Τι Είναι η Εκλογική Άδεια & Πώς Υπολογίζεται - KRS
ΆρθραΤι Είναι η Εκλογική Άδεια & Πώς Υπολογίζεται

Τι Είναι η Εκλογική Άδεια & Πώς Υπολογίζεται

Ο κάθε εργαζόμενος σε μια επιχείρηση έχει δικαιώματα, πέρα από τις υποχρεώσεις που του αναλογούν, σύμφωνα με τον νόμο που εφαρμόζεται σε κάθε χώρα.

Στην Ελλάδα, ένα από τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα αποτελεί και η εκλογική άδεια.

Οι εκλογές στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κάθε 4 χρόνια και οι εργοδότες μιας επιχείρησης υποχρεούνται να χορηγήσουν την αντίστοιχη εκλογική άδεια η οποία είναι με αποδοχές.

Αυτό το γεγονός την διαφοροποιεί από τις άδειες άνευ αποδοχών που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Σε αυτο λοιπόν το άρθρο θα δούμε:

      Τι είναι η εκλογική άδεια

      Ποια είναι τα κριτήρια χορήγησής της

      Πόσες μέρες μπορεί να χορηγηθεί

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με έναν ορισμό.

Τι Είναι η Εκλογική Άδεια;

Ως εκλογική άδεια ορίζουμε την εργοδοτική υποχρέωση και το δικαίωμα του  εργαζομένου να απέχει από τα εργασιακά του καθήκοντα, προκειμένου να ασκήσει

το νόμιμο εκλογικό του δικαίωμα.

Η εκλογική άδεια πρόκειται για ειδική άδεια απουσίας κατά την διάρκεια της οποίας η εργασιακή σχέση δεν διακόπτεται και είναι με αποδοχές μιας και μισθοδοτείται από τον εργοδότη.

Άλλες πιο γνωστές σε όλους περιπτώσεις αδειών, αποτελούν και οι άδειες μητρότητας και άδειες πατρότητας, όπου επίσης υπάρχει απουσία από την εργασία με αποδοχές.

Συνεχίζοντας, ας δούμε τα κριτήρια για τη χορήγησή της.

Ποια Είναι τα Κριτήρια Χορήγησης Εκλογικής Άδειας;

Η υποχρέωση χορήγησης της εκλογικής άδειας αφορά όλες τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσους απασχολούν προσωπικό στον ιδιωτικό κλάδο.

Επιπλέον, σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι η εκλογική άδεια δεν συμψηφίζεται με την κανονική ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών, κατά τη χρήση της οποίας από τον εργαζόμενο προβλέπεται και το ανάλογο επίδομα αδείας.

KRS Group

Αφού λοιπόν μιλήσαμε για τα κριτήρια χορήγησης της εκλογικής άδειας, ας δούμε πόσες μέρες
διαρκεί η χορήγησή της.

Πόσες Ημέρες Είναι η Χορηγούμενη Εκλογική Άδεια;

Ο αριθμός των ημερών απουσίας από την εργασία, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους μισθωτούς, χορηγείται για την κάλυψη του αναγκαίου χρόνου μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος καθώς και για την επιστροφή από αυτόν.

Α. Για τους μισθωτούς οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας προβλέπονται τα εξής:

● Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100‐200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.

      Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201‐400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.

      Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, μόνο εάν κινηθούν αποκλειστικά οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωση που θα καταβάλλουν.

      Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση οδικώς, ο αριθμός των ημερών της χορηγούμενης άδειας θα εξετάζεται ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης.

Η άδεια που τελικά καταβάλλεται, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

 

Β. Για τους μισθωτούς οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας προβλέπονται τα εξής:

      Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200‐400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.

      Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν αποκλειστικά οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

      Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση οδικώς, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται με κριτήρια την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης.

Η άδεια που τελικά καταβάλλεται, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

KRS Group Ημέρες Άδειας Εκλογών

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθεί ότι για όσους πρέπει να μετακινηθούν με βάση τα παραπάνω, και η Κυριακή των εκλογών (ημέρα ψηφοφορίας) είναι εργάσιμη, τότε αυτή θεωρείται ημέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέρα από τις μέρες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να πραγματοποιηθεί επανάληψη της ψηφοφορίας (δεύτερη Κυριακή των Εκλογών), τότε ισχύουν και εδώ οι παραπάνω διατάξεις .

Κλείνοντας, λοιπόν, ας κάνουμε μία μικρή σύνοψη των όσων ειπώθηκαν.

Με Λίγα Λόγια

Συνολικά κάναμε λόγο για το τι είναι η εκλογική άδεια, ποια είναι τα κριτήρια χορήγησής της καθώς και πόσες μέρες μπορεί να χορηγηθεί σύμφωνα με το νόμο.

Η κάθε επιχείρηση είναι καλό να είναι ενημερωμένη για τις άδειες που προβλέπονται και πως υπολογίζονται προκειμένου να είναι καλυμμένες από κάθε λογιστική άποψη.

 

Αν λοιπόν θέλετε βοήθεια στο λογιστικό και φορολογικο της επιχείρησής σας, τότε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας.

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: