ΑΤΑΚ: Τι είναι ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου; - KRS
ΆρθραΑΤΑΚ – Τι είναι ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου και που χρησιμεύει;

ΑΤΑΚ – Τι είναι ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου και που χρησιμεύει;

Τι είναι ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου ή αλλιώς ΑΤΑΚ; Που χρησιμεύει; Στο συγκεκριμένο άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα ασχοληθούμε με τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου;
  • Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου– Που χρησιμεύει;
  • Πώς δηλώνονται οι μεταβολές στα ακίνητα και τι ισχύει με τον ΑΤΑΚ σε κάθε περίπτωση;
  • ΑΜΑ και ΑΤΑΚ

Τι είναι ο ΑΤΑΚ;

Ο όρος ΑΤΑΚ αναφέρεται στη συντομογραφία του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου.

Συγκεκριμένα, μπορείτε να βρείτε αυτόν τον αριθμό στο ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ). 

Επιπλέον, ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου εμφανίζεται και στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, εάν έχει εκδοθεί, καθώς και στον πίνακα Ε του εκκαθαριστικού σημείωματος. 

Τέλος, αναγράφεται επίσης και στο έντυπο Ε9, σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στα στοιχεία του ακινήτου ή αν αυτό διαγραφεί.

Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου - Που χρησιμεύει;

Ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου, γνωστός και ως ΑΤΑΚ., είναι απαραίτητος για κάθε συναλλαγή που αφορά το εν λόγω ακίνητο. Σχεδιάζεις να πουλήσεις το ακίνητό σου; Σκέφτεσαι να το ενοικιάσεις; Προτίθεσαι να το μεταβιβάσεις; Θα χρειαστείς τον ΑΤΑΚ.

ΑΤΑΚ - Πως δηλώνονται οι μεταβολές στα ακίνητα;

Σε κάθε περίπτωση, είτε για νέο ακίνητο, είτε για διαγραφή ή μεταβολή στοιχείων ακινήτου, πρέπει να πραγματοποιηθεί σχετική δήλωση μέσω της φόρμας Ε9.

Για νέο ακίνητο: Δηλώνετε το ακίνητο χωρίς να συμπληρώνετε τον αριθμό ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ), χρησιμοποιώντας αντί γι’ αυτόν τον αύξοντα αριθμό του ακινήτου, ενώ στην κατάλληλη στήλη αναγράφετε τον κωδικό αριθμό 1 για δήλωση νέου ακινήτου.

Για διαγραφή ακινήτου: Στη διαγραφή του ακινήτου, πρέπει να συμπληρώσετε τον Α.Τ.ΑΚ., ενώ στην κατάλληλη στήλη αναγράφετε τον κωδικό αριθμό 3 για διαγραφή ακινήτου.

Για μεταβολή στοιχείων ακινήτου: Κατά τη μεταβολή του ακινήτου, πρέπει να συμπληρώσετε τον ΑΤΑΚ, ενώ στην κατάλληλη στήλη αναγράφετε τον κωδικό αριθμό 2 για μεταβολή ακινήτου.

Τέλος, για την αναζήτηση και τον έλεγχο του αριθμού ΑΤΑΚ του ακινήτου και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του χρήστη, αυτό γίνεται με βάση τα δηλωμένα ακίνητα στη φόρμα Ε9.

ΑΜΑ και ΑΤΑΚ

Εφόσον αναφερθήκαμε στον ΑΤΑΚ, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως δεν πρέπει να τον μπερδεύεται με τον ΑΜΑ, δηλαδή τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου. Ας δούμε λοιπόν τον ορισμό του δεύτερου για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα.

Η λέξη ΑΜΑ αντιπροσωπεύει τη συντομογραφία του όρου “Αριθμός Μητρώου Ακινήτου”. Ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) είναι ένας μοναδικός κωδικός που ανατίθεται σε κάθε ακίνητο στην Ελλάδα. Αυτός ο κωδικός χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση του ακινήτου και την καταγραφή του σε εθνικές βάσεις δεδομένων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση και η εκτέλεση νομικών συναλλαγών. Ο ΑΜΑ χρησιμοποιείται επίσης για την καταγραφή και την παρακολούθηση των φορολογικών υποχρεώσεων που σχετίζονται με το ακίνητο.

Συνοψίζοντας

Αναφερθήκαμε στον ΑΤΑΚ ή αλλιώς τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου αλλά και το που χρησιμεύει. Επίσης εξετάσαμε τον ορισμό του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου δηλαδή του ΑΜΑ.

Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας.

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: