9 Είδη Εταιρειών στην Ελλάδα (Μορφές & Πλεονεκτήματα) - KRS
Άρθρα9 Είδη Εταιρειών στην Ελλάδα (Μορφές & Πλεονεκτήματα)

9 Είδη Εταιρειών στην Ελλάδα (Μορφές & Πλεονεκτήματα)

Όπως σε κάθε χώρα, έτσι και στην Ελλάδα τα είδη των εταιρειών δεν περιορίζονται μόνο σε ένα.

Υπάρχουν πολλά, με το κάθε ένα να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τον δικό του τρόπο φορολόγησης.

Για τον λόγο αυτό, στο σημερινό άρθρο θα κάνουμε λόγο για κάθε μορφή εταιρείας ξεχωριστά, καθώς και όσα πρέπει να ξέρετε, σε περίπτωση που θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση στη χώρα μας.

 

9 Είδη Εταιρειών στην Ελλάδα

Όπως είναι λογικό, οι μορφές και τα είδη εταιρειών για τα οποία θα κάνουμε λόγο παρακάτω αφορούν την Ελλάδα.

Επίσης, θα καλύψουμε τόσο τα βασικά χαρακτηριστικά τους, όσο και την φορολογία τους, ώστε να έχετε πλήρη εικόνα πριν ξεκινήσετε τη δική σας σύσταση.

Ας ξεκινήσουμε με την ΙΚΕ.

Εταιρεία #1: ΙΚΕ

Η ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) είναι πλέον μια από τις συνηθέστερες επιλογές, όταν θέλει να ξεκινήσει κανείς τη δική του επιχείρηση.

Πρόκειται για μια νομική οντότητα που έκανε την εμφάνισή της σχετικά πρόσφατα, το 2012, ως μια καλή λύση για τους επιχειρηματίες που ήθελαν ευελιξία και απλότητα.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα είδος όπου οι μέτοχοι έχουν περιορισμένη ευθύνη (δηλαδή δεν εμπλέκεται η προσωπική τους περιουσία σε χρέη και υποχρεώσεις) και επιπλέον αναγνωρίζονται ως ισότιμα μερίδια μετόχων οι εισφορές σε μορφή υπηρεσιών, και όχι μόνο το κεφάλαιο.

Κάτι ακόμα που κάνει τις ΙΚΕ να ξεχωρίζουν είναι πως για τη σύστασή τους απαιτείται μηδενικό αρχικό κεφάλαιο, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές για νέες ομάδες ατόμων που δεν έχουν μεγάλα κεφάλαια προς επένδυση από την αρχή.

Αν και γενικότερα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα πλεονεκτήματα, η ευελιξία των ΙΚΕ και η απλότητα της σύστασής τους δεν την καθιστούν άδικα ένα από τα δημοφιλέστερα είδη εταιρειών στην Ελλάδα.

Άλλωστε, αυτό είναι και ο λόγος που εδώ στη KRS εξειδικευτήκαμε νωρίς στις ΙΚΕ, καθώς είδαμε τις προοπτικές που έφερναν στην Ελληνική αγορά.

Όσον αφορά τη φορολογία των ΙΚΕ, τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% και 5% στη διανομή των κερδών της με ποσοστό προκαταβολής φόρου επόμενου έτους 80% (40% για τα 3 πρώτα έτη).

Ο σταθερός αυτός φορολογικός συντελεστής συνεισφέρει στην απλότητα, καθώς δεν χρειάζεται να υπολογίζει κανείς τον φόρο μέσω μιας κλίμακας.

Σημείωση: Η ΙΚΕ που ιδρύεται από ένα άτομο αποκαλείται ΜΙΚΕ (Μονοπρόσωπη ΙΚΕ)

Εταιρεία #2: Ατομική Επιχείρηση

Το δεύτερο είδος είναι η Ατομική Επιχείρηση.

Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα παλαιότερα είδη στη χώρα μας και ο λόγος που απαρτίζονται από ένα άτομο, είναι επειδή συχνά αποτελούν μικρές ή οικογενειακές επιχειρήσεις.

Το άτομο αυτό λοιπόν (ο οποίος είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης και διαχειριστής) έχει απεριόριστη ευθύνη. 

Δηλαδή, έχει ευθύνη για όλες τις αποφάσεις της επιχείρησης, καθώς και των συνεπειών που θα αποφέρουν, ακόμα και με τη προσωπική του περιουσία.

