ESG – Τι είναι και ποια είναι τα κριτήρια;
Τι είναι το ESG; H σημασία της βιωσιμότητας, των ηθικών πρακτικών και της υπεύθυνης λήψης αποφάσεων αποτελεί κομβικό ζήτημα για τις σύγχρονες επιχειρήσεις.
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τον ορισμό του ESG και τα κριτήρια του ενώ θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:
- Τι είναι το ESG;
- Ποια είναι τα κριτήρια ESG;
- Τι είναι οι Δείκτες ESG;
- ESG στην Ελλάδα
Τι είναι το ESG;
Τι σημαίνει λοιπόν ESG; Το ESG αποτελεί τη συντομογραφία των λέξεων Environmental, Social και Governance.
Η έννοια της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) έχει αποκτήσει σημαντική απήχηση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι επενδυτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη δίνουν όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα στις βιώσιμες και ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές.
Το ESG περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μη χρηματοοικονομικών παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις μιας εταιρείας και τον συνολικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Με την ενσωμάτωση των εκτιμήσεων του ESG στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, οι οργανισμοί μπορούν να προβλέπουν και να διαχειρίζονται καλύτερα τους κινδύνους, να προωθούν την καινοτομία και να δημιουργούν διαρκή αξία για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την ευρύτερη κοινότητα.
Ποια είναι τα κριτήρια ESG;
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα κριτήρια ESG.
Τα κριτήρια ESG είναι τρία:
Environmental ή Περιβαλλοντικά Κριτήρια
Social ή Κοινωνικά Κριτήρια
Governance ή Κριτήρια Εταιρικής Διακυβέρνησης
Τα κριτήρια ESG χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της δέσμευσης ενός οργανισμού για βιωσιμότητα και υπεύθυνες πρακτικές σε τρεις διαφορετικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα:
#1 Περιβαλλοντικά Κριτήρια
Τα περιβαλλοντικά κριτήρια αξιολογούν τις προσπάθειες μιας εταιρείας να ελαχιστοποιήσει το οικολογικό της αποτύπωμα, μέσω της υπεύθυνης διαχείρισης των πόρων, της μείωσης της ρύπανσης και των στρατηγικών μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.
#2 Κοινωνικά Κριτήρια
Τα κοινωνικά κριτήρια εξετάζουν την προσέγγιση του οργανισμού όσον αφορά την ευημερία των εργαζομένων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δέσμευση στην κοινότητα, με έμφαση στην ποικιλομορφία, την ένταξη και τις δίκαιες εργασιακές πρακτικές.
#3 Κριτήρια Εταιρικής Διακυβέρνησης
Τα κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης αξιολογούν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της ηγετικής δομής μιας εταιρείας, εστιάζοντας στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, στις αμοιβές των στελεχών και στα δικαιώματα των μετόχων.
Αντιμετωπίζοντας αυτά τα ποικίλα κριτήρια, οι οργανισμοί που προσανατολίζονται στα κριτήρια ESG επιδεικνύουν μια ολιστική δέσμευση στη βιωσιμότητα, την ηθική συμπεριφορά και τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας.

Τι είναι οι Δείκτες ESG;
Οι δείκτες ESG είναι μετρήσεις που αξιολογούν την απόδοση των εταιρειών σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Ευθύνης και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social, and Governance – ESG).
Αυτοί οι δείκτες παρέχουν στους επενδυτές, τους μετόχους και τους ρυθμιστές σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα, τη διαφάνεια και την εταιρική κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων.
Οι δείκτες ESG καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων και είναι κατηγοριοποιημένοι στους τρεις βασικούς τομείς:
#1 Περιβαλλοντικοί Δείκτες
Οι Περιβαλλοντικοί Δείκτες αξιολογούν την επίδραση μιας εταιρείας στο περιβάλλον, μετρώντας παραμέτρους όπως η κατανάλωση ενέργειας, η παραγωγή αποβλήτων και οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
#2 Κοινωνικοί Δείκτες
Οι Κοινωνικοί Δείκτες περιλαμβάνουν θέματα όπως η διαφορετικότητα και η ισότητα των ευκαιριών, η εργασιακή ευημερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εταιρική κοινωνική ευθύνη.
#3 Δείκτες Εταιρικής Διακυβέρνησης
Οι Δείκτες Εταιρικής Διακυβέρνησης αφορούν τη διαφάνεια, τη διακυβέρνηση και τη νομιμότητα των εταιρειών, περιλαμβάνοντας θέματα όπως η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, οι πρακτικές αποζημίωσης των στελεχών και τα δικαιώματα των μετόχων.
ESG στην Ελλάδα
Η Ελλάδα σημειώνει σταθερή πρόοδο στην υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, με αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων που επιλέγουν να καταθέσουν δεδομένα ESG.
Η Χρηματιστηριακή Αγορά Αθηνών αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα του ποσοστού εισηγμένων εταιρειών που ακολουθούν πρότυπα συμβατά με τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, και Διακυβερνητικά κριτήρια.
Κατά τον Ιούλιο του 2021, 35 εταιρείες είχαν ενταχθεί στον δείκτη ATHEX ESG, ενώ τον Μάιο του 2022 αυτός ο αριθμός είχε αυξηθεί σε 49.
Ωστόσο, το ESG δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, αλλά και τις μικρομεσαίες, καθώς και τις εταιρείες που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όπως επίσης και τον Δημόσιο τομέα.

Συνοψίζοντας
Αναλύσαμε τι είναι το ESG και εξετάσαμε τον ορισμό του όρου. Επίσης αναφερθήκαμε στα διαφορετικά κριτήρια του ESG, πάνω στο περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Τέλος εξετάσαμε τι ισχύει σχετικά με το ESG στην Ελλάδα.
Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας.
Related
Related Posts
Startups: «Μυστικά» και tips για την επαφή με τα media
Το άρθρο αυτό παρουσιάζει τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι Founders των Startup ώστε η ιστορία τους να
Απώλεια μισθού σε περίπτωση απεργίας – Τι ισχύει;
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τι συμβαίνει σε περίπτωση απεργίας.
Papadopoulos
ωραίο άρθρο