Startups: Τι είναι ο Angel Investor και πώς θα τον “κερδίσετε”;
Αν βρίσκεστε ήδη στη δημιουργία της δικής σας startup επιχείρησης, τότε είναι πολύ πιθανό να σκέφτεστε τη πιθανότητα έλευσης κάποιου επενδυτή. Συγκεκριμένα αν αυτό που χρειάζεστε είναι μία επένδυση για τα πρώτα βήματα της επιχείρησης σας, τότε ο κατάλληλος τύπος επενδυτή είναι αυτός του Angel Investor.
Angel Investor, ή αλλιώς Επενδυτικός Άγγελος ή αλλιώς Άγγελος Επενδυτής, ονομάζεται ο τύπος επενδυτή ο οποίος επενδύει σε μία startup, πριν εκείνη εξελιχθεί σε μία κερδοφόρα επιχείρηση.
Angel Investor – σε τι διαφέρει από έναν Venture Capitalist;
Στον κόσμο των επιχειρήσεων, οι επενδυτικές ανάγκες τείνουν να είναι διαφορετικές, αναλόγως με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται μία επιχείρηση. Ένας Angel Investor σε αντίθεση με έναν Venture Capitalist λειτουργεί:
- Επενδύοντας στα πρώτα στάδια μίας startup εταιρείας
- Διαθέτοντας ένα μικρότερο χρηματικό ποσό από αυτό του Venture Capitalist (από 5,000 έως 150,000 ευρώ)
- επενδύοντας τα δικά του χρήματα
Αντιθέτως ένας Venture Capitalist επενδύει σε μία startup αρκετά αργότερα, όταν δηλαδή έχει δημιουργηθεί ήδη μία κερδοφόρος επιχείρηση. Επιπλέον τα χρηματικά ποσά που διαθέτουν οι Venture Capitalists είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερα. Μία επένδυση μέσω VC ξεκινάει από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και μπορεί να αγγίξει και το ποσό του δισεκατομμυρίου. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως οι Venture Capitalists δεν επενδύουν τα δικά τους χρήματα, αλλά διαχειρίζονται τα χρήματα άλλων επενδυτών, επενδύοντας για αυτούς.
Πόσο εύκολα επενδύει ένας Angel Investor σε μία ιδέα;
Ένας Angel Investor σίγουρα έχει συνηθίσει στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων οι οποίες περιέχουν μεγαλύτερο ρίσκο από αυτές που παίρνει ένας κλασικός επενδυτής. Θα έχετε ακούσει πιθανώς παραδείγματα από επιτυχημένους επιχειρηματίες οι οποίοι κατάφεραν να κλείσουν την πρώτη τους συμφωνία με Angel Investors έχοντας στα χέρια τους μόνο μια καλή ιδέα. Παρόλα αυτά η αντίληψη πως ένας Επενδυτικός Άγγελος θα επενδύσει απλώς σε μία ιδέα δεν είναι σωστή.
Αυτό που πρέπει κανείς να έχει στο μυαλό του όταν διαπραγματεύεται με έναν Angel Investor είναι πως μια καλή ιδέα δεν είναι τίποτε άλλο από μία καλή ιδέα. Σημασία έχει ο τρόπος που κάποιος θα καταφέρει να μετατρέψει αυτή την καλή ιδέα σε μία πραγματικότητα, η οποία στην περίπτωση του επενδυτή, θα του επιφέρει κέρδη.
Για αυτόν τον λόγο πριν χτυπήσει κανείς την πόρτα ενός Angel Investor καλό θα είναι να έχει κάνει την ανάλογη προετοιμασία. Αν δεν έχει δημιουργήσει ακόμα ένα MVP (Minimum Viable Product), η ύπαρξη ενός business plan καθώς και ενός σωστά δομημένου pitch deck είναι απαραίτητη για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας.
Τι προσφέρει ένας Angel Investor εκτός από χρήματα;
Μία startup σίγουρα χρειάζεται το χρηματικό ποσό που προσφέρει ένας Angel Investor, ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες και να φτάσει πιο γρήγορα στους στόχους που η ιδρυτική ομάδα έχει θέσει. Παρόλα αυτά, τα χρήματα, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι η μοναδική συμβολή ενός Επενδυτικού Αγγέλου. Πριν φορέσουν το «καπέλο του επενδυτή», πολλοί Άγγελοι Επενδυτές υπήρξαν και οι ίδιοι επιχειρηματίες. Όντως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου Angel Investors με το κατάλληλο υπόβαθρο αναλαμβάνουν συμβουλευτικό ρόλο σε startups, ειδικά σε τομείς τους οποίους οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά. Οι «σοφοί» founders προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις γνώσεις και την καθοδήγηση τους, ώστε να εξελιχθούν και να βελτιωθούν.
Που θα βρείτε έναν Angel Investor;
Το να κλείσει κανείς συμφωνία με κάποιον Angel Investor αποτελεί σίγουρα μια δοκιμασία, καθώς ο δεύτερος πρέπει να δείξει ενδιαφέρον στην ιδέα και φυσικά στην ομάδα μίας startup. Αντιθέτως το να βρει κανείς κάποιον Angel Investor, και να επικοινωνήσει, σε αρχικό στάδιο μαζί του, αποτελεί κάτι αρκετά εύκολο. Ξεκινώντας από το προφανές, η πλατφόρμα του linkedin είναι ίσως ένας από τους πιο εύκολους τρόπους επικοινωνίας με Επενδυτικούς Αγγέλους. Οι ίδιοι κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα προσθέτοντας στο προφίλ τους την ιδιότητα Angel Investor, ώστε οι founders να μπορούν να τους βρουν ακόμα πιο εύκολα.
Ένας άλλος τρόπος να βρείτε έναν Angel Investor είναι αυτός των Event επιχειρηματικότητας. Στην Αθήνα ιδιαίτερα, κάθε χρόνο γίνονται πολλές εκδηλώσεις επιχειρηματικότητας, οι οποίες αποτελούν ιδανική ευκαιρία δικτύωσης και προσέγγισης ενός Επενδυτικού Αγγέλου.
Φυσικά Angel Investor μπορεί να είναι και πρόσωπο από τον εργασιακό, φιλικό ή ακόμα και οικογενειακό κύκλο. Στα πρώτα βήματα εξάλλου μίας startup οι πρώτοι «επενδυτές» είναι συνήθως άτομα που βρίσκονται κοντά στην ιδρυτική ομάδα.
Τρόποι επικοινωνίας με έναν Angel Investor
Μπορεί να είναι αρκετά εύκολο να εντοπίσετε έναν Angel Investor, όμως ο τρόπος με τον οποίο θα τον προσεγγίσετε είναι πολύ σημαντικός. Ειδικά αν δεν συναντήσατε έναν Επενδυτικό Άγγελο σε ένα event, και δεν έχετε κάποιον συγγενή, γνωστό ή φίλο για να επενδύσει στην επιχείρηση σας, τότε το να αναζητήσετε το κατάλληλο άτομο online είναι η λύση.
Συγκεκριμένα πολλοί Angel Investorsστο Linkedin δίνουν στοιχεία επικοινωνίας στο προφίλ τους, όπως:
- Το email τους
- Το τηλέφωνο τους
- Την ιστοσελίδα τους (αν διαθέτουν)
Επιπλέον το Linkedin σας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε με τα “connections” που έχετε μέσω μηνυμάτων.
Η χειρότερη επιλογή από τις παραπάνω είναι σίγουρα αυτή του τηλεφώνου. Σε κανέναν επενδυτή δεν αρέσει να δέχεται κλήσεις από άγνωστα άτομα, όσο καλές ιδέες ή προϊόντα και αν έχουν. Μη ξεχνάτε εξάλλου πως πολλοί Angel Investors δέχονται ήδη πολλές κλήσεις και μηνύματα καθημερινά.
Μία μέση λύση είναι η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων στο Linkedin. Αν και δεν είναι η ιδανική λύση, η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων εντός της πλατφόρμας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αντικαθιστά την αξία των email.
Σωστά, ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας με έναν Angel Investor που δεν γνωρίζετε, ή δεν έχετε τρόπο να γνωρίσετε μέσω γνωστού ή σε κάποια κοινή εκδήλωση, είναι αυτός του email. Στέλνοντας email σας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσετε την ιδέα, να εντάξετε πιθανώς μία παρουσίαση powerpoint και φυσικά να ζητήσετε λίγο από το χρόνο του επενδυτή για μία συνάντηση. Χρησιμοποιώντας το email σέβεστε τον προσωπικό χώρο του Angel Investor ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζετε όσο πιο επαγγελματικά γίνει την ιδέα σας. Ίσως φυσικά χρειαστεί να στείλετε το email πάνω από 1 φορά. Πάντως είναι γεγονός πως αν ο υποψήφιος επενδυτής θεωρεί πως η πρόταση σας έχει κάποια αξία για τον ίδιο τότε σίγουρα θα απαντήσει.
Related
Related Posts
Γυναικεία Επιχειρηματικότητα – 10 συμβουλές για να πετύχετε
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και σε 10 συμβουλές με τις οποίες
Startups: Πώς επιλέγετε συνιδρυτή για την εταιρεία σας;
Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται ο τρόπος που οι επιχειρηματίες πρέπεια να επιλέγουν τους συνεταίρο
Επίδομα Αδείας για την ετήσια κανονική άδεια – Αναλυτικός Οδηγός
Τι ισχύει για το επίδομα αδείας και την ετήσια κανονική άδεια; Σε αυτό το άρθρο θα τα δούμε όλα αναλ
Απάντηση