Οι Ατομικές Επιχειρήσεις έχουν χαμηλά λειτουργικά κόστη και εξυπηρετούν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται μόνοι τους, έχει όμως και το ρίσκο της απεριόριστης ευθύνης που θα πρέπει ο εκάστοτε ιδρυτής να αναλάβει.

Σχετικά με τη φορολογία, σε αντίθεση με την ΙΚΕ, εδώ έχουμε φορολογική κλίμακα η οποία έχει ως εξης:

Φορολογία Ατομικών Επιχειρήσεων

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα κέρδη φορολογούνται κλιμακωτά και δεν μπαίνουν αυτόματα σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες.

Τι σημαίνεια αυτό;

Πως αν τα κέρδη μιας Ατομικής Επιχείρησης στο τέλος του έτους είναι 32.000 ευρώ, τότε οι πρώτες 10.000 θα φορολογηθούν με 9%, οι επόμενες 10.000 με 22%, οι επόμενες 10.000 με 28% και οι τελευταίες 2.000 με 36%.

Εταιρεία #3: Ανώνυμη Εταιρεία

Η Ανώνυμα Εταιρεία (ΑΕ) είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη εταιρειών στην Ελλάδα και ταιριάζει κυρίως σε μεγαλύτερες εταιρείες.

Αυτό συμβαίνει επειδή το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο για τις ΑΕ είναι 25.000€ που καταβάλλεται ολοσχερώς κατά τη σύσταση, κάτι που δεν είναι συχνά προσιτό για μικρότερες εταιρείες, σε αντίθεση με τις ΙΚΕ.

Επιπλέον, τις χαρακτηρίζει η μεγάλη διάρκεια ζωής τους (συχνά αορίστου διαρκείας) και είναι υποχρεωτική η ύπαρξη δύο οργάνων:

  •      Της γενικής συνέλευσης των μετόχων
  •      Του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ)

Επομένως, γίνεται αντιληπτό πως η λειτουργία μιας ΑΕ έχει αυστηρότερα πλαίσια και γραφειοκρατία, άρα ενδεχομένως να μην είναι η κατάλληλη επιλογή για μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών που μόλις ξεκινούν τα βήματά τους.

Όσον αφορά τη φορολογία, τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% και 5% στη διανομή των κερδών, με ποσοστό προκαταβολής φόρου για τα 3 πρώτα έτη ύψους 40%.

Εταιρεία #4: ΕΠΕ

Η ΕΠΕ (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης) είναι άλλη μια εταιρεία όπου οι μέτοχοι έχουν περιορισμένη ευθύνη.

Αν και έχει ορισμένες ομοιότητες με την ΑΕ (όπως η ύπαρξη των 2 οργάνων), διατηρεί μια ευελιξία και απλότητα, όπως ο ελεύθερος καθορισμός του ύψους του κεφαλαίου και η περιορισμένη ευθύνη των εταίρων.

Όπως και προηγουμένως, τα κέρδη στις ΕΠΕ φορολογούνται με συντελεστή 22% και 5% στη διανομή των κερδών, με ποσοστό προκαταβολής φόρου για τα 3 πρώτα έτη ύψους 40%

Σημείωση: Προβλέπεται και η ύπαρξη καταστατικού για τον σκοπό της εταιρείας, τον τρόπο λειτουργίας και την άσκηση της διοίκησης.

Ας περάσουμε στην επόμενη μορφή εταιρείας.

 

Εταιρεία #5: ΟΕ

Η ΟΕ (Ομόρρυθμη Εταιρεία) είναι ένα είδος εταιρείας που συναντάται συχνά.

Πρόκειται για προσωπική επιχείρηση και για τη σύστασή της απαιτούνται 2 εταίροι, οι οποίοι θα έχουν την ίδια ευθύνη και μάλιστα απεριόριστη.

Για την ακρίβεια, η ΟΕ είναι ο μοναδικός τύπος εταιρείας που όλοι οι εταίροι ευθύνονται παράλληλα με το νομικό πρόσωπο για τα εταιρικά χρέη.

Σε γενικές γραμμές, η ΟΕ προτείνεται σε εταιρείες που επιθυμούν να έχουν μεγάλη πιστοληπτική ικανότητα, λόγω της απεριόριστης ευθύνης των μετόχων.

Αν αναρωτιέστε τι ισχύει με τη φορολογία, όπως και προηγουμένως, τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% και η προκαταβολή φόρου για τα 3 πρώτα έτη με ποσοστό 40%.

Ο επόμενος τύπος επιχείρησης που θα αναλύσουμε είναι η ΕΕ, την οποία συχνά οι άνθρωποι συγχέουν με την ΟΕ.

Εταιρεία #6: ΕΕ

Η ΕΕ (Ετερόρρυθμη Εταιρεία) είναι επίσης μια προσωπική εταιρεία, όπου για την σύστασή της χρειάζονται 2 εταίροι όπως στην ΟΕ, υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά.

Στη προκειμένη περίπτωση, ο ένας εταίρος θα είναι Ομόρρυθμος και ο άλλος Ετερόρρυθμος.

Ο Ομόρρυθμος εταίρος ευθύνεται παράλληλα με το νομικό πρόσωπο για τα εταιρικά χρέη και μάλιστα με την ατομική του περιουσία, ενώ ο Ετερόρρυθμος ευθύνεται μέχρι το ποσό εισφοράς του.

Με άλλα λόγια, ένας εταίρος έχει απεριόριστη, ενώ ο άλλος περιορισμένη ευθύνη.

Σημείωση: Σύμφωνα με τον νόμο 4072/2012, άρθρο 282, σε περίπτωση εξόδου, αποκλεισμού ή θανάτου του μοναδικού ετερόρρυθμου εταίρου, η ετερόρρυθμη εταιρεία συνεχίζεται ως ομόρρυθμη.

Όπως και στην ΟΕ, τα κέρδη των ΕΕ φορολογούνται με συντελεστή 22% και η προκαταβολή του φόρου για τα 3 πρώτα έτη ανέρχεται σε 40%.

Εταιρεία #7: ΑΜΚΕ

Η ΑΜΚΕ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) είναι μια νομική οντότητα της οποίας ο σκοπός είναι μη κερδοσκοπικός, όπως καταλαβαίνει κανείς από το όνομα.

Δηλαδή, τα έσοδα (από δωρεές, εγγραφές κτλ) θα πρέπει να είναι με στόχο την επίτευξη των στόχων του καταστατικού.

Επιπλέον, μια ΑΜΚΕ μπορεί να ιδρυθεί από τουλάχιστον δύο άτομα και το καταστατικό συντάσσεται με ιδιωτικό έγγραφο, το οποίο δημοσιεύεται στο πρωτοδικείο.

Με απλά λόγια, οι ΑΜΚΕ δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα, αλλά επιδιώκουν κυρίως, επιστημονικούς, μορφωτικούς, αθλητικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς.

Σημείωση: Ο πραγματικός σκοπός της εταιρείας ερευνάται από προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ. 

Μια ΑΜΚΕ φορολογείται με 22%, με ποσοστό προκαταβολής φόρου για την επόμενη χρονιά ίσο με 100% και τα μέλη της εταιρείας δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης.

Εταιρεία #8: ΚΟΙΝΣΕΠ

Η ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), είναι ο 8ος τύπος εταιρείας της λίστας μας και αφορά μια σύμπραξη ανθρώπων που έχει ταυτόχρονα σαν στόχο την κερδοσκοπία και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Έκανε την εμφάνισή της με τον νόμο 4430/2016, ο οποίος θέτει το νομοθετικό πλαίσιο για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, ως μια μορφή εναλλακτικής οργάνωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Παράδειγμα μιας ΚΟΙΝΣΕΠ θα μπορούσε να είναι ένα κατάστημα εστίασης, το οποίο προσλαμβάνει μόνο ΑμεΑ ή άτομα από μειονότητες. Έτσι υπάρχει ταυτόχρονα σαν σκοπό το κέρδος, αλλά και το κοινωνικό όφελος.

Συμμετοχή σε μια ΚΟΙΝΣΕΠ μπορούν να έχουν τόσο φυσικά, όσο και νομικά πρόσωπα, στη δεύτερη περίπτωση όμως δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ⅓ της μετοχικής σύνθεσης.

Θέλετε να ιδρύσετε τη δική σας εταιρεία; Επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να αναλάβουμε όλη τη διαδικασία με ταχύτητα και ασφάλεια!

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό τους οι ΚΟΙΝΣΕΠ διακρίνονται σε:

1) ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης, οι οποίες χωρίζονται σε 2 υποκατηγορίες:

1α) ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων, οι οποίες επιδιώκουν την ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή, των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (τα μέλη και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης πρέπει κατά τουλάχιστον 30% να ανήκουν στις ομάδες αυτές).

1β) ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης Ειδικών Ομάδων, οι οποίες επιδιώκουν την ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις ειδικές ομάδες πληθυσμού.

2) ΚΟΙΝΣΕΠ Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, οι οποίες αναπτύσσουν δραστηριότητες βιώσιμης ανάπτυξης (πράσινη οικονομία) ή παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος.

Για τη σύσταση ΚΟΙΝΣΕΠ Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας απαιτείται η συμμετοχή σε αυτή και η υπογραφή του καταστατικού της από τουλάχιστον 5 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και από τουλάχιστον 7 αν πρόκειται για ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης.

Επίσης, τα κέρδη μιας ΚΟΙΝΣΕΠ διατίθενται ως εξης:

  •      5% για τον σχηματισμό του τακτικού αποθεματικού
  •      35% διανέμεται στους εργαζόμενους, εκτός αν το ⅔ των μελών αποφασίσουν να διαθέσουν όλο ή μέρος του ποσοστού προς νέες θέσεις εργασίας

Ας περάσουμε τώρα στον 9ο τύπο εταιρείας της λίστας μας.

Εταιρεία #9: Υποκατάστημα Αλλοδαπής

Όταν μιλάμε για υποκατάστημα αλλοδαπής, εννοούμε τη περίπτωση όπου μια εταιρεία του εξωτερικού επιθυμεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, μέσω υποκαταστήματος.

Για την ίδρυσή του απαιτείται τουλάχιστον ένας νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, ο οποίος διαμένει στην Ελλάδα και δεν απαιτείται να ασφαλιστεί στον ΕΦΚΑ, είτε αφορά μη μισθωτή είτε μισθωτή δραστηριότητα.

Ο νόμιμος εκπρόσωπος είναι υπεύθυνος για την πληρωμή της φορολογίας, εκτός εάν το υποκατάστημα έχει τη μορφή της ΑΕ, όπου θα χρειαστεί μόνο πληρεξούσιο για τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ένα υποκατάστημα δεν είναι ξεχωριστή νομική οντότητα από την μητρική εταιρεία, καθώς αποτελεί μέρος της, οπότε θα έχει την ίδια νομική μορφή με αυτή.

Ορισμένα σημαντικά στοιχεία του υποκαταστήματος αλλοδαπής είναι: 

  •      Μηδενικές εισφορές ΕΦΚΑ στην Ελλάδα για τους ιδιοκτήτες και τον νόμιμο εκπρόσωπο
  •     Απαλλαγή από την διανομή μερισμάτων στην Ελλάδα και δυνατότητα επαναπατρισμού κεφαλαίων στην μητρική εταιρία στο εξωτερικό
  •      Δρομολόγηση ενδοκοινοτικών συναλλαγών μέσω της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό, αλλά και του υποκαταστήματος στην Ελλάδα με απαλλαγή από το ΦΠΑ
  •      Ελληνικό ΑΦΜ που υπάγεται κανονικά στην ΔΟΥ

Συνοπτικά, αυτά ήταν τα 9 κυριότερα είδη εταιρειών στην Ελλάδα, επομένως μπορούμε τώρα να συνοψίσουμε.

 Με Λίγα Λόγια

Είδαμε λοιπόν ότι κάθε είδος εταιρείας στην Ελλάδα έχει τα δικά του γνωρίσματα και ξεχωριστό τρόπος φορολόγησης, αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι ο ίδιος.

Αναμφισβήτητα, πριν ξεκινήσετε τη δική σας εταιρεία θα πρέπει να γνωρίζετε τι ισχύει για κάθε μορφή, ώστε να κάνετε τη σωστή απόφαση.

Αυτό είναι κάτι για το οποίο στην KRS έχουμε πολυετή εμπειρία, επομένως μπορούμε να σας βοηθήσουμε τόσο σε συμβουλευτικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό όσον αφορά την έναρξη της εταιρείας.

Αν λοιπόν θέλετε να δημιουργήσετε την επιχείρησή σας με ασφάλεια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: