ΑΜΑ – Τι είναι ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου και ποιες κατηγορίες υπάρχουν;
Θέλετε να ασχοληθείτε με τη Βραχυχρόνια Μίσθωση; Τότε σίγουρα χρειάζεται να γνωρίζετε περισσότερα σχετικά με τον ΑΜΑ αλλά και το τι ισχύει σε κάθε περίπτωση.
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στον ΑΜΑ και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:
- Βραχυχρόνια Μίσθωση – Ορισμός
- Τι είναι ΑΜΑ;
- Κατηγορίες ΑΜΑ
Βραχυχρόνια Μίσθωση - Ορισμός
Ο όρος “Βραχυχρόνια Μίσθωση” αναφέρεται στην ενοικίαση ενός ακινήτου για σύντομο χρονικό διάστημα, που μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως και μερικούς μήνες.
Ειδικότερα, η Βραχυχρόνια Μίσθωση αποτελεί μια εξαιρετικά κοινή πρακτική μεταξύ ιδιοκτητών που διαθέτουν κατοικίες σε τουριστικές περιοχές, προκειμένου να αποκομίσουν παθητικό εισόδημα από την ενοικίασή τους.
Όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα ακίνητα για Βραχυχρόνια Μίσθωση ενοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας Airbnb, αλλά και ιστοσελίδες όπως το Booking και άλλες παρόμοιες είναι επίσης δημοφιλείς επιλογές για την ενοικίαση αυτού του είδους των ακινήτων.
Για να μάθετε περισσότερα για τη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά και τους λόγους για τους οποίους αξίζει να ξεκινήσετε, διαβάστε εδώ.

Τι είναι ΑΜΑ;
Η λέξη ΑΜΑ, αποτελεί τη συντομογραφία του όρου “Αριθμός Μητρώου Ακινήτου”. Ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) είναι ένας μοναδικός κωδικός που ανατίθεται σε κάθε ακίνητο στην Ελλάδα. Αυτός ο κωδικός χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση του ακινήτου και την καταγραφή του σε εθνικές βάσεις δεδομένων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση και η διαδικασία των νομικών συναλλαγών. Ο ΑΜΑ χρησιμοποιείται επίσης για την καταγραφή και την παρακολούθηση των φορολογικών υποχρεώσεων που σχετίζονται με το ακίνητο.
Αν και ο ΑΜΑ είναι μια ελληνική έννοια, παρόμοια συστήματα υπάρχουν σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το “parcel number” ή “property ID” είναι ένας μοναδικός κωδικός που χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση ειδικών ιδιοκτησιών για φορολογικούς και νομικούς σκοπούς.
Κατηγορίες ΑΜΑ
Για να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με το ΑΜΑ ή αλλιώς τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου, αξίζει να εξετάσουμε 3 κατηγορίες:
- Το Α.Μ.Α Ιδιοκτήτη Διαχειριστή
- Το Α.Μ.Α μη Ιδιοκτήτη Διαχειριστή
- Το Α.Μ.Α επικαρπωτή Διαχειριστή
#1 Το ΑΜΑ Ιδιοκτήτη Διαχειριστή
Για τον Ιδιοκτήτη η έκδοση Α.Μ.Α Ακινήτου γίνεται ηλεκτρονικά με του κωδικούς του TAXISnet. Τα απαραίτητα στοιχεία, για να χορηγηθεί ο Α.Μ.Α. είναι ο Α.Τ.ΑΚ. του ακινήτου και, για τις περιπτώσεις τμηματικής μίσθωσης, τα σχετικά τ.μ..
#2 Το ΑΜΑ Μη Ιδιοκτήτη Διαχειριστή
Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει για το Α.Μ.Α Μη Ιδιοκτήτη Διαχειριστή.
Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πρέπει να υποβάλλει Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης πρέπει να επιλέξει το σχετικό πεδίο όπου αναγράφεται ότι, παραχωρεί το δικαίωμα υπεκμίσθωσης για Βραχυχρόνια Μίσθωση όπως ισχύει, και να καταχωρήσει τον Α.Τ.ΑΚ. (Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου) του ακινήτου.
Στη συνέχεια ο Διαχειριστής Ακινήτου-μη ιδιοκτήτης, χρησιμοποιώντας του προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet και εφόσον επιλέξει την ιδιότητα του Υπεκμισθωτή, θα καταχωρήσει το «Ακίνητο» στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Τα στοιχεία που απαιτούνται για να του χορηγηθεί ο ΑΜΑ. είναι ο Αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης.
Στην περίπτωση που μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι του ενός μισθωτές στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, αυτό αυτομάτως σημαίνει, ότι ο κάθε ένας από τους παραπάνω, έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης, και να αποκτήσει ΑΜΑ. Μοναδική προϋπόθεση, το ακίνητο να αναρτάται από τον κάθε διαφορετικό μισθωτή, σε διαφορετική πλατφόρμα.
#3 Το ΑΜΑ επικαρπωτή Διαχειριστή
Επικαρπία, ορίζεται ως το εμπράγματο δικαίωμα του επικαρπωτή, να χρησιμοποιεί και να καρπώνεται ξένο πράγμα, διατηρώντας όμως ακέραιη την ουσία του.
Σχετικά με τον Α.Μ.Α του επικαρπωτή Διαχειριστή, η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά από τον επικαρπωτή του ακινήτου, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης TAXISnet. Τα στοιχεία που ζητούνται, για να χορηγηθεί ο Α.Μ.Α. είναι ο Α.Τ.ΑΚ. του ακινήτου.
Όποιος έχει εμπράγματο δικαίωμα ψιλής κυριότητας, δεν έχει τη δυνατότητα να είναι και Διαχειριστής Ακινήτου με την ιδιότητα αυτή, και να αποκτά Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ.). Στη μοναδική περίπτωση, να είναι Διαχειριστής Ακινήτου και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ.), είναι αποκλειστικά και μόνο με την ιδιότητα του Υπεκμισθωτή.

Συνοψίζοντας
Αναφερθήκαμε στη Βραχυχρόνια Μίσθωση και δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στον ΑΜΑ τον ορισμό του και το τι ισχύει σε κάθε περίπτωση.
Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας.
Related
Related Posts
Dropshipping: Τι είναι και τι πρέπει να ξέρετε
Εσείς τι γνωρίζατε σχετικά με το Dropshipping; Ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθεί κάποιος όταν ασχ
Κρούσμα σε Επιχείρηση: Πώς να το Διαχειριστείτε (Οδηγός 2022)
Το άρθρο αυτό παρουσιάζει τον αναυτικό οδηγό διαχείρησης κρούσματος στην επιχείρησή σας.
Απάντηση