

 

Φυσικά όλο το βράδυ δεν κοιμήθηκα, οραματιζόμουν την καριέρα μου χωρίς άδεια λογιστή!!!

Πρωί πρωί βρεθήκαμε μαζί με τον Νομικό Σύμβουλο μας στη Μητροπόλεως.
Τελικά το οικονομικό επιμελητήριο είχε δίκιο, υπήρχε μια απόφαση που με καταδίκαζε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, πληροφορηθήκαμε τον αριθμό της απόφασης και ξεκινήσαμε το ψάξιμο.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, η απόφαση δεν αφορούσε εμένα !!! και είχε περαστεί λανθασμένα στο όνομα μου από τον αρμόδιο υπάλληλο του Ποινικού Μητρώου.  Εκνευρίστηκα “… είναι εύκολο να λερώνεις την φήμη ενός ανθρώπου” σκέφτηκα.
Ο δικηγόρος πήγε με την απόφαση ανά χείρας στον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος Ποινικού Μητρώου.

  • Καλημέρα σας. Η υπόθεση μου αφορά τη διόρθωση μίας εσφαλμένης καταχώρισης
  • “Μα τί λέτε κύριε συνήγορε..; Τί εννοείτε δηλ. εσφαλμένη; Πώς δηλ. είναι εσφαλμένη η καταχώριση;” (προτού ακόμη δεί τα έγγραφα)

Αφού ο δικηγόρος του εξήγησε και του παρέδωσε αντίγραφο της δικαστικής απόφασης ,  ο υπάλληλος έκπληκτος απάντησε:

 

Για την ιστορία, η απόφαση αφορούσε τον αδερφό μου, ο οποίος υπήρξε παλαιότερα ιδιοκτήτης χώρου δεξιώσεων. Είχε μηνυθεί από ένα ζευγάρι που είχε τελέσει την γαμήλια δεξίωση στην επιχείρηση του, διότι καταχράστηκε !!! μέρος της γαμήλιας τούρτας τους. Ο αδελφός μου είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και μετέπειτα αθωωθεί, πλην όμως ο αρμόδιος υπάλληλος θεώρησε ορθό να καταχωρίσει την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση στο ποινικό μητρώο ενός άλλου προσώπου (δηλ. το δικό μου).

Προς ενημέρωση των αγαπητών πελατών και συναδέλφων του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Δηλώνω αθώος και κάτοχος άδειας λογιστή!