Ιδέα για νέα επιχείρηση: Franchise Καφέ - KRS
ΆρθραΙδέα για νέα επιχείρηση: Franchise Καφέ

Ιδέα για νέα επιχείρηση: Franchise Καφέ

Πόσο κοστίζει μια νέα επιχείρηση franchise καφέ; Σήμερα όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον χώρο της εστίασης ανοίγοντας ένα franchise καφέ. Είναι γνωστό, πως ο καφές αποτελεί έναν παραδοσιακά δυνατό κλάδο στην Ελληνική αγορά. Οι Έλληνες συγκεκριμένα, σύμφωνα με το worldpopulationreview.com έρχονται 14οι σε ολόκληρο τον κόσμο όσον αφορά τον μέσο όρο κατανάλωσης καφέ, κατά τη διάρκεια του έτους, ανάμεσα σε 195 χώρες. Έτσι, όλο και περισσότερες καφετέριες και καφεκοπτεία ανοίγουν, εντός των Ελληνικών συνόρων.

Στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε πόσο κοστίζει ένα franchise καφέ, ενώ συγκεκριμένα θα αναφερθούμε στις εξής θεματικές:

·       Τι είναι franchise;

·       Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός franchise καφέ;

·       Πόσο κοστίζει ένα franchise καφέ Mikel;

·       Πόσο κοστίζει ένα franchise καφέ Coffee Island;

·       Ποιο είναι το κόστος έναρξης τριών αναγνωρισμένων Franchise Καφέ;

·       Τι σημαίνει Royalties σε ένα franchise καφέ

·       Τι εταιρική μορφή μπορεί να έχει ένα franchise καφέ;

 

Τι είναι franchise;

Franchise, ονομάζεται ο τύπος άδειας, ο οποίος παρέχει στον εκάστοτε δικαιούχο πρόσβαση στην επιχειρηματική γνώση, τα εμπορικά σήματα, και τις διαδικασίες του δικαιοπάροχου. Έτσι, επιτρέπεται στον δικαιούχο να πωλεί ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, χρησιμοποιώντας την επιχειρηματική επωνυμία του δικαιοπάροχου. Σε αντάλλαγμα, ο δικαιοδόχος ή αλλιώς franchisee, καταβάλλει συνήθως στον δικαιοπάροχο ή αλλιώς franchisor, royalties, καθώς και ένα entry fee. Το entry fee, δηλαδή το απαραίτητο ποσό έναρξης για την εισαγωγή σε ένα franchise, το καθορίζει το εκάστοτε franchise. Στην περίπτωση που θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας Franchise κατάστημα βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός franchise καφέ;

Η αλήθεια είναι, πως ένα franchise καφέ έρχεται με πολλά πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα ανοίγοντας ένα franchise καφέ:

·       Επωφελείστε από ένα δοκιμασμένο και επιτυχημένο προϊόν

·       Ενισχύεται την αξιοπιστία σας, όντας κάτω από ένα γνωστό εμπορικό όνομα

·       Οικειοποιήστε την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει ήδη ο franchisor

·       Η διαφήμιση που κάνει το franchise ενισχύει και εσάς

·       Ένα δίκτυο franchise εξελίσσεται συνεχώς, μαζί και τα υποκαταστήματα του

Όπως γίνεται αντιληπτό, το να επιλέξει κανείς ένα franchise καφέ αποτελεί μια λογική και αρκετά στρατηγική κίνηση. Έχοντας μία καλύτερη εικόνα πλέον για τα πλεονεκτήματα, αξίζει να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα franchise καφέ.

Πόσο κοστίζει ένα franchise καφέ Mikel;

Το Mikel αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα franchise καφέ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα όσον αφορά το ελάχιστο κόστος επένδυσης, υπολογίζεται στις 100.000 ευρώ. Επιπλέον, απαραίτητο είναι ένα entry fee το οποίο ξεκινάει από 5.000 και φτάνει τις 10.000 ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με το franchiseportal.gr η καταβολή δικαιώματος ή αλλιώς τα Royalties, που πρέπει να πληρώσει κανείς ανέρχονται στο 5%.

Πόσο κοστίζει ένα franchise καφέ Coffee Island;

Το Coffee Island αποτελεί το franchise καφέ, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί κυρίαρχο στην ελληνική αγορά.  Σχετικά με το ελάχιστο κόστος επένδυσης, το χρηματικό ποσό που πρέπει να διαθέτει κανείς ανέρχεται στις 70.000 ευρώ. Κάτι που συγκριτικά με το κόστος των Mikel είναι σημαντικά χαμηλότερο. Βέβαια, το entry fee είναι μεγαλύτερο, ενώ πολλές φορές τριπλάσιο, αγγίζοντας τις 15.000 ευρώ. Σημαντική σημείωση είναι πως σύμφωνα με το franchiseportal.gr, στην περίπτωση του Coffee Island, δεν υπάρχουν royalties.

Ποιο είναι το κόστος τριών άλλων Franchise Καφέ

Ας δούμε συνοπτικά το κόστος τριών ακόμα franchise καφέ:

Berrys

Ελάχιστο ύψος επένδυσης – 45,000 ευρώ

Royalties: Δεν υπάρχουν

Ωκεανός

Ελάχιστο ύψος επένδυσης – 65.000 ευρώ

Royalties: 5%

Entry Fee: 15.000 – 20.000 ευρώ

Coffee Berry

Ελάχιστο ύψος επένδυσης – 58.000 ευρώ

Royalties: δεν υπάρχουν

Entry fee: 10.000 ευρώ

Τι σημαίνει Royalties σε ένα franchise καφέ

Γινόμενος μέλος ενός franchise, ο νέος ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει κάποια royalties. Σύμφωνα με το άρθρο 38, του νόμου 4172, με τον όρο δικαιώματα, εννοούμε το εισόδημα που αποκτάει κανείς, ως αντάλλαγμα για τη χρήση ή το δικαίωμα χρήσης, των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση ή προσωπική χρήση. Στα royalties, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, ανήκουν και η «εμπορική ή επιστημονική πείρα, οι πληρωμές για τη χρήση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού, για τη χρήση τεχνικών μεθόδων παραγωγής, τεχνικής ή τεχνολογικής βοήθειας, τεχνογνωσίας». Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, ενός franchise καφέ, τα royalties που πληρώνει ο franchisee, στον franchisor καλύπτουν τις περισσότερες φορές:

·      
Την εκπαίδευση

·      
Τη διαφήμιση

·      
Την συμβουλευτική
υποστήριξη

·      
Τον εξειδικευμένο
εξοπλισμό

·      
Τη χρήση του εμπορικού σήματος
και του λογότυπου της εταιρείας

 

Τι εταιρική μορφή μπορεί να έχει ένα franchise καφέ;

Ένα franchise καφέ μπορεί να στηθεί με αρκετές εταιρικές μορφές. Ανάλογα λοιπόν με την εταιρική μορφή που έχει επιλέξει, οι φορολογικές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη διαφέρουν.

Σχετικά με τις εταιρικές μορφές:

 

Ατομική Επιχείρηση

Η ατομική επιχείρηση αποτελεί την πιο παλιά και απλή εταιρική μορφή. Όπως λέει και το όνομα της, ιδρύεται και διοικείται από ένα άτομο.

Όσον αφορά τη φορολογία μίας Ατομικής επιχείρησης, φορολογείται με συντελεστή 22% επί των κερδών, και 5% στη διανομή τους. Το ποσοστό προκαταβολής φόρου, για τα 3 πρώτα έτη ανέρχεται στο 40%.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Ατομική Επιχείρηση και πως θα κάνετε έναρξη, πατήστε εδώ.

 

Ομόρρυθμη Εταιρεία ή ΟΕ

Ομόρρυθμη είναι η εταιρεία, για τα χρέη της οποίας ευθύνονται παράλληλα όλοι οι εταίροι της, απεριόριστα και με ολόκληρη την περιουσία που διαθέτουν.

Τα κέρδη μίας ΟΕ φορολογούνται με συντελεστή 22% και η προκαταβολή φόρου για τα 3 πρώτα έτη με ποσοστό 40%.

 

Ετερόρρυθμη  Εταιρεία ή ΕΕ

Ετερόρρυθμη εταιρεία είναι η εταιρεία με νομική οντότητα, που επιδιώκει εμπορικό σκοπό και για τα χρέη της οποίας ένας τουλάχιστον από τους εταίρους ευθύνεται περιορισμένα (ετερόρρυθμος εταίρος), ενώ ένας άλλος τουλάχιστον από τους εταίρους ευθύνεται απεριόριστα (ομόρρυθμος εταίρος).

Ετερόρρυθμη ονομάζεται η εταιρεία, για τα χρέη της οποίας ένας τουλάχιστον εταίρος είναι ετερόρρυθμος, ευθύνεται δηλαδή περιορισμένα, και ένας τουλάχιστον εταίρος είναι ομόρρυθμος, δηλαδή ευθύνεται απεριόριστα.  

Τα κέρδη μίας Ετερόρρυθμης Εταιρείας, φορολογούνται με συντελεστή 22% και η προκαταβολή του φόρου ανέρχεται σε 40%, για τα 3 πρώτα έτη.

 

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ΕΕ και ΟΕ εταιρείες, και τις διαφορές τους, πατήστε εδώ.

 

Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία ή ΙΚΕ

Η ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία αποτελεί την πιο ευέλικτη εταιρική μορφή στην Ελλάδα. Μία ΙΚΕ μπορεί να την ιδρύσει ακόμα και ένα πρόσωπο. Σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία είναι μονοπρόσωπη. Όσον αφορά τα χρέη μίας ΙΚΕ, οι εταίροι ευθύνονται, μέχρι το ποσό του κεφαλαίου τους, το οποίο έχει συμφωνηθεί.

Σχετικά με τη φορολογία που αφορά μία ΙΚΕ, τα κέρδη της φορολογούνται με συντελεστή 22% και 5% στη διανομή των κερδών της με ποσοστό προκαταβολής φόρου επόμενου έτους 80% (40% για τα 3 πρώτα έτη).

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ΙΚΕ, πατήστε εδώ.

 

Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης ή ΕΠΕ

Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση μίας ΙΚΕ, σε μία Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνες, οι εταίροι ευθύνονται για τα χρέη της εταιρείας, έως το ποσό του κεφαλαίου τους. Ένα παράδειγμα franchise καφέ που έχει την συγκεκριμένη εταιρική μορφή είναι αυτό της εταιρείας Mikel. Η εταιρεία Mikel είναι Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης ή αλλιώς ΕΠΕ.

Μία Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης φορολογείται με συντελεστή 22% επί των κερδών, και 5% στη διανομή τους. Το ποσοστό προκαταβολής φόρου ανέρχεται στο 40%, για τα 3 πρώτα έτη.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορές που έχει μία ΙΚΕ από μία ΕΠΕ, πατήστε εδώ.

Ανώνυμη Εταιρεία ή ΑΕ

Μία Ανώνυμη Εταιρεία, είναι κεφαλαιουχική. Το κεφάλαιο μίας ΑΕ, διαιρείτε σε μετοχές. Όσον αφορά την ευθύνη των μετόχων, εκείνοι ευθύνονται έως το ποσό του κεφαλαίου τους. Αξίζει να σημειωθεί πως μία ΑΕ, μπορεί να είναι ακόμα και μονοπρόσωπη.

Σχετικά με τη φορολογία μίας ΑΕ, τα κέρδη της φορολογούνται με συντελεστή 22% και 5% στη διανομή των κερδών της εταιρείας, με ποσοστό προκαταβολής φόρου που φτάνει το 40%, για τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΑΕ, πατήστε εδώ.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις κατηγορίες αλλά και τη φορολογία της κάθε εταιρικής μορφής μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μας εδώ.

Με λίγα λόγια

Το να ανοίξει κανείς ένα franchise καφέ αποτελεί μία κερδοφόρα επιχειρηματική ιδέα. Παρόλα αυτά η διαδικασία σύστασης, καθώς και ο υπολογισμός κόστους είναι κάποιοι παράγοντες που μπορεί να σας δυσκολέψουν, αν δεν τους έχετε υπολογίσει. Πριν ξεκινήσετε τη δική σας εταιρεία θα πρέπει να γνωρίζετε τι ισχύει για κάθε μορφή, ώστε να κάνετε τη σωστή απόφαση. Αυτό είναι κάτι για το οποίο στην KRS έχουμε πολυετή εμπειρία, επομένως μπορούμε να σας βοηθήσουμε τόσο σε συμβουλευτικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό όσον αφορά την έναρξη της εταιρείας. Αν λοιπόν θέλετε να δημιουργήσετε την επιχείρησή σας με ασφάλεια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: