Εισόδημα συγγραφέα από πνευματικά δικαιώματα - KRS
ΆρθραΕισόδημα συγγραφέα από πνευματικά δικαιώματα 

Εισόδημα συγγραφέα από πνευματικά δικαιώματα 

Πως μπορεί κανείς να λαμβάνει εισόδημα από συγγραφικά δικαιώματα; Τι πρέπει να γνωρίζει σχετικά με τη φορολογία του εισοδήματος. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στις εξής θεματικές:

 

  • Δικαιώματα ή αλλιώς Royalties – Τι είναι; 

  • Εισόδημα από Δικαιώματα 

  • Royalties – 3 Βασικά Χαρακτηριστικά 

  • Εισόδημα συγγραφέα από πνευματικά δικαιώματα

  • Εισόδημα συγγραφέα αυτοεκδότη

  • Δικαιώματα συγγραφέων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι 

Δικαιώματα ή αλλιώς Royalties – Τι είναι; 

Ο όρος δικαιώματα ή αλλιώς royalties, αναφέρεται στο εισόδημα, το οποίο αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση ή το δικαίωμα χρήσης, των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.  

Η πνευματική ιδιοκτησία μπορεί να αφορά ένα λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό ή επιστημονικό έργο, όπως κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες, μαγνητοταινίες για ραδιοφωνικές εκπομπές και αναπαραγωγή βιντεοκασετών, λογισμικό για εμπορική ή ακόμα και προσωπική χρήση και διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Η πνευματική ιδιοκτησία μπορεί να αφορά επίσης εμπορικά σήματα, προνόμια, σχέδια ή υποδείγματα, σχεδιαγράμματα, απόρρητους χημικούς τύπους ή μεθόδους κατεργασίας ή ακόμα και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικές με βιομηχανική εμπορική ή επιστημονική πείρα. 

Τέλος, στην μεγάλη λίστα της πνευματικής ιδιοκτησίας, περιλαμβάνονται οι πληρωμές για τη χρήση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού για τη χρήση τεχνικών μεθόδων παραγωγής, τεχνικής ή τεχνολογικής βοήθειας, τεχνογνωσίας, αποτελεσμάτων ερευνών, αναδημοσίευσης άρθρων και μελετών, καθώς και οι πληρωμές για συμβουλευτικές υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται ηλεκτρονικά μέσω δικτύων πληροφορικής σε βάση δεδομένων επίλυσης προβλημάτων.

 

Εισόδημα από Δικαιώματα 

Πως μπορεί κάποιος να αποκτήσει ένα εισόδημα από Δικαιώματα (royalties); 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε πως με τον όρο δικαιώματα, αναφερόμαστε σε κάθε εισόδημα, το οποίο προέρχεται εντός ή εκτός Ελλάδας, για τη χρήση των δικαιωμάτων που αναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα, ανεξάρτητα με το εάν αυτά έχουν καταχωρηθεί επίσημα ως πιστοποιημένα δικαιώματα.

 

Royalties – 3 Βασικά Χαρακτηριστικά 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε σε 5 βασικά χαρακτηριστικά που είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς σχετικά με τα δικαιώματα. Συγκεκριμένα τα δικαιώματα:

  • Φορολογούνται με 20% 

  • Παρακράτηση με 20% 

  • Η παρακράτηση διενεργείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα.

 

Εισόδημα συγγραφέα από πνευματικά δικαιώματα

Ας αναφερθούμε συγκεκριμένα, στο εισόδημα συγγραφέα από πνευματικά δικαιώματα.

Στην περίπτωση που ο συγγραφέας έχει εμπιστευτεί τη δουλειά του και την εκμετάλλευση των βιβλίων σε εκδοτικούς οίκους, ενώ ο ίδιος εισπράττει πνευματικά δικαιώματα, το συγκεκριμένο εισόδημα θεωρείται εισόδημα του άρθρου 38 του ΚΦΕ, και φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 ΚΦΕ, ως δικαίωμα. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το royalty υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, του οποίου ο συντελεστής φτάνει το 20%. Με την παραπάνω παρακράτηση, η φορολογική υποχρέωση του συγγραφέα εξαντλείται. Βασική προϋπόθεση είναι ο συγγραφέας να μην ασκεί κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Εισόδημα συγγραφέα αυτοεκδότη

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ο συγγραφέας ενός βιβλίου, συγγράφει, τυπώνει, εκδίδει και πουλάει τα βιβλία του μόνος του; 

Στην περίπτωση που ο συγγραφέας είναι αυτοεκδότης, αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 21 του ΚΦΕ (ν. 4172/2013) ανήκει στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, και επομένως φορολογείται στο σύνολό του σύμφωνα με το άρθρο 29.

Ο υπόχρεος δεν είναι επιτηδευματίας, δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και ως εκ τούτου δεν συμπληρώνει έντυπο Ε3 και δεν δύναται να εκπέσει δαπάνες.

Σύμφωνα με την παρ 2 του άρθρου 64, του ΚΦΕ, ν 4172/2013, ο φορέας ή ο ιδιωτικός φορέας ο οποίος καταβάλλει τις αμοιβές, έχει την υποχρέωση να παρακρατήσει φόρο με συντελεστή 4% ή 20% αντίστοιχα, κατά την καταβολή ή την έκδοση της σχετικής εντολής πληρωμής.

 

Δικαιώματα συγγραφέων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι 

Τα εισοδήματα από τα πνευματικά δικαιώματα που αποκτώνται από φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ΚΦΕ και υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), με την οποία εξαντλείται η φορολογική τους υποχρέωση.

 

Με λίγα λόγια

Αναφερθήκαμε στον ορισμό των Πνευματικών Δικαιωμάτων ή αλλιώς Royalties καθώς και στα βασικά χαρακτηριστικά τους. 

Επιπλέον εξετάσαμε το εισόδημα ενός συγγραφέα από πνευματικά δικαιώματα, ενώ δώσαμε έμφαση στις περιπτώσεις που ο συγγραφέας είναι αυτοεκδότης ή δημόσιος υπάλληλος.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα Royalties καθώς και το εισόδημα από αυτά, τότε η KRS βρίσκεται στη διάθεση σας.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας άμεσα για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: