Διατακτικές – Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε - KRS
ΆρθραΔιατακτικές – Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε

Διατακτικές – Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι οι Διατακτικές και τι πρέπει να γνωρίζετε; Τι είναι οι Διατακτικές Σίτισης; Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στις εξής θεματικές:

  • Τι είναι οι Διατακτικές; 
  • Τι είναι οι Διατακτικές Σίτισης;
  • Διατακτικές και Διατακτικές Σίτισης – Τι ισχύει;

Τι είναι οι Διατακτικές;

Οι διατακτικές χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια ως ένας έμμεσος τρόπος παροχής από μια επιχείρηση προς τους εργαζόμενους της, μέσω της άμεσης χορήγησης χρηματικής αξίας που αντιπροσωπεύει συγκεκριμένα καταναλωτικά αγαθά ή υπηρεσίες. 

Οι διατακτικές μπορεί να καλύπτουν πολλά διαφορετικά αγαθά, όπως διατακτικές για τροφή, ένδυση, υπόδηση, ψυχαγωγία κλπ. Ωστόσο, οι διατακτικές δεν είναι πραγματικά χρήματα. Αποτελούν μια εντολή της επιχείρησης στην οποία εργάζεται ο εργαζόμενος προς μια άλλη επιχείρηση, να παραδώσει στον εργαζόμενο κάποιο αγαθό.

Δηλαδή, η επιχείρηση προπληρώνει αγαθά και υπηρεσίες μέχρι ένα συγκεκριμένο κόστος, και τα προσφέρει στους εργαζόμενους της υπό τη μορφή διατακτικών, δηλαδή κουπόνια που αντιπροσωπεύουν αυτά τα αγαθά και υπηρεσίες σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. 

Η στρατηγική των διατακτικών ήταν και παραμένει πολύ διαδεδομένη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της οικονομικής κρίσης. Πολλές από τις επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στην έκδοση διατακτικών έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και προσφέρουν ειδικές προσφορές και κουπόνια κλπ.

Διατακτικές Σίτισης

Τι είναι οι Διατακτικές Σίτισης;

Οι Διατακτικές Σίτισης είναι κουπόνια αγορών – vouchers που χρησιμοποιούνται για super market, καφετέριες και εστιατόρια, τα οποία μπορεί να δώσει μια εταιρεία στους εργαζόμενούς της ως επιδόματα για τις καθημερινές τους ανάγκες, με σκοπό την ενίσχυση της ποιότητας ζωής τους και την βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. 

Τα Διατακτικά Κουπόνια Σίτισης μπορούν να εξαργυρωθούν σε πολλές συμβεβλημένες επιχειρήσεις εστίασης και καταστήματα που πωλούν τρόφιμα σε όλη την Ελλάδα. Οι Διατακτικές Σίτισης προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για την εταιρεία που τα δίνει, τον εργαζόμενο που τα λαμβάνει και τα χρησιμοποιεί, αλλά και για την επιχείρηση που τα δέχεται.

Βασικά, αποτελούν την απαλλαγή από ένα βασικό, μηνιαίο κόστος, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την αίσθηση ότι ο εργοδότης φροντίζει για τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής των εργαζομένων. Η υπηρεσία παροχής Διατακτικών Σίτισης αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο δωρεάς από μια επιχείρηση προς τους εργαζόμενούς της, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Διατακτικές και Διατακτικές Σίτισης – Τι ισχύει;

Οι παροχές σε είδος που παρέχονται από τον εργοδότη προς τους εργαζομένους εκ προαιρέσεως, δεν αποτελούν μέρος των κανονικών αμοιβών των εργαζομένων, δεν θεωρούνται εισόδημα από εργασία με μισθό, δεν επιβαρύνονται με κοινωνικοασφαλιστικές ή άλλες κρατήσεις και αποτελούν δαπάνες της επιχείρησης που συμβάλλουν στην παραγωγικότητα και στη λειτουργία της, εφόσον εξυπηρετούν τις ανάγκες της επιχείρησης, βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας και αποτελούν μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, και παρέχονται προσωπικά στους δικαιούχους, μόνο σε είδος και όχι σε χρήμα.

Στις παροχές αυτές περιλαμβάνεται η προσφορά τροφής (σνακ, γεύμα, δείπνο), κατά τη διάρκεια της εργασίας και κατά το διάλειμμα, ανεξάρτητα αν το διάλειμμα αμείβεται.

Οι διατακτικές σίτισης που παρέχονται από τους εργοδότες στους εργαζομένους, σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή, αποτελούν μέρος των παροχών σε είδος του πρώτου και δεύτερου εδαφίου, οι οποίες δεν εντάσσονται στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, υπό την προϋπόθεση ότι παρέχονται κάθε μήνα από τον εργοδότη στους εργαζομένους για την κάλυψη των αναγκών τους σε τροφή κατά τη διάρκεια της εργασίας, η αξία τους δεν υπερβαίνει τα έξι (6) ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα και ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα που είναι έτοιμα για κατανάλωση, ποτά, σε καταστήματα που συμβάλλονται, βάσει συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικών και των καταστημάτων, στις οποίες ορίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικών από τους δικαιούχους εργαζομένους.

Συνοψίζοντας

Αναφερθήκαμε στις Διατακτικές και δώσαμε έμφαση στις Διατακτικές Σίτισης. Επίσης αναλύσαμε τι ισχύει και τον λόγο για τον οποίο εφαρμόζονται. 

Το λογιστικό γραφείο μας μάλιστα αναδείχθηκε ως το κορυφαίο λογιστικό γραφείο της Αττικής για το 2023.

Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας.

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: