ΙΚΕ ή ΕΠΕ: Ομοιότητες, Διαφορές & Τι Να Επιλέξετε - KRS
ΆρθραΙΚΕ ή ΕΠΕ: Ομοιότητες, Διαφορές & Τι Να Επιλέξετε

ΙΚΕ ή ΕΠΕ: Ομοιότητες, Διαφορές & Τι Να Επιλέξετε

Ανάμεσα στην πληθώρα επιλογών που υπάρχουν όταν πρόκειται να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπος εταιρείας, η ΙΚΕ και η ΕΠΕ βρίσκονται συχνά στην κορυφή της λίστας ενός επιχειρηματία.

Στον σημερινό οδηγό λοιπόν θα δούμε τους λόγους που οι εταιρικές αυτές μορφές είναι τόσο δημοφιλείς, και πιο συγκεκριμένα:

  •      Τι είναι η ΙΚΕ
  •      Πλεονεκτήματα ΙΚΕ
  •      Τι είναι η ΕΠΕ
  •      Πλεονεκτήματα ΕΠΕ
  •      Η τελική σύγκριση

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας ορισμένα βασικά πράγματα.

Τι Είναι η ΙΚΕ

Όπως λέει και το όνομά της, η ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) είναι μια κεφαλαιουχική εταιρεία η οποία εμφανίστηκε το 2012, ως μια εναλλακτική εταιρική μορφή.

Μάλιστα, προτιμάται συχνά έναντι των υπόλοιπων ειδών εταιρειών λόγω της απλότητας και ευελιξίας που προσφέρει σε διάφορα θέματα, όπως είναι η ίδρυση και η ευθύνη που έχουν οι εταίροι.

Αυτός είναι και ένας λόγος που εδώ στην KRS εξειδικευτήκαμε από την πρώτη στην ίδρυση ΙΚΕ, αφού είδαμε τις προοπτικές που έχει και ως εκ τούτου το 2019 ήμασταν πρώτοι στην Αττική, ευθυνόμενοι για το 10% των συνολικών ενάρξεων ΙΚΕ!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ως προς τη διάρκεια, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε παλαιότερα, η ΙΚΕ μπορεί πλέον να είναι όχι μόνο ορισμένου αλλά και αορίστου χρόνου.

Καθώς και το γεγονός πως μπορεί να ιδρυθεί και από ένα μόνο άτομο, στην οποία περίπτωση η μορφή είναι Μονοπρόσωπη ΙΚΕ (ΜΙΚΕ).

Τώρα λοιπόν που είδαμε ορισμένα βασικά πράγματα, ας εμβαθύνουμε σε ορισμένα από τα πλεονεκτήματα των ΙΚΕ.

3 Βασικά Πλεονεκτήματα μιας ΙΚΕ

Πλεονέκτημα #1: Μηδενικό Κεφάλαιο

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που αξίζει να αναφέρουμε, είναι το γεγονός ότι για να ιδρυθεί μια ΙΚΕ δεν απαιτείται αρχικό κεφάλαιο.

Με άλλα λόγια, μπορείτε να ιδρύσετε ΙΚΕ με 0€, σε αντίθεση με τις Ανώνυμες Εταιρείες που απαιτείται αρχικό κεφάλαιο 25.000€.

Όπως είναι λογικό, αυτό προσφέρει μεγάλη ευκολία και ευελιξία, ιδιαίτερα σε άτομα που κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.

Πλεονέκτημα #2: Περιορισμένη Ευθύνη

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των ΙΚΕ είναι το γεγονός πως οι εταίροι έχουν περιορισμένη ευθύνη.

Αυτό σημαίνει ότι η προσωπική τους περιουσία είναι ξεχωριστή από την περιουσία της εταιρείας, επομένως δεν επιβαρύνονται προσωπικά με τα χρέη και τις υποχρεώσεις της.

Αυτός είναι άλλωστε και ένας λόγος που η ΙΚΕ προτιμάται έναντι της ατομικής επιχείρησης, όπου ο επιχειρηματίας επιβαρύνεται προσωπικά για τα χρέη της εταιρείας.

Πλεονέκτημα #3: Εξωκεφαλαιακές Εισφορές

Το πλεονέκτημα αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συμμετέχετε στην εταιρεία μέσω εξωκεφαλαιακών εισφορών, και όχι καταβάλλοντας χρηματικό κεφάλαιο.

Μπορείτε δηλαδή να παρέχετε την εργασίας σας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, η οποία φυσικά θα αποτιμηθεί και θα αντικατασταθεί με μετοχικό κεφάλαιο.

Αν και θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ορισμένα ακόμα οφέλη, ας περάσουμε και στην ΕΠΕ.

Τι Είναι η ΕΠΕ

Η ΕΠΕ (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης) είναι μια ακόμα κεφαλαιουχική εταιρεία που προσφέρει ευελιξία.

Εμφανίστηκε το 1955, αρκετά παλαιότερα από τις ΙΚΕ, καλύπτοντας την ανάγκη των επιχειρηματιών να διοικούν οι ίδιοι την εταιρεία τους, αλλά να ευθύνονται μόνο μέχρι του ποσού που συμμετέχουν σε αυτή. Μέχρι τότε, οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούσαν τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας για να συγκαλύψουν μια οικογενειακή επιχείρηση.

 

2 Βασικά Πλεονεκτήματα μιας ΕΠΕ

Πλεονέκτημα #1: Σταθερή Φορολογία

Αν και το ίδιο ισχύει για τις ΙΚΕ, μια ΕΠΕ έχει σταθερό φορολογικό συντελεστή ο οποίος βρίσκεται στο 22% επί των κερδών της. 

Παράλληλα, έχει προκαταβολή φόρου στο 40% για τα 3 πρώτα έτη από τη σύστασή της και στο 80% για τα επόμενα.

Όπως είναι λογικό, ο σταθερός φορολογικός συντελεστής προσφέρει απλότητα και είναι βοηθητικός για τις επιχειρήσεις όταν κάνουν το budgeting του επόμενου έτους, αφού μπορούν να προβλέψουν καλύτερα τα καθαρά τους κέρδη.

Πλεονέκτημα #2: Εύκολη Σύσταση

Επίσης ένα πλεονέκτημα που μοιράζονται οι ΙΚΕ και ΕΠΕ, είναι η εύκολη σύσταση

Συγκεκριμένα, η σύσταση εταιρειών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) του ΓΕΜΗ, η οποία γίνεται ταχύτατα και ηλεκτρονικά.

Θέλετε να ιδρύσετε τη δική σας ΙΚΕ ή ΕΠΕ; Επικοινωνήστε μαζί μας για να αναλάβουμε όλη τη διαδικασία από την αρχή έως το τέλος!

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως τόσο η ΙΚΕ, όσο και η ΕΠΕ, έχουν ορισμένα σημαντικά οφέλη που δεν τα βρίσκουμε σε όλους τους τύπους εταιρειών.

Πώς όμως θα ξέρετε ποια από τις δύο να επιλέξετε;

ΙΚΕ ή ΕΠΕ; Η Τελική Σύγκριση

Όπως είδαμε, η ΙΚΕ και η ΕΠΕ είναι δύο κεφαλαιουχικές εταιρείες με αρκετές ομοιότητες.

Ναι μεν και στις δύο περιπτώσεις η ευθύνη των εταίρων είναι περιορισμένη και η σύσταση της εταιρείας εύκολη, θα λέγαμε όμως ότι η ΙΚΕ έχει ένα προβάδισμα όσον αφορά την ευελιξία που προσφέρει.

Όχι μονάχα αναφορικά με το μηδενικό κεφάλαιο σύστασης, αλλά και την λήψη αποφάσεων, καθώς:

  •  Στις ΙΚΕ οι εταίροι λαμβάνουν αποφάσεις με πλειοψηφία των εταιρικών μεριδίων
  •  Στις ΕΠΕ απαιτείται διπλή πλειοψηφία κεφαλαίου και εταίρων

Επιπλέον, όσον αφορά την ασφάλιση, οι εταίροι ΙΚΕ δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης (εκτός αν πρόκειται για εταίρο ΜΙΚΕ). Αντιθέτως, οι εταίροι των ΕΠΕ καταβάλλουν υποχρεωτικά ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος, είναι εμφανές ότι το γενικό κοινό έχει δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ΙΚΕ παρά στην ΕΠΕ, γεγονός που αναδεικνύει την αξιοπιστία της πρώτης.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όπου το 2021 οι ΙΚΕ ήταν η δεύτερη επιλογή των επιχειρηματιών (μετά τις Ατομικές Επιχειρήσεις) με ποσοστό 19,85% των συνολικών ενάρξεων, ενώ οι ΕΠΕ κατείχαν μονάχα το 0,44%.

Συνοπτικά

Σύμφωνα με όσα είδαμε παραπάνω, η ΙΚΕ φαίνεται ότι έχει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με την ΕΠΕ.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει σωστή και λάθος επιλογή. Θα λέγαμε ότι η τελική απόφαση εξαρτάται από τις δικές σας ανάγκες.

Όπως και να έχει, αν επιθυμείτε να κάνετε έναρξη οποιασδήποτε μορφής εταιρείας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή ώστε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: