Δάνειο από Ντουμπάι – Χαρτόσημο και Παρακράτηση Φόρου - KRS
ΆρθραΔάνειο από Ντουμπάι – Χαρτόσημο και Παρακράτηση Φόρου

Δάνειο από Ντουμπάι – Χαρτόσημο και Παρακράτηση Φόρου

Τι ισχύει στην περίπτωση που μια ελληνική εταιρεία πάρει δάνειο από μία εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα το Ντουμπάι; Θα υπάρχουν χαρτόσημα στο συγκεκριμένο δάνειο; Επίσης τι ισχύει σχετικά με την παρακράτηση φόρου στον τόκο; 

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα αναλυτικά, ενώ θα εξετάσουμε και τις εξής θεματικές:

  • Τι ονομάζουμε Δάνειο;
  • Δάνειο από Εταιρεία στο Ντουμπάι – Παρακράτηση Φόρου 
  • Δάνειο από Εταιρεία από το Ντουμπάι – Τι ισχύει για τα Χαρτόσημα; 
  • Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδα – ΗΑΕ  

Δάνειο από Ντουμπάι - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τι ισχύει λοιπόν αν μία ελληνική εταιρεία πάρει δάνειο από μια εταιρεία από το Ντουμπάι;

Με λίγα λόγια, όσον αφορά τα τέλη χαρτόσημου, θα υπάρξουν μόνο αν η πληρωμή του δανείου γίνει εντός Ελλάδας. Τα τέλη τότε θα είναι 2.4%.

Όσον αφορά την Παρακράτηση φόρου, υπάρχει απαλλαγή στην περίπτωση που η Εταιρεία από το Ντουμπάι η οποία δίνει το δάνειο, είναι η μητρική εταιρεία της ελληνικής που το λαμβάνει.

Ας δούμε όμως το άρθρο πιο αναλυτικά ώστε να κατανοήσουμε τα πάντα ακόμη καλύτερα.

Τι ονομάζουμε Δάνειο;

Σύμφωνα με το άρθρο 806 του Αστικού Κώδικα της Ελλάδας, δάνειο αποτελεί τη σύμβαση κατά την οποία ο δανειστής παραχωρεί κατά κυριότητα στον δανειολήπτη (ή οφειλέτη) χρήματα ή άλλα αναλώσιμα πράγματα, ενώ ο δανειολήπτης έχει την υποχρέωση να επιστρέψει πράγματα του ίδιου είδους και ποιότητας.

Στην περίπτωση δανείων μεταξύ επιχειρήσεων, συνήθως συντάσσεται ιδιωτική συμφωνία από τις διοικήσεις τους, η οποία είναι προτιμότερο να περιλαμβάνει:

α) την περίοδο διάρκειας του δανείου,

β) τον τρόπο αποπληρωμής και 

γ) το επιτόκιο που θα ισχύει.

Δάνειο από Εταιρεία στο Ντουμπάι - Παρακράτηση Φόρου

Ας δούμε λοιπόν την πρώτη περίπτωση της αναζήτησης μας. Έστω πως μία εταιρεία από το Ντουμπάι δίνει δάνειο σε μία Ελληνική εταιρεία. Θα υπάρχει παρακράτηση φόρου; 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απάντηση είναι πως ναι. Αν μια εταιρεία από το Ντουμπάι η οποία δεν συνδέεται με την ελληνική εταιρεία, δεν είναι δηλαδή για παράδειγμα η μητρική της εταιρεία, της δώσει δάνειο, τότε υπάρχει παρακράτηση φόρου από τον τόκο.

Αυτό ισχύει λοιπόν στην περίπτωση, κατά την οποία δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών εταιρειών. Ας δούμε όμως ένα ακόμη σενάριο.

Δάνειο από Μητρική Εταιρεία

Ας υποθέσουμε πως η εταιρεία Dubai Oil, αποφασίζει να δώσει δάνειο στην Ελληνική εταιρεία Hellenic Oil. Η Dubai Oil είναι η μητρική εταιρεία της Hellenic Oil. Τότε σε αυτή την περίπτωση υπάρχει απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου.

Επομένως παρακράτηση φόρου υπάρχει στην περίπτωση που μία εταιρεία από το Ντουμπάι δίνει δάνειο σε μία Ελληνική, η οποία όμως είναι η θυγατρική της.

Δάνειο από Εταιρεία από το Ντουμπάι – Τι ισχύει για τα Χαρτόσημα;

Αρχικά για να κατανοήσουμε καλύτερα πότε ένα δάνειο υπόκειται σε τέλη χαρτόσημου, χρειάζεται να δούμε που πραγματοποιείται η τελική σύμβαση του δανείου.

Θεωρείται ως συναφθείσα στην αλλοδαπή η σύμβαση δανείου όταν αυτή έχει συνταχθεί και υπογραφεί εκεί, αλλά και όταν έχει εκτελεστεί στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, ιδιωτικό συμφωνητικό δανείου που έχει συναφθεί στο εξωτερικό υποβάλλεται σε χαρτόσημο στην Ελλάδα, εφόσον η εκτέλεση του δανείου γίνεται στην Ελλάδα. 

Αυτό συμβαίνει, δηλαδή, όταν η παράδοση των χρημάτων από τον δανειστή στον οφειλέτη πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται αντιληπτό ότι η τελική σύμβαση δανείου πραγματοποιείται στην Ελλάδα με την κατάθεση του ποσού του δανείου σε εγχώρια τράπεζα προς τον οφειλέτη.

Περίπτωση #1

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως μία Ελληνική εταιρεία παίρνει δάνειο από μια Εταιρεία στο Ντουμπάι. Αν όλη η διαδικασία, όπως και η κατάθεση του ποσού, παίρνουν χώρα στο Ντουμπάι τότε δεν υπάρχουν τέλη χαρτοσήμου.

Περίπτωση #2

Από την άλλη, στην περίπτωση που μία Ελληνική εταιρεία παίρνει δάνειο από μία Εταιρεία στο Ντουμπάι, αλλά η παράδοση των χρημάτων του δανείου πραγματοποιείται στην Ελλάδα, τότε το δάνειο υπόκειται σε τέλη χαρτοσήμου. Τα συγκεκριμένα τέλη φτάνουν στο 2,4%.

Το λογιστικό γραφείο της KRS

Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας - ΗΑΕ

Μία σύμβαση στην οποία αξίζει να αναφερθούμε είναι η Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τμήμα των οποίων φυσικά είναι και το Ντουμπάι. 

Το 2008 έγινε υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας και το 2013 υπεγράφη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα τεθεί σε ισχύ. 

Τα όρια παρακράτησης φόρου βάσει της ΣΑΔΦ μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ είναι: 

Για πληρωμές από τα ΗΑΕ προς την Ελλάδα 

Μερίσματα: 0% 

Τόκοι: 0% 

Δικαιώματα: 0% 

 

Για πληρωμές από την Ελλάδα προς τα ΗΑΕ 

Μερίσματα: 10% 

Τόκοι: 15% 

Δικαιώματα: 20% 

 

Βάσει της επικρατούσας φορολογικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, το Ντουμπάι θεωρείται ως ένα κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. 

Έτσι, οι συναλλαγές από τα Η.Α.Ε., ως κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, δεν προσδιορίζονται αυτομάτως για έκπτωση από τα εισοδήματα των Ελληνικών επιχειρήσεων. 

Συνοψίζοντας

Αναφερθήκαμε στο Δάνειο από εταιρεία στο Ντουμπάι και τι ισχύει σχετικά με την παρακράτηση φόρου. 

Επίσης αναφερθήκαμε τι ισχύει και για τα χαρτόσημα και τα τέλη χαρτοσήμου.

Τέλος είδαμε περισσότερα σχετικά με τη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας – ΗΑΕ.

Στην KRS βρισκόμαστε δίπλα σας, παρέχοντας σας λογιστικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, επιτρέποντας στην εταιρεία σας να αναπτυχθεί.

Το λογιστικό γραφείο μας μάλιστα αναδείχθηκε ως το κορυφαίο λογιστικό γραφείο της Αττικής για το 2023.

Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας.

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: