Σύγκριση ΙΚΕ – Ετερόρρυθμης Εταιρείας: Ποια να προτιμήσετε - KRS
ΆρθραΣύγκριση ΙΚΕ – Ετερόρρυθμης Εταιρείας: Ποια να προτιμήσετε

Σύγκριση ΙΚΕ – Ετερόρρυθμης Εταιρείας: Ποια να προτιμήσετε

Ίδρυση ΙΚΕ ή σύσταση Ετερόρρυθμης Εταιρείας; Τι συμφέρει περισσότερο που να καλύπτει τις ανάγκες σας; Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τις  δύο αυτές εταιρικές μορφές, αλλά και τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η κάθε μία. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε τις παρακάτω θεματικές σε αυτό το άρθρο:

      Τι είναι η ΙΚΕ;

      Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ΙΚΕ;

      Τι φορολογία έχει η ΙΚΕ;

      Τι είναι η ΕΕ;

      Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ΕΕ;

      Τι φορολογία έχει η ΕΕ;

      Τι να επιλέξετε; ΙΚΕ ή ΕΕ;

Τι είναι η ΙΚΕ;

ΙΚΕ ή αλλιώς Ιδική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, ονομάζουμε μια εταιρική μορφή, η οποία εμφανίστηκε το 2012 στην ελληνική αγορά. Η ΙΚΕ, αποτελεί μία καλή λύση, για όσους επιχειρηματίες επιθυμούν απλότητα και ευελιξία στις επιχειρήσεις τους. Συνιστάται, επίσης ως εταιρία εμπορική, ακόμη και εάν ο σκοπός της δεν είναι στενά η εμπορική επιχείρηση.

Η σύστασή της ΙΚΕ,  γίνεται με τη καταχώριση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και έπειτα, δημιουργούνται και τα δύο πολύ βασικά όργανα της εταιρείας: η συνέλευση των εταίρων και ο διαχειριστής της εταιρείας.

Ως προς την διάρκεια της ΙΚΕ, με βάση ότι ίσχυε και παλιότερα, μπορεί να είναι και ορισμένου και αορίστου χρόνου.  

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ΙΚΕ; 

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), έχει αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα, με τα οποία κάνουν πολλούς νέους στον χώρο επιχειρηματίες, να επιλέξουν τη συγκεκριμένη εταιρική μορφή. Αναλυτικότερα, τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

 

      Ως προς την σύσταση, είναι εύκολη

      Δεν απαιτείται αρχικό κεφάλαιο

      Ο φορολογικός συντελεστής, παραμένει σταθερός

      Απλότητα αλλά και ταχύτητα

      Η ευθύνη των εταίρων είναι περιορισμένη

      Υπάρχει αναγνώριση εισφοράς για κάθε είδους (κεφάλαιο, εργασία ή εγγυοδοτική ευθύνη)

Τι φορολογία έχει η ΙΚΕ;

Μία Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), φορολογείται από συντελεστή 22%, επί των κερδών, και από 5% στη διανομή των κερδών.

Τα ποσοστά προκαταβολής του φόρου του επόμενου έτους, θα ανέρχονται στο 80%, αν και για τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας της, ο συντελεστής είναι μόλις  στα 40%.

Αν επιθυμείτε, να διαβάσετε παραπάνω για την ΙΚΕ πατήστε εδώ.

Τι είναι η ΕΕ;

Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ) ορίζουμε την προσωπική εταιρεία που συστήνεται από δύο ή παραπάνω φυσικά ή νομικά πρόσωπα, στην οποία μπορεί να είναι είτε ομόρρυθμοι είτε ετερόρρυθμοι εταίροι.

Αν οι εταίροι είναι ομόρρυθμοι, φέρουν απεριόριστη ευθύνη, αλλά αν οι εταίροι είναι ετερόρρυθμοι έχουν ευθύνη περιορισμένη, δηλαδή ευθύνονται μόνο για το ποσό της εισφοράς τους.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο 4072/2012, άρθρο 282, σε περίπτωση εξόδου, αποκλεισμού ή θανάτου του μοναδικού ετερόρρυθμου εταίρου, η ετερόρρυθμη εταιρεία θα συνεχίζεται ως ομόρρυθμη εταιρεία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ΕΕ;

Η ΕΕ, κατέχεται από τρία πλεονεκτήματα:

      Ο συντελεστής φορολόγησης είναι σταθερός

      Χρήση απλογραφικών βιβλίων, εκτός αν τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν είναι άνω των 1.500.000€, όπου τότε και μόνο τότε, υποχρεούνται την τήρηση διπλογραφικών βιβλίων.

      Οι ετερόρρυθμοι εταίροι, έχουν περιορισμένη ευθύνη

Τι φορολογία έχει η ΕΕ;

Για την Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ), όσον αφορά την φορολογία, ισχύει ότι και την Ομόρρυθμη Εταιρεία, δηλαδή τα κέρδη θα φορολογούνται με συντελεστή 22% και η προκαταβολή φόρου για τα 3 πρώτα έτη με το ποσοστό των 40%.

Διαβάστε εδώ, για ΟΕ ή ΕΕ: Διαφορές, Ομοιότητες & Τι Να Επιλέξετε

Τι να επιλέξετε; ΙΚΕ ή ΕΕ;

Η επιλογή που θα γίνει από τον μελλοντικό ιδιοκτήτη, θα εξυπηρετήσει διαφορετικές ανάγκες. Σαφώς, κοινό πλεονέκτημα, αποτελεί ο σταθερός φορολογικός συντελεστής και η περιορισμένη ευθύνη που έχουν οι εταίροι της ΙΚΕ και οι ετερόρρυθμοι στην ΕΕ.

Βέβαια, στην περίπτωση μιας πτώχευσης ή μιας οποιαδήποτε οικονομικής ζημιάς, η ΙΚΕ, σαν εταιρεία θα καλύψει τα έξοδα, αν στην ΕΕ, οι εταίροι είναι ομόρρυθμοι όπως προαναφερθήκαμε, θα τα καλύψουν οι ίδιοι, ακόμη και με την δέσμευση της προσωπικής τους περιουσίας.

Επιπλέον, σε μια ΙΚΕ, μόνο το άτομο που είναι διαχειριστής, πρέπει να ασφαλιστεί, ενώ σε μια ΕΕ, όλοι οι εταίροι.

Επομένως, στο παραπάνω ερώτημα, η ΙΚΕ, έχει ένα σημαντικό προβάδισμα.

Αν λοιπόν θέλετε να δημιουργήσετε την επιχείρησή σας με ασφάλεια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή, λύνοντας σας κάθε πιθανή απορία.

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: