Ηλεκτρονικά Φαρμακεία: Λειτουργία και Κυρώσεις - KRS
ΆρθραΗλεκτρονικά Φαρμακεία: Λειτουργία και Κυρώσεις

Ηλεκτρονικά Φαρμακεία: Λειτουργία και Κυρώσεις

Τι ισχύει σχετικά με τα ηλεκτρονικά φαρμακεία; Σε ποιους επιτρέπεται η λειτουργία τους και τι ισχύει όσον αφορά τις κυρώσεις; 

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα αναφερθούμε στις εξής θεματικές:

  • Ηλεκτρονικά Φαρμακεία – Σε ποιους επιτρέπεται η λειτουργία τους;
  • Ηλεκτρονικά Φαρμακεία – Αναγκαιότητα Συμμόρφωσης 
  • Απαγόρευση διανομής φαρμάκων online – Τι ισχύει με τις κυρώσεις 
  • Ηλεκτρονικά Φαρμακεία – Κυρώσεις για μη κατόχους άδειας 
  • Προσφορά Δεδομένων σε Ηλεκτρονικά Φαρμακεία 

Ηλεκτρονικά Φαρμακεία – Σε ποιους επιτρέπεται η λειτουργία τους;

Η δραστηριοποίηση ηλεκτρονικών φαρμακείων μέσω του διαδικτύου επιτρέπεται αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς με την απαραίτητη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου. Τα εν λόγω ηλεκτρονικά φαρμακεία υποβάλλονται σε επιθεώρηση και επικύρωση από τον αρμόδιο Φορέα πιστοποίησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Οι όροι, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την πιστοποίηση, καθώς και τα μέσα και η διαδικασία πιστοποίησης καθορίζονται από τον Υπουργό Υγείας, που ορίζει επίσης οποιαδήποτε άλλη απαιτούμενη λεπτομέρεια για την λειτουργία του παραπάνω Φορέα πιστοποίησης.

Ο Φορέας Πιστοποίησης έχει την εξουσία να θεσπίζει τους κανονισμούς και τους περιορισμούς για τη λειτουργία των διαδικτυακών φαρμακείων, καθώς και να ανακαλεί την πειθαρχία για τους παραβάτες, προκειμένου να διαφυλαχθούν το δημόσιο συμφέρον, η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών.

φαρμακεία

Ηλεκτρονικά Φαρμακεία – Αναγκαιότητα Συμμόρφωσης

Όποιος φαρμακοποιός έχει λάβει άδεια για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείου και διατηρεί ηλεκτρονικό κατάστημα, πρέπει να συμμορφώνεται με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την πώληση φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και με τη νομοθεσία για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Επιπλέον, είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί από την αρμόδια ελεγκτική και πιστοποιητική αρχή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Απαγόρευση διανομής φαρμάκων online – Τι ισχύει με τις κυρώσεις

Είναι αυστηρά απαγορευμένο για τους αδειούχους φαρμακοποιούς που διαχειρίζονται φαρμακεία, να προσφέρουν φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα μέσω του διαδικτύου, είτε αυτά απαιτούν συνταγή ή όχι.

Οι φαρμακοποιοί που παραβιάζουν τις διατάξεις αυτού του άρθρου υπόκεινται σε σειρά κυρώσεων: 

α) τις κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα,

β) πρόστιμο από 500 ευρώ έως 5.000 ευρώ, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και γ) τις κυρώσεις του άρθρου 11 του Νόμου 1963/1991, όπως έχει τροποποιηθεί με την παράγραφο 2 του άρθρου 19 του Νόμου 3204/2003 και του άρθρου 39 του Νόμου 4025/2011, με απόφαση του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Οι παραπάνω ποινές εφαρμόζονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή.

άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου

Ηλεκτρονικά Φαρμακεία - Κυρώσεις για μη κατόχους άδειας

Κάθε άτομο που δεν έχει τα προβλεπόμενα από τον νόμο προσόντα και δεν έχει λάβει την απαραίτητη άδεια από τις αρμόδιες αρχές, και πωλεί φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα μέσω του διαδικτύου, παραποιώντας τη δραστηριότητα του φαρμακοποιού, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο από 30.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση επανάληψης από 50.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Οι παραπάνω ποινές εφαρμόζονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή.

Προσφορά Δεδομένων σε Ηλεκτρονικά Φαρμακεία

Η προσφορά δεδομένων σχετικά με τις εφημερίες των φαρμακείων για δημοσίευση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Σε κάθε δημοσίευση τέτοιων δεδομένων, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πρέπει να αναφέρεται ως η πηγή.

Συνοψίζοντας

Αναφερθήκαμε στα ηλεκτρονικά φαρμακεία αλλά και στη λειτουργία τους. Επίσης είδαμε περισσότερα σχετικά με τις κυρώσεις.

Στην KRS βρισκόμαστε δίπλα σας, παρέχοντας σας λογιστικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, επιτρέποντας στην εταιρεία σας να αναπτυχθεί.

Το λογιστικό γραφείο μας μάλιστα αναδείχθηκε ως το κορυφαίο λογιστικό γραφείο της Αττικής για το 2023.

Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας.

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: