Φορολογική Μεταχείριση των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων: Αναλυτικός Οδηγός - KRS
ΆρθραΦορολογική Μεταχείριση των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων: Αναλυτικός Οδηγός

Φορολογική Μεταχείριση των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων: Αναλυτικός Οδηγός

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποτελεί μία δραστηριότητα η οποία έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ειδικά με τη χρήση πλατφορμών όπως το Airbnb. Με την εγκύκλιο προσφέρονται απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εφεξής. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε αναλυτικά, και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Τι ορίζουμε ως βραχυχρόνια μίσθωση;
  • Φορολογική Μεταχείριση για Φυσικά Πρόσωπα
  • Φορολογική Μεταχείριση για Νομικά Πρόσωπα
  • Υποχρεώσεις Δήλωσης και Φορολογικές Εισφορές
  • Σχετικά με το τέλος παρεπιδημούντων
  • Σχετικά με το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή 
  • Τα νέα δεδομένα

Τι ορίζουμε ως βραχυχρόνια μίσθωση;

Σύμφωνα με τον νόμο, ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού ή όχι και ανεξάρτητα αν η σύμβαση συνάπτεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των εξήντα (60) ημερών και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Φορολογική Μεταχείριση για Φυσικά Πρόσωπα

Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει για τη φορολογική μεταχείριση όσον αγορά τα φυσικά πρόσωπα. Σε αυτή την περίπτωση θα εξετάσουμε τι ισχύει για το εισόδημα από ακίνητη περιουσία και το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

#1 Εισόδημα από Ακίνητη Περιουσία

Τι ισχύει για το εισόδημα από ακίνητη περιουσία που έχουν τα φυσικά πρόσωπα;

Για τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν μέχρι δύο ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, το εισόδημα που προκύπτει από αυτά θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και είναι απαλλαγμένο από τον ΦΠΑ.

#2 Εισόδημα από Επιχειρηματική Δραστηριότητα

Τι ισχύει όμως για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για ένα φυσικό πρόσωπο. Η νομοθεσία σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρη.

Εάν ένα φυσικό πρόσωπο διαθέτει τρία ή περισσότερα ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, τότε το εισόδημα που αποκτάται θεωρείται ως προερχόμενο από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Σημαντικό ρόλο στην κατηγοριοποίηση των εισοδημάτων παίζει το πλήθος των Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) που έχουν καταχωρηθεί, όπως και η πρόθεση εκμετάλλευσης των ακινήτων.

Φορολογική Μεταχείριση για Νομικά Πρόσωπα

Για τα νομικά πρόσωπα, το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων φορολογείται πάντα ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ακινήτων. Αυτό το εισόδημα επίσης υπόκειται σε ΦΠΑ 13%.

Υποχρεώσεις Δήλωσης και Φορολογικές Εισφορές

Ποιες είναι  λοιπόν οι υποχρεώσεις δήλωσης και οι φορολογικές εισφορές που χρειάζεται να γνωρίζετε;

Προβολή στο Μητρώο Ακινήτων

Όλα τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως δικαιούχοι εισοδήματος στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής υποχρεούνται να προβούν σε δήλωση έναρξης ή μεταβολής ΚΑΔ εντός 30 ημερών από την έκδοση της εγκυκλίου.

Τέλη και Εισφορές

Περιλαμβάνονται οι εισφορές τέλους παρεπιδημούντων και τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ) κατά την έκδοση των ειδικών στοιχείων – αποδείξεων είσπραξης.

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τι ισχύει για το τέλος παρεπιδημούντων και το τέλος ανθεκτικότητας.

Σχετικά με το τέλος παρεπιδημούντων

Το τέλος παρεπιδημούντων αποτελεί μια φορολογική υποχρέωση που επιβάλλεται στις ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις για τη διαμονή επισκεπτών εντός των διοικητικών ορίων ενός Δήμου. Αυτό το τέλος υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ακαθάριστου κύκλου εργασιών της επιχείρησης, συνήθως καθοριζόμενο σε 0,5%, και η καταβολή του συνδέεται με την απόδοση του ΦΠΑ της εκάστοτε επιχείρησης. Το τέλος παρεπιδημούντων στοχεύει στη συνεισφορά των επιχειρήσεων προς τον Δήμο για τη χρήση των τοπικών πόρων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και συντήρηση της τουριστικής υποδομής και των δημόσιων αγαθών.

Η διαδικασία υποβολής

Η εφαρμογή της υπηρεσίας myAADE καθιστά τη διαδικασία υποβολής των απαιτούμενων δηλώσεων και δικαιολογητικών απλούστερη και πιο αποδοτική, παρέχοντας στους χρήστες έναν ηλεκτρονικό τρόπο για την άμεση διαχείριση φορολογικών υποθέσεων. Μέσω της πλατφόρμας, οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν εγκαίρως τις δηλώσεις τους, να παρακολουθούν τις οφειλές τους και να εξοφλούν τα απαιτούμενα ποσά, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τις φορολογικές απαιτήσεις.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, διαβάστε εδώ.

Σχετικά με το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή

Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση είναι ένας νέος φόρος που εισήχθη με σκοπό την αντιμετώπιση των απειλών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Αυτός ο φόρος αφορά την καθημερινή χρήση κάθε δωματίου ή διαμερίσματος σε διάφορα καταλύματα, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και βίλες, κατά τους μήνες από Μάρτιο έως Οκτώβριο, ενώ προσαρμόζεται ανάλογα με την κατηγορία και τον τύπο του καταλύματος.

Επίσης, το τέλος αυτό παρουσιάζει διαφοροποίηση κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου ισχύει ένας μειωμένος συντελεστής για την ημερήσια χρήση. Το συγκεκριμένο τέλος στοχεύει στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων που θα διατεθούν για την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στις κλιματικές αλλαγές. Παράλληλα, επιβαρύνει τους επισκέπτες που χρησιμοποιούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες διαμονής.

 

Κατηγοριοποίηση και Τιμές

#1 Ξενοδοχειακά Καταλύματα

Τα τέλη για τα ξενοδοχειακά καταλύματα κυμαίνονται από 1,50 ευρώ για τα 1-2 αστέρων ξενοδοχεία έως 10,00 ευρώ για τα 5 αστέρων ξενοδοχεία.

#2 Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και Διαμερίσματα

Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, το τέλος ορίζεται στο 1,50 ευρώ.

#3 Βραχυχρόνια Μίσθωση

Στην περίπτωση ακινήτων που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, το τέλος ορίζεται επίσης στα 1,50 ευρώ, αυξάνοντας στα 10,00 ευρώ για μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ.

#4 Τουριστικές Επαύλεις (Βίλες)

Για τις τουριστικές επαύλεις, το τέλος ορίζεται στα 10,00 ευρώ.

 

Χειμερινή Περίοδος

Κατά τη διάρκεια των μηνών Νοέμβριο έως Φεβρουάριο, το τέλος προσαρμόζεται ως εξής:

  • Για τα 1-2 αστέρων ξενοδοχεία, το τέλος μειώνεται στα 0,50 ευρώ, ενώ για τα 5 αστέρων ξενοδοχεία ανέρχεται στα 4,00 ευρώ.
  • Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και η βραχυχρόνια μίσθωση ακολουθούν το ίδιο μειωμένο τέλος των 0,50 ευρώ.
  • Για τις μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ. και τις τουριστικές επαύλεις, το τέλος είναι 4,00 ευρώ.

 

Υπεύθυνοι για την Απόδοση του Τέλους

Το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα και επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα. Η είσπραξη του τέλους πραγματοποιείται μέσω της έκδοσης ειδικού στοιχείου-απόδειξης, το οποίο δεν υπόκειται σε ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες που διαθέτουν καταλύματα για μίσθωση υποχρεούνται στην απόδοση του τέλους στη Φορολογική Διοίκηση μέσω μηνιαίων δηλώσεων. Η διαδικασία απόδοσης, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης, καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Για να μάθετε περισσότερα για το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, διαβάστε εδώ.

Τα νέα δεδομένα

Η νέα φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων από το 2024 αποσκοπεί στη διαφάνεια και την καλύτερη οργάνωση της αγοράς, ενώ εξασφαλίζει και την ορθή εφαρμογή των φορολογικών ρυθμίσεων. Οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερωθούν καλά για τις υποχρεώσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις νέες διατάξεις, ώστε να αποφύγουν πιθανά προβλήματα και να εκμεταλλευτούν τις διευκολύνσεις που παρέχονται.

Συνοψίζοντας

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στη Φορολογική Μεταχείριση των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων, ενώ εξετάσαμε περισσότερα για το τι ισχύει για φυσικά και τι για νομικά πρόσωπα όπως και για τα τέλη που χρειάζεται να γνωρίζετε.

Στην KRS βρισκόμαστε δίπλα σας, παρέχοντας σας λογιστικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, επιτρέποντας στην εταιρεία σας να αναπτυχθεί.

Το λογιστικό γραφείο μας μάλιστα αναδείχθηκε ως το κορυφαίο λογιστικό γραφείο της Αττικής για το 2024.

Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας. 

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Discover more from KRS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading