Φορολογία eShop: Τι Ισχύει στην Ελλάδα; (Οδηγός 2022) - KRS
ΆρθραΦορολογία eShop: Τι Ισχύει στην Ελλάδα; (Οδηγός 2022)

Φορολογία eShop: Τι Ισχύει στην Ελλάδα; (Οδηγός 2022)

Η δημιουργία eShop στην Ελλάδα είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου (eCommerce), ή που θέλουν να εισέλθουν σε αυτόν.

Αν ανήκετε λοιπόν και εσείς στις παραπάνω κατηγορίες, τότε ο σημερινός οδηγός θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος, καθώς θα καλύψουμε:

  •      Τι φορολογία έχουν τα eShops στην Ελλάδα
  •      Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τη δημιουργία eShop

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.

Τι Φορολογία Έχουν τα eShops στην Ελλάδα;

Πριν προχωρήσετε σε κατασκευή eShop, κάτι που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι η φορολογία που έχουν τα eShops στη χώρα μας, ώστε να είστε προετοιμασμένοι.

Αυτό φυσικά είναι κάτι που εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης στην οποία θα ανήκει το ηλεκτρονικό κατάστημα, αφού κάθε μια φορολογείται και με διαφορετικούς συντελεστές.

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τι ισχύει σχετικά με τη φορολογία επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Αν επιλέξετε την ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) σαν εταιρεία, τότε θα έχετε και μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, αφού μπορείτε να την ιδρύσετε με μηδενικό αρχικό κεφάλαιο και έχετε περιορισμένη ευθύνη σαν έταιρος (η προσωπική περιουσία σας είναι ξεχωριστή από την περιουσία της εταιρείας).

Όσον αφορά τη φορολογία ΙΚΕ, τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% και 5% στη διανομή των κερδών της.

Από την άλλη, αν επιλέξετε να ιδρύσετε το eShop σας ως ατομική επιχείρηση, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως θα φορολογείστε με συντελεστή 9% για κέρδη έως 10.000€, ο οποίος φτάνει ακόμα και το 44% για κέρδη που ξεπερνούν τα 40.000€.

Φορολογία Ατομικών Επιχειρήσεων

Βέβαια, το αρνητικό είναι ότι έχετε απεριόριστη ευθύνη, οπότε αναλαμβάνετε πλήρως όλο το ρίσκο της επιχείρησης με τη προσωπική σας περιουσία.

Άλλες επιλογές πέραν της ΙΚΕ και της ατομικής επιχείρησης είναι οι εξης:

  •      ΑΕ (Ανώνυμη Εταιρεία)
  •      ΕΠΕ (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης)
  •      ΟΕ (Ομόρρυθμη Εταιρεία)
  •      ΕΕ (Ετερόρρυθμη Εταιρεία)

Όπου όλες φορολογούνται με συντελεστή 22% επί των κερδών, έχουν όμως διαφορές στην ευθύνη των εταίρων.

Σημείωση: Η προκαταβολή φόρου είναι ίση με 40% για τα 3 πρώτα έτη.

Συνοπτικά, αυτά ισχύουν όσον αφορά τη φορολογία eShops στην Ελλάδα. Το ύψος εξαρτάται από τον τύπο επιχείρησης που θα ανήκει το ηλεκτρονικό κατάστημα, επομένως είναι σημαντικό να γίνει η σωστή επιλογή.

Ας δούμε τώρα ορισμένα ακόμα σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη δημιουργία eShops, ώστε να είστε καλυμμένοι από λογιστική και νομική άποψη.

Τι Πρέπει να Γνωρίζετε Πριν τη Δημιουργία eShop

Αν και η φορολογία των eShops είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας, μπορούμε να μιλήσουμε και για άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν προχωρήσετε στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.

Μπορεί ένα eShop να έχει έδρα το σπίτι;

Όσον αφορά την εύρεση έδρας επιχείρησης, μπορεί να δηλωθεί το σπίτι για συγκεκριμένες δραστηριότητες, ιδιαίτερα παροχής υπηρεσιών.

Όταν όμως πρόκειται για επιχειρήσεις εμπορικής δραστηριότητας (όπως είναι τα eShops), η επαγγελματική έδρα δεν μπορεί να είναι η οικία του επιχειρηματία, αλλά κάποιος επαγγελματικός χώρος.

Εξαίρεση σε αυτό μπορεί να αποτελέσει η περίπτωση όπου το eShop πουλάει ψηφιακά προϊόντα, όπως είναι eBooks και online courses, όπου δεν θα υπάρχει φυσική μεταφορά εμπορευμάτων.

Χρειάζεται ένα eShop δημιουργία business plan;

Το business plan είναι ένα εργαλείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάθε είδους επιχείρηση, αφού απεικονίζει με λεπτομέρεια όλους τους στόχους της, καθώς και τις ενέργειες που πρόκειται να ακολουθήσει για να τους πετύχει.

Δεν σημαίνει ότι χωρίς ένα business plan δεν θα πετύχει το eShop σας, αν όμως στηθεί σωστά και περιέχει τους στόχους σας, το κοινό σας, τα οικονομικά στοιχεία και τη γενικότερη στρατηγική, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται.

Τι ισχύει με την επιδότηση ιστοσελίδας;

Με σκοπό να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που θέλουν να ενισχύσουν τη παρουσία τους στο διαδίκτυο, υπάρχει η επιδότηση ιστοσελίδας με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ eShop.

Στόχος του είναι να καλύψει στο 100% όλα τα έξοδα για την κατασκευή, υποστήριξη και φιλοξενία ενός νέου e-shop λιανικής, έως το ποσό των 5.000€ για τη κατασκευή και – μερικώς – υποστήριξή του.

Επιπλέον προσφέρονται έως 1.500 ευρώ για αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος εφόσον η επιχείρηση το διέθετε ήδη πριν τις 18/3/2020.

Είδαμε λοιπόν τι φορολογία έχουν τα eShops στην Ελλάδα, καθώς και ορισμένα ακόμα από τα πιο σημαντικά θέματα που σας αφορούν, εάν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα.

Στη KRS, έχοντας πολυετή εμπειρία στην ίδρυση και υποστήριξη επιχειρήσεων, μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε όλες τις νομικές και λογιστικές υποχρεώσεις που θα έχετε.

Αν λοιπόν θέλετε πλήρη υποστήριξη, τόσο στην ίδρυση του eShop σας, όσο και στη λογιστική υποστήριξη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: