Venture Capital – Τι είναι και πως λειτουργεί; - KRS
ΆρθραVenture Capital – Τι είναι και πως λειτουργεί;

Venture Capital – Τι είναι και πως λειτουργεί;

Το venture capital (VC) είναι ένα κρίσιμο στοιχείο του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, παρέχοντας οικονομική στήριξη και στρατηγική καθοδήγηση σε αναδυόμενες επιχειρήσεις. Σε αυτόν τον ολοκληρωμένο οδηγό, θα εμβαθύνουμε στον κόσμο του επιχειρηματικού κεφαλαίου, διερευνώντας την ιστορία του, τις λειτουργίες του και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την ανάπτυξη και την επιτυχία των νεοφυών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές: 

  • Τι είναι το Venture Capital;
  • Η προέλευση του Venture Capital
  • Πώς λειτουργεί το Venture Capital
  • Venture Capital και Startup Επιχειρήσεις
  • Venture Capital vs Angel Investor

Τι είναι το Venture Capital;

Το venture capital είναι ένα είδος χρηματοδότησης που παρέχεται σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και εταιρείες αρχικών σταδίων με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης. Οι εταιρείες VC επενδύουν σε αυτές τις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα μετοχές ή μερίδια ιδιοκτησίας, με στόχο τη δημιουργία σημαντικών αποδόσεων μετά από μια επιτυχή έξοδο, όπως μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) ή μια εξαγορά.

Οι επενδύσεις venture capital είναι εγγενώς ριψοκίνδυνες, καθώς πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν να επιτύχουν την προβλεπόμενη ανάπτυξή τους. Ωστόσο, η δυνατότητα σημαντικών αποδόσεων από επιτυχείς επενδύσεις οδηγεί τον κλάδο.

Η προέλευση του Venture Capital

Το Venture Capital έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1940, όταν πλούσια άτομα και οικογένειες άρχισαν να επενδύουν σε πολλά υποσχόμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Η εμφάνιση εταιρειών VC τη δεκαετία του 1960, όπως η American Research and Development Corporation (ARDC) και η Draper, Gaither & Anderson, σηματοδότησε την αρχή των επαγγελματικών επενδύσεων venture capital.

Με την πάροδο των ετών, το επιχειρηματικό κεφάλαιο έχει καταστεί ζωτικής σημασίας στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας, επιτρέποντας την ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών όπως η Apple, η Google και το Facebook.

Πως λειτουργεί το Venture Capital;

#1 Προμήθεια και διαλογή

Οι εταιρείες VC αναζητούν ενεργά καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης. Αξιολογούν έναν τεράστιο αριθμό νεοσύστατων επιχειρήσεων, διαλέγοντάς τες με βάση παράγοντες όπως το μέγεθος της αγοράς, η διαφοροποίηση του προϊόντος και η τεχνογνωσία της ιδρυτικής ομάδας.

 

#2 Δέουσα επιμέλεια

Μόλις εντοπιστεί μια πιθανή επενδυτική ευκαιρία, η εταιρεία VC διεξάγει ενδελεχή έλεγχο, αξιολογώντας τα οικονομικά στοιχεία της νεοσύστατης επιχείρησης, την πνευματική ιδιοκτησία, το δυναμικό της αγοράς και το ανταγωνιστικό τοπίο.

 

#3 Επένδυση

Μετά την επιτυχή due diligence, η εταιρεία VC διαπραγματεύεται τους όρους της επένδυσης με τη νεοσύστατη επιχείρηση, καθορίζοντας το ποσό της χρηματοδότησης, τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και άλλους όρους.

 

#4 Διαχείριση χαρτοφυλακίου

Μετά την επένδυση, οι εταιρείες VC παρακολουθούν στενά και υποστηρίζουν τις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους, παρέχοντας συχνά στρατηγική καθοδήγηση, διασυνδέσεις στον κλάδο και επιχειρησιακή εμπειρογνωμοσύνη.

 

#5 Έξοδος (Exit)

Μία επιτυχής έξοδος, όπως μια δημόσια εγγραφή ή εξαγορά, επιτρέπει στην εταιρεία VC να πραγματοποιήσει αποδόσεις από την επένδυσή της. Αυτές οι αποδόσεις διανέμονται στη συνέχεια στους ετερόρρυθμους εταίρους της εταιρείας, οι οποίοι είναι συνήθως θεσμικοί επενδυτές, ιδιώτες υψηλού πλούτου και οικογενειακά γραφεία.

Venture Capital και Startup Επιχειρήσεις

Το venture capital διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης, υποστηρίζοντας νεοφυείς επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους.

Παρέχοντας χρηματοδότηση και πόρους, το venture capital επιτρέπει στις νεοφυείς επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά.

Επιπλέον, η επιτυχία των εταιρειών που χρηματοδοτούνται από VCs συχνά εμπνέει περαιτέρω καινοτομία και επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και εξέλιξης.

Επένδυση σε startup

Venture Capital vs Angel Investor

Τα venture capitals και οι angel investors είναι δύο κοινές πηγές χρηματοδότησης για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, αλλά διαφέρουν σε αρκετές βασικές πτυχές.

Οι επενδυτές-άγγελοι είναι συνήθως ιδιώτες υψηλού πλούτου που επενδύουν τα προσωπικά τους κεφάλαια σε νεοσύστατες επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο, συχνά κατά τη διάρκεια των γύρων σποράς ή προ-σποράς. Συνήθως επενδύουν μικρότερα ποσά σε σύγκριση με τις εταιρείες VC και μπορεί να υιοθετούν μια πιο πρακτική προσέγγιση, καθοδηγώντας και συμβουλεύοντας άμεσα τους ιδρυτές των νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Αντίθετα, οι εταιρείες venture capital είναι επαγγελματικοί επενδυτικοί οργανισμοί που συγκεντρώνουν κεφάλαια από πολλαπλές πηγές, όπως θεσμικούς επενδυτές και family offices, και επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια διαφόρων σταδίων ανάπτυξης. 

Οι εταιρείες VC επενδύουν συνήθως μεγαλύτερα ποσά και έχουν μια πιο δομημένη επενδυτική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της δέουσας επιμέλειας, της διαχείρισης χαρτοφυλακίου και των στρατηγικών εξόδου. 

Επιπλέον, ενώ τόσο οι επενδυτές venture capital όσο και οι επενδυτές angel επιδιώκουν μετοχικό κεφάλαιο σε αντάλλαγμα για τις επενδύσεις τους, οι εταιρείες VC συχνά απαιτούν πιο σημαντικά ποσοστά ιδιοκτησίας και μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις στρατηγικές αποφάσεις της νεοσύστατης επιχείρησης. 

Η κατανόηση αυτών των διαφορών είναι ζωτικής σημασίας για τους επιχειρηματίες που αναζητούν την καταλληλότερη επιλογή χρηματοδότησης για τις μοναδικές ανάγκες και τους στόχους ανάπτυξης της νεοσύστατης επιχείρησής τους.

Συνοψίζοντας

Το venture capital αποτελεί βασικό πυλώνα του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, παρέχοντας την απαραίτητη οικονομική στήριξη και καθοδήγηση σε επιχειρήσεις με υψηλό δυναμικό. Με την κατανόηση των βασικών αρχών του venture capital, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι επενδυτές μπορούν να περιηγηθούν καλύτερα στον πολύπλοκο κόσμο της χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων και να ξεκλειδώσουν νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και επιτυχία.

Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας.

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: