ΙΚΕ: Μπορεί ένας Δικηγόρος να γίνει μέτοχος σε μία Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία;
Μπορεί ένας Δικηγόρος να γίνει μέτοχος σε μία ΙΚΕ; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα εξετάζοντας τις εξής θεματικές:
- Σχετικά με την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
- Μπορεί ένας Δικηγόρος να είναι μέτοχος σε μία ΙΚΕ;
Σχετικά με την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) διαθέτει δική της αυτόνομη νομική υπόσταση, ξεχωριστή από την περιουσία των εταίρων της. Αυτό σημαίνει ότι οι εταίροι δεν φέρουν προσωπική ευθύνη για τα χρέη και τις υποχρεώσεις της εταιρείας.
Η ΙΚΕ κατατάσσεται ως εμπορική εταιρεία, ακόμα κι αν ο στόχος της δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε εμπορικές δραστηριότητες.
Η ίδρυση της ΙΚΕ πραγματοποιείται με την εγγραφή της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία των δύο κυρίων οργάνων της εταιρείας: τη συνέλευση των εταίρων και τον διαχειριστή.
Ειδικότερα, η συνέλευση, αποτελούμενη από τους εταίρους, είναι υπεύθυνη για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων που επηρεάζουν την εταιρεία. Εταίροι μπορεί να είναι όχι μόνο οι ιδρυτές αλλά και άλλα πρόσωπα που απέκτησαν μερίδια αργότερα.
Όσον αφορά τον διαχειριστή, αυτός αναλαμβάνει τη διοίκηση, διαχείριση και εκπροσώπηση της εταιρείας σε συναλλαγές με τρίτους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο διαχειριστής δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα εταίρος της εταιρείας, καθώς μπορεί να είναι και ένα εξωτερικό πρόσωπο.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ΙΚΕ, διαβάστε εδώ.
Μπορεί ένας Δικηγόρος να είναι μέτοχος σε μία ΙΚΕ;
Ναι, ένας δικηγόρος μπορεί να είναι μέτοχος σε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ). Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ειδικές διατάξεις που ισχύουν για την άσκηση της δικηγορικής επαγγελματικής δραστηριότητας.
Βάσει των διατάξεων που αναφέρονται στην Εγκύκλιο 1/2017, οι δικηγόροι που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 39 ως ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι. Επίσης, μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής εταιρειών που μέχρι σήμερα υπάγονται στην ασφάλιση του τ. ΟΑΕΕ, εμπίπτουν επίσης στις διατάξεις αυτές. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι διαχειριστές ΙΚΕ που έχουν οριστεί με καταστατικό ή απόφαση εταίρων, καθώς και ο μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης ΙΚΕ, εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές.
Συνοψίζοντας
Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στην Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία. Συγκεκριμένα εξετάσαμε αν ένας δικηγόρος μπορεί να είναι μέτοχος σε μία ΙΚΕ.
Στην KRS βρισκόμαστε δίπλα σας, παρέχοντας σας λογιστικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, επιτρέποντας στην εταιρεία σας να αναπτυχθεί.
Το λογιστικό γραφείο μας μάλιστα αναδείχθηκε ως το κορυφαίο λογιστικό γραφείο της Αττικής για το 2023.
Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας.
Related
Related Posts
Ευελιξία στη Λειτουργία: ΙΚΕ ή ΕΠΕ;
Η επιλογή της κατάλληλης νομικής μορφής για μια επιχείρηση είναι σημαντική απόφαση για κάθε επιχε

Απάντηση