Βραχυχρόνια vs Μακροχρόνια Μίσθωση: Πλήρης Σύγκριση - KRS
ΆρθραΒραχυχρόνια vs Μακροχρόνια Μίσθωση: Πλήρης Σύγκριση

Βραχυχρόνια vs Μακροχρόνια Μίσθωση: Πλήρης Σύγκριση

Βραχυχρόνια ή μακροχρόνια μίσθωση;

Αυτό είναι ένα από τα συχνά διλήμματα που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όχι μόνο στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα.

Αν και οι δύο τύποι μίσθωσης έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα, αν έχετε το δικό σας ακίνητο είναι σημαντικό να κάνετε τη σωστή επιλογή, βάσει ορισμένων παραγόντων.

Για τον λόγο αυτό, στον σημερινό οδηγό θα αναλύσουμε:

  •  Τι είναι η βραχυχρόνια μίσθωση
  •  Πλεονεκτήματα βραχυχρόνιας μίσθωσης
  •  Τι είναι η μακροχρόνια μίσθωση
  •  Πλεονεκτήματα μακροχρόνιας μίσθωσης
  •  Πώς να κάνετε τη σωστή επιλογή

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας ορισμένα βασικά πράγματα για την βραχυχρόνια μίσθωση.

Τι Είναι η Βραχυχρόνια Μίσθωση

Με τον όρο βραχυχρόνια μίσθωση ορίζουμε την μίσθωση ενός ακινήτου για βραχυπρόθεσμη χρήση, από λίγες μέρες έως και λίγους μήνες.

Είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο για ιδιοκτήτες με κατοικίες σε τουριστικές περιοχές, ώστε να αποκτήσουν παθητικό εισόδημα από την ενοικίασή τους. 

Όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ενοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας του Airbnb, όμως το Booking και άλλες παρόμοιες χρησιμοποιούνται επίσης συχνά.

Για την ακρίβεια, η βραχυχρόνια μίσθωση εμφανίστηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αφού το Airbnb έδωσε τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ακινήτων να αυξήσουν τα έσοδά τους, από τυχόν ανεκμετάλλευτα ακίνητα που κατείχαν.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Pricefox για το 2021, τα περισσότερα ακίνητα βραχυπρόθεσμης χρήσης στην Ελλάδα βρίσκονταν στην Αθήνα.

Με τα μέσα μηνιαία έσοδα των ιδιοκτητών να αγγίζουν τα 757€.

Τώρα που είδαμε συνοπτικά τι ισχύει για αυτόν τον τύπο μίσθωσης, ας αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει.

2 Βασικά Πλεονεκτήματα της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης

Πλεονέκτημα #1: Ευκαιρίες μεγαλύτερου εισοδήματος

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι οι προοπτικές μεγαλύτερου εισοδήματος που προσφέρει.

Αν και αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (κατάσταση ακινήτου, θέση, εποχή κτλ), προσφέρει μια ευελιξία ελέγχου της τιμής που η μακροπρόθεσμη μίσθωση δεν προσφέρει.

Για παράδειγμα, μπορείτε να προσαρμόζετε εύκολα την τιμή ανάλογα με την περίοδο και τη ζήτηση, καθώς και να βλέπετε εύκολα τις τιμές των ανταγωνιστών.

Επιπλέον, από τη στιγμή που προορίζονται κυρίως για τουριστική ζήτηση, η μέση τιμή είναι σχεδόν πάντοτε μεγαλύτερη. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα μάλιστα που είδαμε προηγουμένως, το μέσο κόστος διανυκτέρευσης στην Αθήνα κινήθηκε στα 59€.

Σε μηνιαία βάση με 100% πληρότητα, αυτό μπορεί να αποφέρει 1.770€ σε μικτά έσοδα, μια τιμή που εξαιρετικά δύσκολα “φτάνει” η μακροχρόνια μίσθωση.

Πλεονέκτημα #2: Ευελιξία

Πέραν της ευελιξίας της τιμής που αναφέραμε προηγουμένως, τα Airbnb προσφέρουν και ευελιξία χρήσης στους ιδιοκτήτες, με την έννοια ότι μπορούν να τα χρησιμοποιούν και για προσωπική τους χρήση.

Δηλαδή, όταν δεν υπάρχει 100% πληρότητα, μπορεί το ακίνητο να αξιοποιηθεί για προσωπική χρήση.

Επιπλέον, η ευελιξία αυτή επεκτείνεται στο γεγονός ότι ένα ακίνητο μπορεί να δημοσιευθεί σε πολλαπλές πλατφόρμες ταυτόχρονα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να το νοικιάσει κάποιος.

Σημειώση: Η φορολογία βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι κάτι που απασχολεί όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που ασχολούνται με αυτή. Αυτός είναι ένας τομέας που εδώ στην KRS εξειδικευτήκαμε από τη πρώτη στιγμή, επομένως αν χρειάζεστε βοήθεια με τα λογιστικά ζητήματα του ακινήτου σας, επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα!

Ας περάσουμε τώρα και στην μακροχρόνια μίσθωση.

Τι Είναι η Μακροχρόνια Μίσθωση

Σε αντίθεση με τη βραχυχρόνια μίσθωση, η μακροχρόνια μίσθωση αναφέρεται στα ακίνητα που ενοικιάζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συνήθως μεγαλύτερα των 12 μηνών.

Τα ακίνητα αυτά προσφέρονται είτε επιπλωμένα, είτε όχι, και συνήθως είναι η μόνιμη κατοικία των ενοίκων τους, επομένως δεν είναι ιδανικά για τουριστική χρήση.

2 Βασικά Πλεονεκτήματα της Μακροχρόνιας Μίσθωσης

Αν και η μακροπρόθεσμη μίσθωση μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη, θα σταθούμε σε δύο που θεωρούμε πιο σημαντικά.

Πλεονέκτημα #1: Εύκολη διαχείριση

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα στη περίπτωση αυτή, είναι η εύκολη διαχείρισή των ακινήτων.

Λόγω του γεγονότος ότι οι ένοικοι μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι αυτοί υπεύθυνοι για τον καθαρισμό του χώρου και συχνά για τη συντήρησή τους, σε αντίθεση με τη βραχυχρόνια μίσθωση που υπεύθυνος για αυτά είναι ο ιδιοκτήτης.

Φυσικά, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει πάντα και η επιλογή του outsourcing. Η συνεργασία δηλαδή με έναν εξωτερικό συνεργάτη που αναλαμβάνει και επιβλέπει όλη τη διαδικασία επικοινωνίας με τους ενοίκους, τη συλλογή των ενοικίων, τη συντήρηση, και γενικότερα τη διαχείρισή του ακινήτου.

Πλεονέκτημα #2: Σταθερό εισόδημα

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η μακροπρόθεσμη μίσθωση ενός ακινήτου προσφέρει πιο σταθερό εισόδημα.

Είναι κάτι λογικό, καθώς μπορεί να μισθωθεί για 3 έτη για παράδειγμα, επομένως υπάρχει ασφάλεια ότι το εισόδημα θα είναι σταθερό το διάστημα αυτό.

Αντιθέτως, η βραχυχρόνια μίσθωση δεν έχει πάντα 100% πληρότητα και η ζήτηση εξαρτάται σημαντικά από την κάθε εποχή.   

Με λίγα λόγια, αυτά ισχύουν όσον αφορά τους δύο βασικότερους τύπους μίσθωσης. Ας δούμε τι πρέπει να έχετε υπόψη σας για να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Βραχυχρόνια ή Μακροχρόνια Μίσθωση; Η Τελική Επιλογή

Όπως αναφέραμε, η τελική επιλογή μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες.

Δεν υπάρχει απαραίτητα σωστή και λάθος επιλογή, μπορεί όμως ένα από τα δύο να είναι καταλληλότερο για το ακίνητό σας.

Για παράδειγμα, ένας σημαντικό παράγοντας είναι η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Αν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή ή σε αρκετά κεντρικό σημείο (π.χ κέντρο Αθηνών), τότε ενδεχομένως η βραχυχρόνια μίσθωση να είναι καλύτερη επιλογή.

Επιπλέον, αν επιθυμείτε να έχετε μεγαλύτερη ευελιξία στη τιμή και κατά μέσο όρο περισσότερα έσοδα, τότε και σε αυτή τη περίπτωση η βραχυχρόνια μίσθωση είναι η κατάλληλη επιλογή.

Αντιθέτως, αν το ακίνητο δεν βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια με τη μακροπρόθεσμη χρήση του, τότε η μακροχρόνια μίσθωση είναι ιδανική.

Όπως και να έχει, ειδικά αν έχετε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι ζωτικής σημασίας να είστε φορολογικά καλυμμένοι.

Εδώ στη KRS, με μεγάλη εξειδίκευση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, προσφέρουμε λύσεις σε όλους του ενοίκους ώστε να είναι λογιστικά και νομικά ασφαλείς.

Αν λοιπόν διαθέτετε τέτοιο ακίνητο, επικοινωνήστε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: