Φορολογία Επιχειρήσεων στην Ελλάδα (Οδηγός 2022)
Το ζήτημα της φορολογίας επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι κάτι που απασχολεί πολύ κόσμο, καθώς είναι κάτι που αλλάζει αρκετά συχνά.
Επομένως, ιδιαίτερα αν είστε επιχειρηματίας ή σκέφτεστε να ανοίξετε τη δική σας επιχείρηση, πρέπει να γνωρίζετε το φορολογικό καθεστώς που επικρατεί.
Αυτό ακριβώς θα αναλύσουμε στο σημερινό άρθρο και συγκεκριμένα:
- Τι είναι ο εταιρικός φόρος
- Φορολογία ατομικών επιχειρήσεων
- Φορολογία ΙΚΕ
- Φορολογία ΑΕ
- Φορολογία ΕΠΕ
- Φορολογία ΟΕ και ΕΕ
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τι Είναι ο Εταιρικός Φόρος;
Πριν μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο φορολογείται μια επιχείρηση στην Ελλάδα, ας εξηγήσουμε τι είναι ο εταιρικό φόρος.
Με απλά λόγια, ο εταιρικός φόρος είναι ένας φόρος που επιβάλλεται από το κράτος στα κέρδη των εταιρειών.
Ο εταιρικός φόρος ποικίλει από χώρα σε χώρα, με ορισμένες να έχουν ακόμα και μηδενικούς συντελεστές με αποτέλεσμα να θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι.
Στην Ελλάδα τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι, οπότε κάθε επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει τι φόρο πρέπει να αποδώσει στο κράτος στο τέλος του φορολογικού έτους.
Εδώ, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι ο εταιρικός φόρος επιβάλλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων και όχι στα έσοδα.
Αφού είδαμε ορισμένα βασικά πράγματα, ας δούμε πιο αναλυτικά τι ισχύει με την φορολογία επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για όλους τους εταιρικούς τύπους.
Φορολογία Ατομικών Επιχειρήσεων
Η Ατομική Επιχείρηση είναι ο πιο παλιός και ενδεχομένως ο πιο απλός τύπος επιχείρησης στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα είδος που προσφέρει ευελιξία σε επαγγελματίες, χαμηλό λειτουργικό κόστος και αμεσότητα.
Όμως, ο επιχειρηματίας έχει απεριόριστη ευθύνη, οπότε και αναλαμβάνει πλήρως όλο το ρίσκο της επιχείρησης με τη προσωπική του περιουσία.
Όσον αφορά τη φορολογία ατομικών επιχειρήσεων, η φορολογική κλίμακα έχει ως εξής:

Είναι η Ατομική Επιχείρηση κάτι που σας ενδιαφέρει; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα σας βοηθήσουμε βήμα-βήμα.
Φορολογία ΙΚΕ
Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) είναι μια σχετικά νέα μορφή εταιρείας που ήρθε στο προσκήνιο το 2012, ως μια ευέλικτη λύση για τους επιχειρηματίες που ήθελαν να αποφύγουν τη γραφειοκρατία που είχαν οι έως τότε μορφές εταιρειών.
Η ΙΚΕ προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων σε όσους την επιλέξουν, όπως το μηδενικό αρχικό κεφάλαιο, την εύκολη σύσταση, καθώς και τον σταθερό φορολογικό συντελεστή.
Συγκεκριμένα, τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% και 5% στη διανομή των κερδών της με ποσοστό προκαταβολής φόρου επόμενου έτους 80% (40% για τα 3 πρώτα έτη).

Επομένως, η φορολογία των ΙΚΕ είναι λίγο πιο απλή καθώς δεν υπάρχει κλίμακα, αλλά ένας σταθερός συντελεστής.
Αν είστε ένας ή μια από τους πολλούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για σύσταση ΙΚΕ, επικοινωνήστε μαζί μας για να αναλάβουμε με ασφάλεια όλη τη διαδικασία.
Φορολογία Ανώνυμων Εταιρειών (ΑΕ)
Η Ανώνυμα Εταιρεία (ΑΕ) είναι ένα ιδιαίτερα γνωστό είδος στην Ελλάδα και αρκετά συχνό για μεγαλύτερες νομικές οντότητες.
Αυτό συμβαίνει επειδή το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο για τις ΑΕ είναι 25.000€ που καταβάλλεται ολοσχερώς κατά τη σύσταση, κάτι που δεν είναι πάντα προσιτό για μικρότερες εταιρείες.
Όσον αφορά τη φορολογία, τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% και 5% στη διανομή των κερδών της, με ποσοστό προκαταβολής φόρου για τα 3 πρώτα έτη 40%.

Ας δούμε τώρα τι ισχύει σχετικά με την φορολογία των ΕΠΕ.
Φορολογία ΕΠΕ
Η ΕΠΕ (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης) είναι ένας τύπος εταιρείας που συνήθως προτιμάται από τις ΑΕ, διότι είναι απλούστερος και έχει οικονομικότερη σύσταση.
Επιπλέον, ο καθορισμός του ύψους του κεφαλαίου είναι ελεύθερος, η ευθύνη των εταίρων είναι περιορισμένη και υπάρχουν 2 βασικά όργανα, η Γενική συνέλευση εταίρων και του διαχειριστή.
Τι ισχύει με τη φορολογία των ΕΠΕ;
Εδώ τα πράγματα είναι παρόμοια με προηγουμένως, καθώς τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% και 5% στη διανομή των κερδών της, με ποσοστό προκαταβολής φόρου για τα 3 πρώτα έτη 40%.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως πρόκειται για μια κεφαλαιουχική εταιρεία που μοιράζεται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την ΙΚΕ.
Φορολογία ΟΕ και ΕΕ
Η Ομόρρυθμη (ΟΕ) και η Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ) είναι δύο είδη εταιρειών που συναντάμε αρκετά συχνά στην Ελλάδα.
Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ)
Η ΟΕ είναι μια προσωπική νομική οντότητα που συνίσταται μεταξύ δύο ή περισσότερων φυσικών ή νομικών προσώπων.
Δεν υπάρχει ελάχιστο κεφάλαιο που απαιτείται και χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι το γεγονός πως όλοι οι εταίροι έχουν την ίδια ευθύνη.
Δηλαδή, ο καθένας ευθύνεται με όλη του την περιουσία για το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας, όποιο και αν είναι το ύψος της συμμετοχής του στο κεφάλαιο.
Επομένως, ακόμα και αν διακοπεί η εταιρεία, δεν παύει η ευθύνη τους και η OE ενδείκνυται για εταιρείες που επιθυμούν να έχουν μεγάλη πιστοληπτική ικανότητα εξαιτίας της ιδιαιτερότητας τους.

Όσον αφορά τη φορολογία ΟΕ, τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% και η προκαταβολή φόρου για τα 3 πρώτα έτη με ποσοστό 40%.
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ)
Η ΕΕ είναι μια προσωπική εταιρεία που απαιτεί τουλάχιστον δύο πρόσωπα για την ίδρυσή της, εκ των οποίων το ένα θα είναι Ομόρρυθμος και το άλλο Ετερόρρυθμος εταίρος.
Ο ομόρρυθμος εταίρος συνευθύνεται παράλληλα με το νομικό πρόσωπο για τα εταιρικά χρέη και μάλιστα με την ατομική του περιουσία, ενώ ο ετερόρρυθμος ευθύνεται μέχρι το ποσό εισφοράς του.
Άρα ο ένας εταίρος έχει απεριόριστη, ενώ ο άλλος περιορισμένη ευθύνη.
Όπως και στην ΟΕ, τα κέρδη από ΕΕ φορολογούνται με συντελεστή 22% και η προκαταβολή του φόρου για τα 3 πρώτα έτη ανέρχεται σε 40%.
Συνοψίζοντας, αυτά ισχύουν σχετικά με τη φορολογία επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα είναι απλό και έχει ένα flat rate, με εξαίρεση τις ατομικές επιχειρήσεις.
Με Λίγα Λόγια
Είδαμε λοιπόν τη φορολογία επιχειρήσεων στη χώρα μας, καθώς και τι επικρατεί για κάθε τύπο εταιρείας.
Όποια μορφή και να διαλέξετε σαν επιχειρηματίας, είναι αναγκαίο να γνωρίζετε τι φορολογικές υποχρεώσεις έχετε και ποια είναι η διαδικασία σύστασης.
Αν όμως ψάχνετε έναν έμπιστο συνεργάτη που θα είναι δίπλα σας για όλες τις λογιστικές, χρηματοοικονομικές και μισθολογικές σας υποχρεώσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη KRS και θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας άμεσα!
Related
Related Posts
POS – Το Χρονοδιάγραμμα Διασύνδεσης και οι Εξαιρέσεις
Εσείς τι γνωρίζατε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης στα POS αλλά και τις εξαιρέσεις οι οποί
Οργανόγραμμα Εταιρείας: Τι Είναι & Πώς να το Φτιάξετε
Γνωρίζετε την σημασί ενός οργανογράμματος; Στο σημερινό άρθρο θα μάθετε και την σημασία του αλλά κ
ΚΑΔ Επιχειρήσεων: Τι Είναι & Πώς να Επιλέξετε το Σωστό (2022)
Στο άρθρο αυτό αναλύεται η έννοια του ΚΑΔ αλλά και ο τρόπος για να διαλέξετε το σωστό.
Απάντηση