Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Ποιες είναι οι πιο συνήθεις προκαταλήψεις; - KRS
ΆρθραΓυναικεία Επιχειρηματικότητα: Ποιες είναι οι πιο συνήθεις προκαταλήψεις;

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Ποιες είναι οι πιο συνήθεις προκαταλήψεις;

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελεί ουσιαστική πτυχή της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής προόδου και της ισότητας των φύλων. Οι γυναίκες επιχειρηματίες συμβάλλουν στην καινοτομία, δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την κοινοτική ανάπτυξη. Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη αναγνώριση του ρόλου τους στον επιχειρηματικό κόσμο, οι γυναίκες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν συχνά ένα σύνολο προκαταλήψεων και στερεοτύπων που μπορεί να επηρεάσουν την επιτυχία τους. 

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις εξής θεματικές:

 • 5 Προκαταλήψεις γύρω από τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα 
 • Υπέρβαση των προκαταλήψεων

5 Προκαταλήψεις γύρω από τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Προκατάληψη #1: Έλλειψη επιχειρηματικής αντίληψης

Μία από τις επικρατούσες προκαταλήψεις κατά των γυναικών επιχειρηματιών είναι η αντίληψη ότι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες επιχειρηματικές δεξιότητες και το επιχειρηματικό δαιμόνιο. Αυτό το στερεότυπο πηγάζει συχνά από τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων που ιστορικά τοποθετούσαν τις γυναίκες εκτός του επιχειρηματικού τομέα.

 

Επιπτώσεις:

 • Δυσκολία στην εξασφάλιση χρηματοδότησης ή επενδύσεων.
 • Προκλήσεις στη δημιουργία δικτύου και στην εδραίωση της αξιοπιστίας.

 

Προκατάληψη #2: Συναισθηματική λήψη αποφάσεων

Μια άλλη συνήθης προκατάληψη είναι ότι οι γυναίκες καθοδηγούνται περισσότερο από τα συναισθήματα παρά από τη λογική στη λήψη αποφάσεων. Αυτή η αντίληψη υπονομεύει την ικανότητά τους να λαμβάνουν στρατηγικές, υπολογισμένες αποφάσεις που είναι απαραίτητες στην επιχειρηματικότητα.

 

Επιπτώσεις:

 • Η αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανοί ηγέτες.
 • Υποτίμηση των στρατηγικών και αναλυτικών ικανοτήτων τους.

 

Προκατάληψη #3: Περιορισμένη φιλοδοξία και ανάληψη κινδύνου

Ορισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις γυναίκες επιχειρηματίες ως λιγότερο φιλόδοξες ή ριψοκίνδυνες σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Αυτό το στερεότυπο υποθέτει ότι οι γυναίκες επικεντρώνονται περισσότερο στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και είναι λιγότερο πρόθυμες να κάνουν τολμηρά βήματα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της επιχείρησης.

 

Επιπτώσεις:

 • Περιορισμένες ευκαιρίες για ανάπτυξη και επέκταση.
 • Περιορισμένη πρόσβαση σε καθοδήγηση και πόρους προσανατολισμένους στην ανάπτυξη.

 

Προκατάληψη #4: Στερεότυπα του κλάδου

Οι γυναίκες επιχειρηματίες συχνά κατατάσσονται σε συγκεκριμένους κλάδους που θεωρούνται “κατάλληλοι” για γυναίκες, όπως η μόδα, η ομορφιά ή η φροντίδα παιδιών. Αυτό το στερεότυπο περιορίζει την αναγνώριση της συμβολής των γυναικών στην τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά, τη μεταποίηση και άλλους τομείς.

 

Επιπτώσεις:

 • Δυσκολία εισόδου και ευημερίας σε μη παραδοσιακούς κλάδους.
 • Περιορισμένες ευκαιρίες για συνεργασία και σύμπραξη σε διάφορους τομείς.

 

Προκατάληψη #5: Κρίσεις για την εμφάνιση και την προσωπική ζωή

Οι γυναίκες στις επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κρίσεις με βάση την εμφάνιση και τις επιλογές της προσωπικής τους ζωής, όπως η οικογενειακή κατάσταση ή η μητρότητα. Αυτές οι προκαταλήψεις συχνά αποσπούν την προσοχή από τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα και τις δυνατότητές τους.

 

Επιπτώσεις:

 • Άδικος έλεγχος και προσδοκίες σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους.
 • Τα επαγγελματικά επιτεύγματα επισκιάζονται από προσωπικά χαρακτηριστικά ή επιλογές.

Υπέρβαση των προκαταλήψεων

Η καταπολέμηση αυτών των προκαταλήψεων απαιτεί συλλογική προσπάθεια από την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των φορέων χάραξης πολιτικής, των επιχειρήσεων και των ατόμων. Ορισμένες στρατηγικές περιλαμβάνουν:

 • Προώθηση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης: Πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση της κοινωνίας σχετικά με την αξία και τις ικανότητες των γυναικών επιχειρηματιών μπορούν να συμβάλουν στην άρση των στερεοτύπων.
 • Δημιουργία υποστηρικτικών δικτύων: Τα προγράμματα καθοδήγησης, οι ευκαιρίες δικτύωσης και η υποστήριξη της κοινότητας μπορούν να ενδυναμώσουν τις γυναίκες επιχειρηματίες.
 • Εφαρμογή πολιτικών χωρίς αποκλεισμούς: Οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί πρέπει να προωθούν πολιτικές που υποστηρίζουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα χωρίς προκαταλήψεις.
 • Γιορτάζοντας ιστορίες επιτυχίας: Η ανάδειξη επιτυχημένων γυναικών επιχειρηματιών μπορεί να εμπνεύσει άλλους και να αμφισβητήσει τις προκαταλήψεις.

Συνοψίζοντας

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ένας δυναμικός και πολύπλευρος τομέας, με τις γυναίκες να κάνουν σημαντικά βήματα προόδου σε διάφορους τομείς. Παρά την πρόοδο, οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να υφίστανται, εμποδίζοντας την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των γυναικών στην επιχειρηματικότητα. Η αντιμετώπιση αυτών των στερεοτύπων απαιτεί την κατανόηση των ριζών τους και μια συντονισμένη προσπάθεια για την προώθηση ενός πιο περιεκτικού και δίκαιου επιχειρηματικού τοπίου. Αναγνωρίζοντας την αξία και τη μοναδικότητα των γυναικών επιχειρηματιών, η κοινωνία μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις προκαταλήψεις, προωθώντας ένα περιβάλλον όπου όλοι οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν.

Στην KRS βρισκόμαστε δίπλα σας, παρέχοντας σας λογιστικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, επιτρέποντας στην εταιρεία σας να αναπτυχθεί. 

Το λογιστικό γραφείο μας μάλιστα αναδείχθηκε ως το κορυφαίο λογιστικό γραφείο της Αττικής για το 2023. 

Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας. 

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: