Οικονομία Διαμοιρασμού – Ορισμός και Κατηγορίες - KRS
ΆρθραΟικονομία Διαμοιρασμού – Ορισμός και Κατηγορίες

Οικονομία Διαμοιρασμού – Ορισμός και Κατηγορίες

Τι είναι η Οικονομία Διαμοιρασμού; Γνωρίζατε τον ορισμό της; 

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι η Οικονομία Διαμοιρασμού
  • Κατηγορίες Οικονομίας Διαμοιρασμού

Τι είναι η Οικονομία Διαμοιρασμού;

Η οικονομία διαμοιρασμού βασίζεται σε έναν καινοτόμο τρόπο παροχής και κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών. Ο όρος “Οικονομία Διαμοιρασμού” ή Sharing Economy αναφέρεται στην εμπορική δραστηριότητα μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, όπου οι καταναλωτές διεξάγουν συναλλαγές μεταξύ τους, προσφέροντας πρόσβαση σε πόρους που διαθέτουν ή δεν αξιοποιούν πλήρως.

Η βασική ιδέα της οικονομίας διαμοιρασμού είναι η εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων και πόρων που χρησιμοποιούνται ελάχιστα ή καθόλου από τους ιδιοκτήτες τους, με σκοπό την απόκτηση επιπλέον εισοδήματος. 

Παραδείγματα τέτοιων πόρων μπορεί να είναι αυτοκίνητα, δωμάτια, καταλύματα κ.λπ. Κεντρική αρχή της οικονομίας διαμοιρασμού είναι η χρήση από τρίτα μέρη (είτε ιδιώτες ή επιχειρήσεις) για τρίτα μέρη.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Οικονομία Διαμοιρασμού και το μέλλον της, διαβάστε εδώ.

Κατηγορίες Οικονομίας Διαμοιρασμού 

Αναφερθήκαμε στην οικονομία διαμοιρασμού, ως ορισμό. Παρόλα αυτά η οικονομία διαμοιρασμοί περιλαμβάνει αρκετές μικρότερες κατηγορίες τις οποίες αξίζει να γνωρίζεται. Για αυτό θα αναφερθούμε σε μερικές από αυτές συνοπτικά. 

#1 Co – Working Spaces

Ας ξεκινήσουμε με τα co-working spaces ή αλλιώς τους συνεργατικούς χώρους.

 Τι είναι η συνεργατικοί χώροι; Είναι ουσιαστικά χώροι οι οποίοι νοικιάζονται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο για να εργαστούν. 

Ένα co-working space είναι συνήθως ένας μεγάλος χώρος ο οποίος στεγάζει ανθρώπους από διαφορετικές εταιρείες, οι οποίοι εκτός από έναν σύγχρονο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο, απολαμβάνουν και άλλες παροχές όπως για παράδειγμα ένα εσωτερικό bar, ειδικές διαμορφωμένες αίθουσες για meeting, επιτραπέζια παιχνίδια και πολλούς ακόμα τρόπους με τους οποίους μπορούν να γνωρίσουν και να δικτυωθούν με τους γύρω τους. 

#2 Peer-to-Peer Lending

Μία άλλη κατηγορία, η οποία ανήκει στον ευρύτερο χώρο της οικονομίας διαμοιρασμού είναι το Peer-to-Peer Lending. 

Με μία ελεύθερη μετάφραση peer-to-peer lending είναι ουσιαστικά ο δανεισμός από άτομο σε άτομο. Δηλαδή, προσφέρει σε ιδιώτες οι οποίοι δεν έχουν τα απαραίτητα μετρητά να δανειστούν από ιδιώτες που έχουν και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Το Peer-to-Peer lending έχει ουσιαστικά φέρει επανάσταση στον τρόπο δανεισμού, παρακάμπτοντας τις τράπεζες.

 Συνήθως αυτού του είδος ο δανεισμός γίνεται μέσω μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών οι οποίες εγγυούνται πως δεν θα χάσει καμία πλευρά τα χρήματα της.

#3 Crowdfunding 

Στην τρίτη κατηγορία βρίσκουμε το crowdfunding. Με μια ματιά το crowdfunding θυμίζει αρκετά το Peer-to-Peer lending. 

Ουσιαστικά και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο πλευρές, αυτή που έχει τα μετρητά και εκείνη που χρειάζεται τα μετρητά. Βέβαια υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά. 

Στο Crowdfunding δεν υπάρχουν δανειστές οι οποίοι περιμένουν να πάρουν τα χρήματα τους πίσω. Πολλές φορές ο κόσμος προσφέρει τα χρήματα του προκειμένου να ενισχύσει έναν σκοπό, χωρίς όμως να περιμένει τίποτα πίσω. 

Βέβαια πλέον το crowdfunding έχει εξελιχθεί αρκετά, αφού υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η πλευρά που προσφέρει τα χρήματα μπορεί να κερδίσει. 

#4 Ride-sharing

Μία ακόμα κατηγορία της οικονομίας διαμοιρασμού είναι το ride-sharing. 

Τι σημαίνει λοιπόν ride-sharing; Σημαίνει πως ουσιαστικά μπορείς να μοιραστείς μία κούρσα, ή μία διαδρομή, χωρίς να έχει αυτοκίνητο ή άλλο μέσω, με κάποιον που έχει.

Μία υποκατηγορία είναι και το car-sharing, το οποίο όμως δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να δανειστεί το αμάξι ενός άλλου ατόμου για σύντομο χρονικό διάστημα.

#5 Freelancing 

Η Πέμπτη κατηγορία της οικονομίας διαμοιρασμού, στην οποία θα αναφερθούμε είναι το Freelancing, το οποίο σίγουρα έχετε ακούσει, αν όχι χρησιμοποιήσει. 

Τι είναι το Freelancing; Είναι ουσιαστικά η δυνατότητα να προσλάβεις έναν ελεύθερο επαγγελματία, ο οποίος έχει μία γνώση ή δεξιότητα την οποία χρειάζεσαι. 

Φυσικά, στην περίπτωση που και εσύ θέλεις να παρέχεις μία υπηρεσία, μπορείς να γίνεις freelancer και να βάλεις την αγγελία σου σε μία πλατφόρμα freelancing όπως το Fiverr και το Upwork. 

#6 Βραχυχρόνια Μίσθωση 

Από την λίστα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να λείπει η βραχυχρόνια μίσθωση. 

Ο όρος “βραχυχρόνια μίσθωση” αναφέρεται στη μίσθωση ενός ακινήτου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, από μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες.

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών σε τουριστικές περιοχές επιλέγουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να αποκομίσουν παθητικά έσοδα από την ενοικίασή τους.

Η πλατφόρμα Airbnb είναι η πιο δημοφιλής για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, αλλά άλλες πλατφόρμες, όπως το Booking, χρησιμοποιούνται επίσης συχνά.

Στην Ελλάδα, η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων κέρδισε ιδιαίτερη δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, καθώς το Airbnb παρείχε στους ιδιοκτήτες ακινήτων τη δυνατότητα να αυξήσουν τα έσοδά τους από ακίνητα που πιθανώς να μην εκμεταλλευόταν.

Για να μάθετε περισσότερα για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση αλλά και τις διαφορές της με τη Μακροχρόνια Μίσθωση, διαβάστε εδώ.

Οικονομία Διαμοιρασμού / Co-working space

Συνοψίζοντας

Αναφερθήκαμε στην οικονομία διαμοιρασμού και τον ορισμό της. Επίσης εξετάσαμε αρκετές από τις υποκατηγορίες της οικονομίας διαμοιρασμού.

Εδώ στη KRS, με μεγάλη εξειδίκευση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, προσφέρουμε λύσεις σε όλους του ενοίκους ώστε να είναι λογιστικά και νομικά ασφαλείς.

Αν λοιπόν διαθέτετε τέτοιο ακίνητο, επικοινωνήστε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή!

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Discover more from KRS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading