Σύγκριση ΙΚΕ – Ομόρρυθμης εταιρείας (ΟΕ): Πότε συμφέρει και σε ποιους απευθύνεται - KRS
ΆρθραΣύγκριση ΙΚΕ  – Ομόρρυθμης εταιρείας (ΟΕ): Πότε συμφέρει και σε ποιους απευθύνεται

Σύγκριση ΙΚΕ  – Ομόρρυθμης εταιρείας (ΟΕ): Πότε συμφέρει και σε ποιους απευθύνεται

Ίδρυση ΙΚΕ ή σύσταση Ομόρρυθμης εταιρείας; Τι συμφέρει περισσότερο καλύπτοντας τις ανάγκες σας; Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις δύο αυτές εταιρικές μορφές, και στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η κάθε μία. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε τις παρακάτω θεματικές:

·       Τι είναι ΙΚΕ;

·       Ποια είναι τα πλεονεκτήματα  μίας ΙΚΕ

·       Πως φορολογείται μία ΙΚΕ;

·       Τι είναι Ομόρρυθμη Εταιρεία ή ΟΕ;

·       Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μίας ΟΕ

·       Πως φορολογείται μία ΟΕ;

·       ΙΚΕ ή ΟΕ; Τι συμφέρει περισσότερο;

 

Τι είναι ΙΚΕ ή Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία;

H ΙΚΕ, ή αλλιώς Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, είναι μία εταιρική μορφή, η οποία εμφανίστηκε το 2012 στην ελληνική αγορά. Η ΙΚΕ, αποτελεί μία καλή λύση, για όσους επιχειρηματίες επιθυμούν απλότητα και ευελιξία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μίας ΙΚΕ

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, έχει ορισμένα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία κάνουν πολλούς νέους επιχειρηματίες να επιλέξουν τη συγκεκριμένη εταιρική μορφή. Συγκεκριμένα αυτά τα πλεονεκτήματα είναι:

·       Δεν απαιτείται αρχικό κεφάλαιο

·       Σταθερός φορολογικός συντελεστής

·       Εύκολη σύσταση

·       Αναγνώριση εισφοράς κάθε είδους (κεφάλαιο, εργασία ή εγγυοδοτική ευθύνη

·       Περιορισμένη ευθύνη εταίρων

·       Απλότητα και ταχύτητα

Για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τα πλεονεκτήματα μίας ΙΚΕ, πατήστε εδώ.

 

 

Πως φορολογείται μία ΙΚΕ;

Μία ΙΚΕ, φορολογείται με συντελεστή 22%, επί των κερδών, και 5% στη διανομή των κερδών. Τα ποσοστά προκαταβολής φόρου του επόμενου έτους ανέρχονται στο 80%, αν και για τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας της, ο συντελεστής είναι μόλις 40%.

Για να διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις ΙΚΕ και τη φορολογία τους  πατήστε εδώ.

 

Τι είναι Ομόρρυθμη Εταιρεία ή ΟΕ;

Η Ομόρρυθμη εταιρεία ή αλλιώς ΟΕ, είναι μία προσωπική επιχείρηση, για τη σύσταση της οποίας απαιτούνται δύο εταίροι.

Συγκεκριμένα η Ομόρρυθμη εταιρεία, αποτελεί τη μοναδική εταιρική μορφή, για τα χρέη της οποίας, οι εταίροι ευθύνονται παράλληλα με το νομικό πρόσωπο.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μίας ΟΕ

·       Δεν απαιτείται συγκεκριμένο ύψος κεφαλαίου για τη σύσταση εταιρείας.

·       Μπορεί να συσταθεί με ιδιωτικό συμφωνητικό αντί για συμβολαιογραφικό έγγραφο.

·       Η πιστοληπτική ικανότητα μίας ΟΕ είναι αρκετά υψηλή. Αυτό συμβαίνει καθώς όλοι οι εταίροι είναι εξίσου υπεύθυνοι.

·       Τήρηση απλογραφικών βιβλίων (β’ κατηγορίας) για έσοδα κάτω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ, το χρόνο

·       Δεν γίνεται δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων

 

Πως φορολογείται μία ΟΕ;

Πως φορολογείται όμως μία Ομόρρυθμη Εταιρεία; Σε μία ΟΕ, τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% και η προκαταβολή φόρου για τα 3 πρώτα έτη με ποσοστό 40%.

Για να διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις ΟΕ αλλά και τα υπόλοιπα είδη εταιρειών στην Ελλάδα, πατήστε εδώ.

 

ΙΚΕ ή ΟΕ; Τι συμφέρει περισσότερο;

Ποια από τις δύο εταιρικές μορφές συμφέρει τελικά περισσότερο; Η αλήθεια είναι πως και οι δύο εταιρικές μορφές υπάρχουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ανάγκες. Παρόλα αυτά μία ΙΚΕ, παρουσιάζει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα έναντι μίας Ομόρρυθμης εταιρείας, τα οποία αξίζει να αναφέρουμε:

1.     Ενώ σε μία ΟΕ, όλοι οι εταίροι ευθύνονται για τα χρέη της εταιρείας με την προσωπική τους περιουσία, σε μία ΙΚΕ δεν ισχύει αυτό. Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση μεγάλης οικονομικής ζημιάς μίας ΟΕ, τη ζημιά αυτή θα πρέπει να καλύψουν οι ομόρρυθμοι εταίροι. Αντιθέτως για τα χρέη μίας ΙΚΕ, ευθύνεται αποκλειστικά, η ίδια η εταιρεία.

2.    Στην περίπτωση που πτωχεύσει μία Ομόρρυθμη εταιρεία, μαζί της πτωχεύουν και οι εταίροι της.

3.    Σε μία ΙΚΕ, υποχρέωση να ασφαλιστεί έχει μόνο το άτομο που αναλαμβάνει ως διαχειριστής. Σε μία Ομόρρυθμη εταιρεία, υποχρέωση ασφάλισης έχουν όλοι οι εταίροι.

 

Συνοψίζοντας

Μία ΙΚΕ, όπως και μία ΟΕ, αποτελούν δύο εταιρικές μορφές, η κάθε μία εκ των οποίων έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και διαφορετικό τρόπο φορολόγησης. Συγκρίνοντας τις δύο αυτές εταιρικές μορφές, παρατηρήσαμε πως μία ΙΚΕ, έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, τα οποία της δίνουν ένα σημαντικό προβάδισμα. Επομένως, στο ερώτημα,  «Να επιλέξω ίδρυση ΙΚΕ ή συμφέρει η σύσταση Ομόρρυθμης εταιρείας (ΟΕ);» μπορούμε να απαντήσουμε πως αν και οι δύο επιλογές είναι σωστές, μία ΙΚΕ, φαίνεται πως υπερέχει σε ορισμένα σημεία.

Πριν ξεκινήσετε τη δική σας εταιρεία, θα πρέπει να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά των δύο αυτών εταιρικών μορφών. Στην KRS έχουμε πολυετή εμπειρία, και επομένως μπορούμε να σας βοηθήσουμε τόσο σε συμβουλευτικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό όσον αφορά την έναρξη της εταιρείας.

 

Αν λοιπόν θέλετε να δημιουργήσετε την επιχείρησή σας με ασφάλεια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: