Επένδυση σε Startup: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία
Ενδιαφέρεστε να κάνετε επένδυση σε Startup Επιχείρηση;
Πριν αποφασίσετε αν τελικά θέλετε να προχωρήσετε στην επένδυση σε startup αλλά και ποια εταιρεία θα διαλέξετε, χρειάζεται να κάνετε μία σωστή έρευνα.
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσετε και τους παράγοντες που χρειάζεται να έχετε υπόψιν σας πριν επενδύσετε σε μία startup επιχείρηση.
Συγκεκριμένα οι θεματικές με τις οποίες θα ασχοληθούμε είναι οι εξής:
- Τι είναι Startup;
- Ποια είναι τα στάδια μιας startup επιχείρησης
- Ποιους παράγοντες πρέπει να ελέγξω πριν επενδύσω σε μία startup
- Πως επενδύω σε μία startup;
- Κίνδυνος επένδυσης σε Startup
- Γιατί να επενδύσω σε μία Startup επιχείρηση;
- Πώς να επενδύσω ως Angel Investor;
- Πώς να επενδύσω μέσω Venture Capital (VC);
- Πώς λαμβάνω έκπτωση από επένδυση σε Startup;
Τι είναι Startup;
Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό της Startup. Startup εταιρεία λοιπόν ή αλλιώς νεοφυείς επιχείρηση, ονομάζεται η εταιρεία η οποία βρίσκεται στα πρώτα στάδια μετά από την ίδρυση.
Στόχος μίας startup εταιρείας είναι η εξέλιξη μίας νέας τεχνολογίας, η δημιουργία ενός καλού προϊόντος ή υπηρεσίας προκειμένου να αλλάξει τις ισορροπίες της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται και να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο.
Μία startup διαφέρει αναλόγως το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Ας εξετάσουμε ποια είναι αυτά τα στάδια.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις startups, διαβάστε εδώ.

Ποια είναι τα στάδια μίας Startup Επιχείρησης;
Πριν από την κατάδυση στον κόσμο των επενδύσεων και των startups, είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με το τοπίο. Οι startup επιχειρήσεις χωρίζονται συνήθως σε τρία στάδια:
#1 Seed Stage
Το αρχικό στάδιο της ζωής μιας startup επιχείρησης, όπου αναπτύσσεται η ιδέα και απαιτείται αρχική χρηματοδότηση.
#2 Early-Stage
Οι startup επιχειρήσεις σε αυτό το στάδιο έχουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία υπό ανάπτυξη και μπορεί να έχουν περιορισμένη απήχηση στην αγορά.
#3 Growth Stage
Αυτές οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν καθιερωμένα προϊόντα και μπορούν να κάνουν γρήγορα scale.
Ποιους παράγοντες πρέπει να ελέγξω πριν επενδύσω σε μία startup;
Για να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις, λάβετε υπόψη σας τους ακόλουθους παράγοντες:
#1 Ομάδα
Μια ισχυρή, έμπειρη ομάδα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία μιας startup επιχείρησης. Αξιολογήστε το ιστορικό των ιδρυτών, τις γνώσεις στον κλάδο και τη δέσμευση στο έργο.
#2 Αγορά
Διερευνήστε το μέγεθος της αγοράς-στόχου, την ανάπτυξη δυναμικής και ανταγωνισμού. Μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά με σαφή ανάγκη για το προϊόν ή την υπηρεσία της νεοσύστατης επιχείρησης είναι ιδανική.
#3 Προϊόν ή Υπηρεσία
Αξιολογήστε την προσφορά της startup επιχείρησης από την άποψη της καινοτομίας, της διαφοροποίησης και της σκοπιμότητας. Ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που λύνει ένα πραγματικό πρόβλημα και ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές είναι πιο πιθανό να επιτύχει.
#4 Επιχειρηματικό μοντέλο
Εξετάστε τις ροές εσόδων της νεοσύστατης επιχείρησης, τις στρατηγικές απόκτησης πελατών και την επεκτασιμότητα. Ένα ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο θα πρέπει να παράγει βιώσιμα, μακροπρόθεσμα κέρδη.
#5 Traction
Αναζητήστε στοιχεία που να αποδεικνύουν το ενδιαφέρον και τη δέσμευση των πελατών, όπως η αύξηση των χρηστών, τα έσοδα ή οι συνεργασίες. Το traction δείχνει ότι η startup επιχείρηση κερδίζει έδαφος στην αγορά!
#6 Αποτίμηση (evaluation)
Οι αποτιμήσεις των startup επιχειρήσεων είναι συχνά υποκειμενικές και μπορεί να επηρεάζονται από το κλίμα της αγοράς. Συγκρίνετε τις αποτιμήσεις με παρόμοιες νεοσύστατες επιχειρήσεις και εξετάστε τις πιθανές αποδόσεις της επένδυσης.

Πως επενδύω σε μία startup;
Αφού αξιολογήσετε μια νεοσύστατη επιχείρηση, η επενδυτική διαδικασία περιλαμβάνει συνήθως τα ακόλουθα βήματα:
α) Έρευνα: Εντοπίστε υποσχόμενες startup επιχειρήσεις μέσω networking, εκδηλώσεων και διαδικτυακών πλατφορμών όπως το AngelList, το Crunchbase ή ακόμα και το LinkedIn.
β) Ανάλυση: Διεξάγετε ενδελεχή έρευνα σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της νεοσύστατης επιχείρησης, τα νομικά έγγραφα και τις συνθήκες της αγοράς για να εντοπίσετε τους πιθανούς κινδύνους και να επικυρώσετε την επενδυτική ευκαιρία.
γ) Δομή της επένδυσης: Οι επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούν να δομηθούν ως μετοχές, μετατρέψιμες ομολογίες ή συμφωνίες SAFE. Συμβουλευτείτε έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο για να καθορίσετε την καταλληλότερη δομή για την επένδυσή σας.
δ) Διαπραγμάτευση και κλείσιμο: Συνεργαστείτε με τη startup επιχείρηση για να συμφωνήσετε τους όρους της επένδυσης, όπως η αποτίμηση, το μερίδιο κεφαλαίου και τα δικαιώματα διακυβέρνησης. Μόλις οριστικοποιηθούν οι όροι, κλείστε τη συμφωνία και να μεταφέρει κεφάλαια στη νέα επιχείρηση.
ε) Διαχείριση χαρτοφυλακίου: Παρακολούθηση της προόδου της νεοσύστατης επιχείρησης, παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης όταν χρειάζεται, και βοήθεια στη δικτύωση και σύνδεση της εταιρείας με δυνητικούς εταίρους, πελάτες ή επενδυτές.
στ) Στρατηγική εξόδου: Σχέδιο για μια πιθανή έξοδο, όπως εξαγορά, συγχώνευση ή αρχική δημόσια προσφορά (IPO). Λάβετε υπόψη ότι οι επιτυχημένες έξοδοι μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια και ότι δεν θα φτάσουν όλες οι νεοσύστατες επιχειρήσεις σε αυτό το στάδιο.
Κίνδυνος επένδυσης σε Startup
Η επένδυση σε startup επιχειρήσεις ενέχει υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές επενδύσεις, όπως οι μετοχές ή τα ομόλογα. Για να μετριάσετε τον κίνδυνο, διαφοροποιήστε το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο σε διάφορους κλάδους, στάδια και γεωγραφικές τοποθεσίες.
Η διασπορά των επενδύσεων σε πολλές startup επιχειρήσεις μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επένδυσης σε μια επιτυχημένη εταιρεία και να μειώσει τον αντίκτυπο μιας μεμονωμένης αποτυχίας. Ένας τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι επενδύοντας μέσω ενός VC, το οποίο θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Γιατί να επενδύσω σε μία Startup επιχείρηση;
Γιατί αξίζει λοιπόν να επενδύσετε σε μία startup επιχείρηση; Αναμφισβήτητα θα μπορούσατε να επενδύσετε τα χρήματα σας σε κάποιο ακίνητο (real estate) ή ακόμα και σε μία παραδοσιακή επιχείρηση.
Τι κάνει λοιπόν τις startup επιχειρήσεις να αξίζουν την επένδυση; Αρχικά αξίζει να αναφέρουμε πως όπως είναι ήδη πολύ γνωστό μία επένδυση σε startup επιχείρηση εμπεριέχει αρκετό ρίσκο.
Όπως είναι γνωστό μία startup δοκιμάζει το μοντέλο της στην αγορά, και προσπαθεί να προσφέρει κάτι διαφορετικό στο αγοραστικό κοινό. Όπως είναι λογικό, το προϊόν ή η υπηρεσία που παρέχει μία startup μπορεί να αποτύχει να βρει το κοινό που χρειάζεται για να εδραιωθεί και να επεκταθεί. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των startup επιχειρήσεων (70%) κλείνουν πριν συμπληρώσουν 5 χρόνια λειτουργίας.
Αν λοιπόν η επένδυση σε μία startup εμπεριέχει τόσο μεγάλο ρίσκο, γιατί αξίζει να επενδύσετε;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να επενδύσετε σε μία startup. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:
#1 Υψηλή απόδοση
Μία startup έχει τη δυνατότητα να δώσει μεγάλη αξία στην επένδυση σας. Αν για παράδειγμα επενδύσετε 20.000 ευρώ σε μία startup για το 1/5 της εταιρείας, η αξία της θα φτάσει στις 100.000 ευρώ.
Αν μετά από 2 χρόνια η συνολική της αξία έχει ανέβει στο 1 εκατομμύριο ευρώ, τότε η επένδυση σας, και το μερίδιο σας αξίζουν 200.000 ευρώ. Έχετε επομένως δεκαπλασιάσει την αξία της επένδυσης σας.
#2 Απόκτηση μεριδίου
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, με την επένδυση σε μία startup εταιρεία μπορείτε να αποκτήσετε και ένα ποσοστό, και επομένως να γίνεται μέτοχος.
Αυτό σημαίνει πως, μπορεί να έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στη λήψη αποφάσεων και επομένως στην πορεία και εξέλιξη της εταιρείας.
Αυτό γίνεται κυρίως στην περίπτωση που έχετε επενδύσει ως Angel Investor, το οποίο θα αναλύσουμε στη συνέχεια.
#3 Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο
Πολλές startup εταιρείες υπηρετούν έναν σκοπό, μέσω των υπηρεσιών τους.
Για παράδειγμα η Amazon είχε ως αποστολή από την αρχή της δημιουργίας της να εξελίξει τον κόσμο του εμπορίου και να συνδέσει την ανθρωπότητα, παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσων και εύκολων αγορών σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Μπορείτε να βρείτε μία startup της οποίας η αποστολή σας εκφράζει και να επενδύσετε, προκειμένου να την βοηθήσετε.
Πως να επενδύσω ως Angel Investor;
Ένας τρόπος για να επενδύσετε σε μία startup επιχείρηση, είναι να γίνετε και Angel Investor.
Angel Investor ή αλλιώς Επενδυτικός Άγγελος είναι ο επενδυτής ο οποίος επενδύει σε startup επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται συνήθως στο αρχικό στάδιο της λειτουργίας τους.
Ως Angel Investor αναλαμβάνεται εσείς το ρίσκο της επένδυσης. Βέβαια αυτό σας δίνει τη δύναμη να επενδύσετε σε επιχειρήσεις που μπορεί ακόμα και να δεκαπλασιάσουν την αξία της επένδυσης σας.
Ως Angel Investor θα θέλετε να επενδύσετε περισσότερο σε τομείς που γνωρίζετε ή σας ενδιαφέρουν προσωπικά.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον ρόλο ενός Angel Investor, διαβάστε εδώ.

Πως να επενδύσω μέσω Venture Capital (VC);
Ένας άλλος τρόπος για να επενδύσετε σε μία startup επιχείρηση είναι η επένδυση μέσω ενός VC ή αλλιώς ενός Venture Capital.
Ένα VC είναι το νομικό ή φυσικό πρόσωπο το οποίο αναλαμβάνει τη διαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών, ώστε να επενδύσει στρατηγικά σε startup επιχειρήσεις.
Στόχος των VCs είναι να διασφαλίσουν πως τα χρήματα των συνεργατών/πελατών τους θα επενδυθούν με σωστό τρόπο και θα φέρουν κέρδη.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά Venture Capitals από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε όπως:
- Big Pi
- Uni.fund
- Velocity.Partners
- VentureFriends
- Marathon VC
- Metavallon
- Genesis Ventures
Πως λαμβάνω έκπτωση από επένδυση σε Startup;
Η έκπτωση του φορολογητέου εισοδήματος για τον Angel Investor πραγματοποιείται μέσω της καταχώρησης του ποσού της κεφαλαιακής εισφοράς στη φορολογική δήλωση εισοδήματος του σχετικού έτους, κατά το οποίο καταβλήθηκε.
Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η εισφορά κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την τελική ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης για εκείνο το έτος.
Αν η εισφορά κεφαλαίου ολοκληρωθεί μετά την τελική ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος του έτους κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η πληρωμή, τότε η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα εφαρμόζεται στο φορολογικό έτος κατά το οποίο ολοκληρώθηκε αυτή η εισφορά.
Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά ποια είναι τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν πως έχετε πραγματοποιήσει κάποια εισφορά ή επιστροφή κεφαλαίου:
1. Βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου της startup επιχείρησης, σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου, τα στοιχεία του Angel Investor, το ποσό και τον χρόνο εισφοράς από τον ίδιο, τον αριθμό και την ονομαστική αξία των τίτλων που απέκτησε, και το τυχόν αντίστοιχο ποσό σχηματισθέντος αποθεματικού υπέρ το άρτιο.
2. Η απόφαση του αρμοδίου οργάνου της startup επιχείρησης για την αύξηση του κεφαλαίου στην οποία θα αναφέρεται ο σκοπός αυτής.
3. Πιστοποιητικό από το ΓΕΜΗ σχετικά με την καταχώρηση της απόφασης αύξησης κεφαλαίου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις που ρυθμίζουν τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου.
4. Το παραστατικό του τραπεζικού ιδρύματος το οποίο εκδόθηκε για την κατάθεση του εισφερόμενου κεφαλαίου.
5. Πιστοποιητικό του ΓΕΜΗ της πιστοποίησης καταβολής της αύξησης ή αντίγραφο της σχετικής καταχώρησης στο ΓΕΜΗ, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις που ρυθμίζουν τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου.
Επίσης σε περίπτωση επιστροφής κεφαλαίου, τα αντίστοιχα δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει το ποσό επιστροφής κεφαλαίου που αναλογεί σε έκαστο επενδυτικό άγγελο.
Συνοψίζοντας
Αναλύσαμε τους παράγοντες που πρέπει να προσέξετε πριν επενδύσετε σε μία startup αλλά και την διαδικασία που θα ακολουθήσετε.
Η επένδυση σε μία startup μπορεί να αποτελέσει μία έξυπνη επιχειρηματική κίνηση, αρκεί να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή.
Στο λογιστικό γραφείο της KRS ειδικευόμαστε από πολύ νωρίς στις startup επιχειρήσεις.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή για να συζητήσουμε για ενδεχόμενα πεδία συνεργασίας!
Related
Related Posts
Υπερωρία & Υπερεργασία: Διαφορές & Πώς Πληρώνονται
Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται οι έννοιες της υπερωρίας και της υπερεργασίας καθώς και οι μεταξύ
Αξιολόγηση Προσωπικού: Έννοια, Μέθοδοι & Πλεονεκτήματα
Μια απο τις δυσκολότερες διαδικασίες που πρέπει να επιτελλεστουν σε μια επιχείρηση είναι η αξιολο
Απάντηση