Φορολογική Κατοικία: Ποιος θεωρείται Φορολογικός Κάτοικος Ελλάδας; - KRS
ΆρθραΦορολογική Κατοικία: Ποιος θεωρείται Φορολογικός Κάτοικος Ελλάδας;

Φορολογική Κατοικία: Ποιος θεωρείται Φορολογικός Κάτοικος Ελλάδας;

Τι ισχύει για τη φορολογική κατοικία και ποιος θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας;

Στη νέα εγκύκλιο 2064/2023 της ΑΑΔΕ δίνονται οδηγίες για το πώς να εφαρμοστούν σωστά και ενιαία τα άρθρα 1 και 2 του άρθρου 4 του ΚΦΕ, που αφορούν τη φορολογική κατοικία φυσικών προσώπων στην Ελλάδα. Επιπλέον, καθορίζεται πιο καθαρά τι εννοείται με τον όρο “φορολογική κατοικία”, βάσει των διεθνών προτύπων και των οδηγιών του Ο.Ο.Σ.Α.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στη φορολογική κατοικία αλλά και στο ποιος θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι η μόνιμη κατοικία;
  • Φορολογική Κατοικία – Ποιος θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
  • Φορολογική Κατοικία – Ποια άτομα εξαιρούνται
  • Φορολογική Κατοικία – Σχετικά με το φορολογικό έτος

Τι είναι η μόνιμη κατοικία;

Ο όρος “μόνιμη κατοικία” αναφέρεται στην κατοικία ενός φυσικού προσώπου στην Ελλάδα, την οποία διαθέτει ή κατέχει ανά πάσα στιγμή και συνεχώς, χρησιμοποιώντας την όχι περιστασιακά, αλλά μόνιμα (όπως για παράδειγμα, όχι για ταξίδια αναψυχής, επαγγελματικά ή εκπαιδευτικά ταξίδια, όπως την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου κτλ.). 

Ο όρος “κύρια κατοικία” τονίζει τη διάκριση ανάμεσα στην πρωτεύουσα και τη δευτερεύουσα κατοικία. Έτσι, ακόμη και αν ένα φυσικό πρόσωπο έχει μία ή περισσότερες δευτερεύουσες κατοικίες στο εξωτερικό, αλλά η κύρια κατοικία του, όπου έχει την πραγματική του εγκατάσταση, βρίσκεται στην Ελλάδα, κατατάσσεται ως φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας. 

Καταδεικνύεται ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη οποιαδήποτε κατοικία (μονοκατοικία, διαμέρισμα, ενοικιαζόμενο επιπλωμένο δωμάτιο κτλ.), είτε ανήκει στο φυσικό πρόσωπο, είτε ενοικιάζεται από αυτό ή του παρέχεται δωρεάν, υπό τον όρο ότι αυτός ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία.

φορολογική κατοικία

Φορολογική Κατοικία – Ποιος θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας

Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 2 του ΚΦΕ, καθορίζεται ένα επιπλέον κριτήριο για το ποιος θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι ένα φυσικό πρόσωπο που παραμένει στην Ελλάδα για περισσότερες από 183 ημέρες, συνολικά, κατά τη διάρκεια ενός έτους, γίνεται φορολογικός κάτοικος της χώρας από την πρώτη ημέρα που βρίσκεται εδώ. 

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για άτομα που έρχονται στην Ελλάδα μόνο για τουρισμό, ιατρικούς, θεραπευτικούς ή παρόμοιους προσωπικούς λόγους και δεν μένουν πάνω από 365 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των σύντομων περιόδων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα κάθε ημέρα που ένα φυσικό πρόσωπο βρίσκεται στην Ελλάδα, ακόμη και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. μέρος της ημέρας, ημέρα άφιξης και αναχώρησης, ημέρες εορτών, αργιών, διακοπών κ.λπ.), λογίζεται ως ημέρα παρουσίας στην ελληνική επικράτεια.

Φορολογική Κατοικία - Ποια άτομα εξαιρούνται

Το χρονικό διάστημα των 183 ημερών παραμονής που καθορίζει τη φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, δεν αφορά τα άτομα που είναι εδώ για τουριστικούς, ιατρικούς, θεραπευτικούς ή παρόμοιους ιδιωτικούς σκοπούς, εφόσον δεν ξεπερνούν τις 365 ημέρες παραμονής. Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 2, τα διαστήματα παραμονής για αυτούς τους σκοπούς δεν μετράνε στον συνολικό υπολογισμό των ημερών. Εάν, όμως, μετά την αφαίρεση αυτών των διαστημάτων, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα παραμονής υπερβαίνει τις 183 ημέρες, τότε το άτομο θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.

Επίσης, αν κάποιος παραμείνει πάνω από 365 ημέρες για αυτούς τους σκοπούς, γίνεται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας από την πρώτη ημέρα που έφτασε στη χώρα.

Φορολογική Κατοικία – Σχετικά με το φορολογικό έτος

Επισημαίνεται πως το φορολογικό έτος συμπίπτει με το ημερολογιακό. Εάν κάποιος, που ήταν φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής, μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα, τότε υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος εδώ για το έτος που συμπληρώνει τις 183 ημέρες παρουσίας, αθροιστικά. 

Στην περίπτωση που οι 183 ημέρες συμπληρώνονται το επόμενο φορολογικό έτος από την άφιξη, τότε το άτομο θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και υποβάλλει δήλωση για το έτος που συμπληρώνονται οι 183 ημέρες, ανεξαρτήτως αν παρέμεινε περισσότερο κατά το έτος αυτό. Για το έτος άφιξης, υποβάλλει δήλωση ως κάτοικος αλλοδαπής, εφόσον υπάρχει τέτοια υποχρέωση.

Επιπλέον, εάν κάποιος αναχωρεί το επόμενο έτος από την έλευση του στην Ελλάδα και έχει παραμείνει πάνω από 183 ημέρες, αθροιστικά, κατά το έτος αναχώρησης, τότε παραμένει φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για το έτος αυτό και δεν μπορεί να αλλάξει τη φορολογική του κατοικία για το συγκεκριμένο έτος.

Συνοψίζοντας

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στη φορολογική κατοικία και στο πότε κάποιος θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας. 

Επίσης εξετάσαμε ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται. 

Στην KRS βρισκόμαστε δίπλα σας, παρέχοντας σας λογιστικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, επιτρέποντας στην εταιρεία σας να αναπτυχθεί. 

Το λογιστικό γραφείο μας μάλιστα αναδείχθηκε ως το κορυφαίο λογιστικό γραφείο της Αττικής για το 2023. 

Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας. 

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: