ΚΑΔ Επιχειρήσεων: Τι Είναι & Πώς να Επιλέξετε το Σωστό (2022)
Αν και η σύσταση εταιρειών στην Ελλάδα έχει έως έναν βαθμό απλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει ένας επιχειρηματίας να γνωρίζει σχετικά με τη διαδικασία.
Ένα από αυτά είναι η σωστή επιλογή ΚΑΔ.
Ενός κωδικού που θα αναλύσουμε σήμερα και συγκεκριμένα θα δούμε:
- Τι είναι ο ΚΑΔ επιχειρήσεων
- Πώς να επιλέξετε τον σωστό ΚΑΔ
Καθώς και πώς να γίνει η ίδρυση μιας επιχείρησης όσο πιο ομαλή γίνεται.
Ας ξεκινήσουμε.
Τι Είναι ο ΚΑΔ Επιχειρήσεων
ΚΑΔ σημαίνει Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας και πρόκειται για έναν κωδικό ο οποίος αντιπροσωπεύει όσο περισσότερο γίνεται, το αντικείμενο και την κύρια ενασχόληση μιας εταιρείας.
Ο αριθμός αυτός δηλώνεται με τη σύσταση της εταιρείας και διακρίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
- Κύριος ΚΑΔ
- Δευτερεύων ΚΑΔ
- Βοηθητικός ΚΑΔ
Στη πρώτη περίπτωση, μπορεί να δηλωθεί μόνο ένας κύριος ΚΑΔ ο οποίος θα αντικατοπτρίζει καλύτερα το αντικείμενο ενασχόλησης, ενώ μπορούν να δηλωθούν όσοι δευτερεύοντες ΚΑΔ θέλετε.
Η βοηθητική δραστηριότητα είναι αυτή που γίνεται εσωτερικά για την κύρια και τις δευτερεύουσες δραστηριότητες της επιχείρησης.
Φυσικά, υπάρχουν χιλιάδες ΚΑΔ επιχειρήσεων ώστε να καλύψουν σχεδόν κάθε αντικείμενο εργασίας εκεί έξω, επομένως σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.

Για παράδειγμα, ο ΚΑΔ 58143000 αναφέρεται στη “Διάθεση Διαφημιστικού Χώρου σε Περιοδικά”, επομένως μια νέα επιχείρηση με αυτό το αντικείμενο θα διαλέξει αυτόν τον ΚΑΔ.
Σε πρακτική βάση, για να δηλωθεί ένας ΚΑΔ θα πρέπει να το δηλώσετε στο μητρώο της εφορίας μαζί με το έντυπο μεταβολής στοιχείων Δ211, στην ενότητα 7.1

Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις όπου πρέπει να γίνει αλλαγή ή αντιστοίχιση ΚΑΔ. Ποιες επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση αντιστοίχισης ΚΑΔ;
Σε γενικές γραμμές, όλες οι νομικές οντότητες και οι ενώσεις προσώπων (δηλαδή όλες οι μορφές εταιρειών) ακόμα και αν δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, μπορούν να προβούν σε αντιστοίχιση ΚΑΔ.
Τώρα που είδαμε συνοπτικά τι είναι ο ΚΑΔ επιχειρήσεων και τι περιλαμβάνει, ας δούμε πώς μπορεί να γίνει η επιλογή του σωστού κωδικού.
Πώς να Επιλέξετε τον Σωστό ΚΑΔ Επιχειρήσεων
Η επιλογή του σωστού ΚΑΔ είναι ζωτικής σημασίας.
Φυσικά, δεν είναι πάντα κάτι εύκολο καθώς έχετε να επιλέξετε από μια πληθώρα κωδικών.
Βλέποντας όμως τη λίστα των ΚΑΔ μπορείτε να επιλέξετε αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στο αντικείμενό σας.
Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς αν συνεχίσουμε το παράδειγμα που είδαμε προηγουμένως με τον ΚΑΔ διάθεσης διαφημιστικού χώρου, θα δούμε πως χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες:
- Διάθεση Διαφημιστικού Χώρου σε Περιοδικά, Έντυπης Μορφής (58143100)
- Διάθεση Διαφημιστικού Χώρου σε Περιοδικά, Ηλεκτρονικής Μορφής (58143200)
Επομένως πρέπει να επιλεχθεί η σωστή.
Κάτι παρόμοιο φυσικά ισχύει και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις.
Να σημειωθεί επίσης πως υπάρχουν και ΚΑΔ για ειδικές περιπτώσεις όπως:
- Έλλειψη Δραστηριότητας, Λόγω Μη Δραστηριοποίησης Μέχρι Σήμερα (10000)
- Έλλειψη Δραστηριότητας, Λόγω Αδρανοποίησης (20000)
- Έλλειψη Δραστηριότητας, Λόγω Μη Δραστηριοποίησης Μόνο Εκτός Ελλάδος (30000)

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η δήλωση ΚΑΔ είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την έναρξη μιας εταιρείας, ανάμεσα στις πολλές άλλες υποχρεώσεις που πρέπει να διευθετηθούν.
Άλλωστε, οι λογιστικές ανάγκες μιας επιχείρησης είναι πλέον ζωτικής σημασίας και οι ανάλογες υπηρεσίες μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν την επιχείρηση να έχει οργανωμένα τα οικονομικά της, αλλά να είναι εντάξει και έναντι του κράτους όσον αφορά τους φόρους και τις υποχρεώσεις της.
Χάραξη φορολογικής στρατηγικής, τήρηση λογιστικών αρχείων, φορολογικός έλεγχος, και γενικότερες φορολογικές συμβουλές είναι πράγματα που κάθε επιχείρηση θα χρειαστεί, ανεξαρτήτου μεγέθους και κλάδου.
Εδώ στην KRS εξειδικευτήκαμε από νωρίς σε αυτά και στις συστάσεις εταιρειών παντός τύπου, καθώς και οτιδήποτε περιλαμβάνουν αυτές στις διαδικασίες τους.
Μέσα σε αυτές φυσικά είναι και η σωστή επιλογή του (ή των) ΚΑΔ για κάθε επιχείρηση.
Αν λοιπόν θέλετε η διαδικασία ίδρυσης της επιχείρησής σας να γίνει ομαλά και με ασφάλεια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να σας καθοδηγήσουμε βήμα-βήμα και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!
Related
Related Posts
Δημιουργία ΙΚΕ – 5 συμβουλές πριν κάνετε έναρξη
Σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε 5 βασικές συμβουλές για τη δημιουργία ΙΚΕ.
Απώλεια μισθού σε περίπτωση απεργίας – Τι ισχύει;
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τι συμβαίνει σε περίπτωση απεργίας.
Απάντηση