Κληρονομιά εξωτερικού: Πως φορολογείται;
Πως φορολογείται η κληρονομιά που κληρονομεί ένας Έλληνας φορολογούμενος, στο εξωτερικό;
Τι ισχύει στην περίπτωση Έλληνα ο οποίος κατοικούσε στο εξωτερικό και πόσα χρόνια χρειάζεται να έχει διαμείνει στην αλλοδαπή;
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα εξετάσουμε τι ισχύει σχετικά με την κληρονομιά από εξωτερικό, αναλύοντας τις εξής θεματικές:
- Πως ορίζεται η κληρονομιά;
- Σε ποια περιουσία επιβάλλεται ο φόρος κληρονομιάς;
- Περιουσία που κληρονομείται στο εξωτερικό από Έλληνα Φορολογούμενο
- Ποιος θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδος;
- Πως φορολογείται η περιουσία Έλληνα που κατοικούσε στο εξωτερικό;
- Φορολογία κοινών λογαριασμών που διατηρούνται στο εξωτερικό
Πως ορίζεται η κληρονομιά;
Η κληρονομιά αποτελείται από την ακίνητη και κινητή περιουσία του κληρονόμου.
Αρχικά, καθορίζεται η αξία και των δύο κατηγοριών περιουσίας και στη συνέχεια, υπολογίζεται ο φόρος κληρονομιάς για το σύνολο αυτής της περιουσίας, με βάση τους τρεις πίνακες φορολογίας κληρονομιών που ισχύουν.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το φόρο κληρονομιάς, διαβάστε εδώ.
Σε ποια περιουσία επιβάλλεται ο φόρος κληρονομιάς;
Ο φόρος κληρονομιάς εφαρμόζεται στα εξής περιουσιακά στοιχεία:
α) οποιαδήποτε περιουσία που βρίσκεται εντός της Ελλάδας (είτε κινητή είτε ακίνητη, ανεξάρτητα αν ανήκει σε ημεδαπούς ή αλλοδαπούς) και
β) μόνο στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό και ανήκει σε Έλληνα ή αλλοδαπό πολίτη που είχε τη μόνιμη κατοικία του στην Ελλάδα.
Περιουσία που κληρονομείται στο εξωτερικό από Έλληνα Φορολογούμενο
Στην περίπτωση που κινητή περιουσία ενός φορολογούμενου με κατοικία στην Ελλάδα βρίσκεται στο εξωτερικό και έχει φορολογηθεί εκεί, θα υποβληθεί και σε φορολόγηση στην Ελλάδα.
Ο φόρος που αποδεικτικά καταβλήθηκε στο εξωτερικό θα αφαιρεθεί από τον φόρο που προκύπτει στην Ελλάδα, εκτός αν μια Διμερής Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας μεταξύ της Ελλάδας και της άλλης χώρας προβλέπει κάτι διαφορετικό.
Ποιος θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδος;
Ένας φορολογούμενος που έχει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα θεωρείται φορολογικός κάτοικος της χώρας.
Αυτός ο φορολογούμενος καταθέτει δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, όπου καταγράφει το συνολικό εισόδημα που αποκτά παγκοσμίως.
Στο άλλο κράτος, στο εξωτερικό, υποβάλλει μια ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η οποία περιλαμβάνει μόνο τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εκεί, σε αυτό το κράτος.
Πως φορολογείται η περιουσία Έλληνα κληρονόμου που κατοικούσε στο εξωτερικό;
Εάν ένας κληρονόμος με Ελληνική υπηκοότητα έχει την κατοικία του στο εξωτερικό για τουλάχιστον 10 συνεχή χρόνια, τότε τα κινητά του αγαθά δεν υπόκεινται σε φόρο κληρονομίας στην Ελλάδα.
Ωστόσο, αυτή η απαλλαγή δεν ισχύει για περιουσίες που ανήκουν σε δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και υπαλλήλους επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, εάν αυτοί εγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας.
Οφειλές που προέρχονται από το εξωτερικό και δεν επιβαρύνουν συγκεκριμένα ακίνητα στη χώρα ή στο εξωτερικό, κατανέμονται ανάλογα με την αξία των κινητών και ακινήτων περιουσίας που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία των κινητών περιουσιακών στοιχείων που φορολογούνται στην Ελλάδα, δεν γίνεται αποδεκτό ως έκπτωση για το τμήμα που υπερβαίνει την αξία τους.
Φορολογία κοινών λογαριασμών που διατηρούνται στο εξωτερικό
Οι κοινοί λογαριασμοί που διατηρούνται στο εξωτερικό υπόκεινται στον φόρο κληρονομιάς σύμφωνα με την τοπική φορολογική αρχή.
Πιο συγκεκριμένα, βάσει των φορολογικών κανονισμών, η απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς εφαρμόζεται μόνο στους λογαριασμούς που βρίσκονται εντός της χώρας και όχι σε εκείνους που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Επιπλέον
Στην Ελλάδα, η απόκτηση πλοίων και μεριδίων σε εταιρείες που κατέχουν πλοία με συνολική χωρητικότητα πάνω από 1.500 κόρους, είτε εγχώριες είτε ξένες, απαλλάσσεται από τον φόρο κληρονομιάς.
Επιπλέον, η φορολογική αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι η ανωτέρω απαλλαγή καλύπτει τόσο τα πλοία με ελληνική σημαία όσο και αυτά με ξένη σημαία (ΠΟΛ 1029/2007).
Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι η απαλλαγή δεν φαίνεται να αφορά τη φορολογία των δωρεών, καθώς η απόκτηση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων μέσω δωρεάς υπόκειται κανονικά στον αντίστοιχο φόρο.
Συνοψίζοντας
Αναφερθήκαμε στο πως ορίζεται η κληρονομιά και το τι ισχύει για την κινητή περιουσία από το εξωτερικό, την οποία κληρονομεί ένας Έλληνας φορολογούμενος.
Επίσης εξετάσαμε τι ισχύει σχετικά με την φορολογία της κινητής περιουσίας Έλληνα, ο οποίος κατοικούσε στο εξωτερικό.
Εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες του λογιστικού γραφείου της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας!
Related
Related Posts
Ανάπτυξη Επιχείρησης: 5 Βήματα να Ακολουθήσετε
5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάθε επιχείρηση προκειμένου να αναπτυχθεί.
Startups: Ποια τα στάδια χρηματοδότησής τους και γιατί είναι σημαντικά
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε ποιά είναι τα στάδια χρηματοδότησης μιας εταιρείας Startup το παραπάνω άρ
Γνωστοποίηση Λειτουργίας σε Κύρια Τουριστικά Καταλύματα – Τι ισχύει
Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη Γνωστοποίηση Λειτουργίας σε Κύρια Τουριστικ
Απώλεια μισθού σε περίπτωση απεργίας – Τι ισχύει;
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τι συμβαίνει σε περίπτωση απεργίας.
Απάντηση