Απώλεια μισθού σε περίπτωση απεργίας – Τι ισχύει; - KRS
ΆρθραΑπώλεια μισθού σε περίπτωση απεργίας – Τι ισχύει;

Απώλεια μισθού σε περίπτωση απεργίας – Τι ισχύει;

Τι ισχύει σχετικά με τον μισθό όταν ένας εργαζόμενος απεργήσει; Υπάρχει απώλεια μισθού σε περίπτωση απεργίας; 

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με τις πιο επίκαιρες από ποτέ, απεργίες αλλά και το πως επηρεάζουν το μισθό ενός εργαζόμενου.

Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Θα πληρωθώ τον μισθό μου σε περίπτωση που απεργήσω; 
  • Πως προσδιορίζεται ένα ωρομίσθιο;
  • Τι ισχύει στην περίπτωση συμμετοχής σε νόμιμη απεργία;

Θα πληρωθώ τον μισθό μου σε περίπτωση που απεργήσω;

Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος απεργήσει είναι πιθανό ότι δεν θα λάβει τον μισθό της ημέρας, λόγω απεργίας.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Η απώλεια μισθού σε περίπτωση εργασίας σχετίζεται στενά με τη σχέση εργαζόμενου και εργοδότη. Η σχέση μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη και κατ’ επέκταση η σχέση εργασίας και μισθού είναι μία σχέση ανταλλακτική και επομένως όταν ο εργαζόμενος αποφασίζει να μη προσφέρει την εργασία του, ο εργοδότης δεν τον αμείβει για αυτή.

Με λίγα λόγια ένας εργοδότης έχει το δικαίωμα να παρακρατήσει από το μισθό του εργαζόμενου τις ημέρες τις οποίες δεν έχει εργαστεί λόγω απεργίας.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει κάνει στάση εργασίας για ορισμένες μόνο ώρες. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση ο εργοδότης κάνει κράτηση μόνο του ποσού του μισθού το οποίο αντιστοιχεί στις ώρες εργασίες που δεν έχει εργαστεί ο εργαζόμενος του. Ο εργοδότης επομένως κάνει παρακράτηση στα αντίστοιχα ωρομίσθια.

Πως προσδιορίζεται ένα ωρομίσθιο;

Το ωρομίσθιο προσδιορίζεται από διαίρεση των 6/25 του μηνιαίου μισθού με το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας. Στην περίπτωση που κάποιος αμείβεται με ημερομίσθιο, αυτό προκύπτει από τη διαίρεση του ποσού των 6 ημερομισθίων με το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας του ενδιαφερόμενου.

Τι ισχύει στην περίπτωση συμμετοχής σε νόμιμη απεργία;

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε και τι ισχύει σχετικά με το μισθό του εργαζομένου στην περίπτωση συμμετοχής του σε μία απεργία η οποία έχει κριθεί ως νόμιμη.

Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος συμμετέχει σε μία νόμιμη απεργία, τότε θεωρείται πως απουσιάζει για δικαιολογημένη αιτία. Επομένως η αποχή του εργαζόμενου από την εργασία του νομιμοποιείται ενώ ο χρόνος αποχής του  εξομοιώνεται με χρόνο εργασίας.

Η συμμετοχή του εργαζόμενου πάντως σε νόμιμη απεργία οδηγεί στην άρση της υποχρέωσης ενός εργοδότη να του καταβάλει το ημερομίσθιο, την ημέρα της απεργίας.

Προσοχή: Εξαιρείται το προσωπικό ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά, ο εργαζόμενος ο οποίος απεργεί προστατεύεται από την απόλυση, καθώς η συμμετοχή του σε νόμιμη απεργία δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνη της νόμιμο λόγο απόλυσης.

Έτσι στην περίπτωση που απολυθεί κατά τη διάρκεια απεργίας ή μετά από τη συμμετοχή του σε απεργία για λόγους εκδίκησης, αυτό θεωρείται παρεμπόδιση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και επομένως η απόλυση ακυρώνεται, ενώ θεωρείται και καταχρηστική.

Επιπλέον, κάθε άλλο μέτρο το οποίο θεωρείται εκδικητικό και ζημιογόνο για τον εργαζόμενο ο οποίος απεργεί απαγορεύεται. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι για παράδειγμα η μετάθεση ή ο εξαναγκασμός του εργαζόμενου σε παραίτηση.

Συνοψίζοντας

Αναλύσαμε τι συμβαίνει στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος αποφασίσει να συμμετέχει σε απεργία, η οποία δεν είναι νόμιμη. Δώσαμε επίσης τον ορισμό του ημερομισθίου αλλά και το τι συμβαίνει κατά τη συμμετοχή ενός εργαζόμενου σε μία νόμιμη απεργία.

Αν λοιπόν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και χρειάζεστε βοήθεια στο λογιστικό και φορολογικο της επιχείρησής σας, τότε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας.

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: